VINTERN

JANUARI

Ungbaggen Källagårdens Diesel säljs som avelbagge till Värnamo, Småland.

Vi beslutar att de ungbaggar som inte håller till avel skickas till slakt. Vi säljer senare under våren våra första skinn.

Bodi påbörjar utredning för sin sjukdom. Världen rammar för oss när vi förstår att vår underbare vän aldrig mer kan springa i utställningsringen.

Källagårdens Diesel säljs till avel.

FEBRUARI

Utbildning på Skansen i Stockholm. Mycket givande lamningskurs för medlemmar i gutefårsakademin.

Egon halkar och sliter av ledbandet i ena knäet.

VÅREN

MARS

Vi köper Dalsgårds Operette från stuteri Solliden.

Danstorps Ottilia visas på Syds påskutställning i Gryttinge och kniper guld (40p) med 9:a på traven! Med det har hon den bästa traven på utställningen!

Dalsgårds Operette kommer till Lady's Holm.

Tilla kniper guld och visar bästa traven på utställning!

APRIL

Lamm, lamm, lamm… o så kommer det inte mer lamm…! Vi väntade ett 20-tal lamm och ingen av Pelles tackor lammar. En stor miss av oss i betäckningen. Väldigt tufft i allt jobb man lägger ned i avelsarbetet. Första lamningen förlorar vi ett lamm men mirakullöst kan veterinären rädda tvillingen som ligger klämd bakom. Mamman Stål-Bella blir sedan infekterad och behandlas för det. Återhämtar sig väl och mår sedan bra. Totalt blir det 7 lamm.

Våra tre linderödsgrisar/gyltor kommer till gården i från Kovadsgården i Linderöd. De är 3 månader gamla vid ankomsten och de får till en början stå på box. De blev med en gång Magnus nya kärlek!

Lilla Engla räddas när hon kommer till världen men hennes tvillingbror Engel gick inte att rädda.

Gyltorna Hedda, Hildur o Helly inträder gården i april.

MAJ

Vi håller Öppen gård för första året. En mycket lyckad tillställning med många härliga besök av folk som är intresserade av djur, natur och avel. Däremot hade inga föl kommit vid denna tid men lamm och våra första kycklingar hade fötts. Detta kommer vi göra om!

Glädjen vänds till total sorg då vi dagen efter öppen gård måste avliva vår älskade Bodi. Livet stannade.

Dagarna efter Bodis död försämras Egon då han överbelastat det andra knäet och det korsbandet har också gått av. Han planeras för operation av sitt ena korsband i Lund. Den 28/5 opereras han.

 

Vi håller Öppen gård för allmänheten den 6 maj.

Älskade Bodi somnar in den 7 maj.

SOMMAREN

JUNI

Ottilia åker till Sandbacka stuteri för betäckning av hingsten Sandbackas Gary Cooper. Hon blev såå kär i denna fine hingst!

Elin åker till Dalsgårds Stuteri för betäckning med hingsten Almnäs Mahogny. Allt går som planerat o efter ca 6 veckor kommer Elin hem.

Vår lilla ’akleja’ föds en varm junidag! Tussilagos vackra lilla stoföl kommer den 16/6! Hon får namnet June Columbine!

Vi köper det fantastiska stoet Hamras Japonica av Änglahöjdens stuteri. Japonica står på stuteri Solliden vid köpet och hon har ett litet stoföl vis sidan – Sollidens Galactica som får följa med mamma. Japonica betäcks med hingsten Yaght v.d. Belschuur innan hon kommer till oss.

Egon rehabilitering går till en början enligt planerna. I slutet av månaden svullnar det andra benet upp och han får läggas in i Lund.

Lilla Juni föds den 16 juni.

Vi köper Hamras Japonica och hennes stoföl Sollidens Galactica följer med mamma till oss!

JULI

Den 4 juli finns ingen återvändo. Vi får ta farväl av Egon. Hela vårt liv översköljs med sorg.

Vi hämtar Japonica med föl och med kommer även Dalsgårds Opaal ett treårigt sto.

Vi köper även två otroliga ston från Dalsgårds stuteri – Melodie v.d. Römer med hingstfölet Dalsgårds Savoy och avelsstoet Dalsgårds Glamour. Melodie är betäckt med Almnäs Mahogny och Glamour med Uron v.d. Römer. Lyckan är stor över alla fina ston som kommit till stuteriet.

Vi visar Operette och Rödluvan på utställning i Huseby. Rödluvan fick jättefin kritik och erhöll 39p. Blev totalt bästa 1-åring. Operette skulle vi inte visat. Hon var urfallen för dagen och fick 38p. En miss av oss. Har fortfarande svårt att bedöma toppskick på shetland när jag är van att titta på andra raser. Hon fick i alla fall åka hem o äta upp sig. Strök henne från stopremiering veckan därpå och väntade till uppsamlingen under september. Rödsluvan visade vi dock på 1-årspemiering och hon fick fin kritik med 37p. De låga poängen låg på rörelserna.

Älskade Egon får somna in den 4 juli.

Rödis på utställning i Huseby och får lovande kritik.

Melodie och Savoy kommer till Lady's Holm.

AUGUSTI

Bodi och Egon får komma till sin sista vila och begravs bredvid morbror Igor vid vår sjö.

Melodies hingstföl Savoy insjuknar och får akut åka till Helsingborg. Efter 2 dygns kämpande så får lille Savoy somna in.

Samma dag Savoy dör skulle vi varit på Guteföreningens årsstämma. Där visades vår uppfödning för stämman genom en baggbesiktning. Baggen Källagårdens Chickasaw blev godkänd avelsbagge!! Stoltheten är stor!

Våra första ungtackor säljs till avel!! Källagården Daga och Disa kommer till en Booda gård i skåne!

Vår får även några dagars semester! De enda på hela året! På vägen hem från semestern har vi med oss en liten sanktiskille…. Lille Plura kommer in i vårt liv! Vi hämtade honom på Dein Hards Kennel i Österbybruk – så klart!

 

Älskade Bodi o Egon till sin sista vila.

Lille Savoy avlider.

Källagårdens Chickasaw blir godkänd avelsbagge och erhåller G950. Ägare: Viktoria Grape.

Daga o Disa säljs till avel.

Vi hämtar Plura hos uppfödaren Karin på Dein Hards kennel.

HÖSTEN

SEPTEMBER

I september så visade vi Operette och Glamour på premiering i Hjärnarp. Operette fick sitt efterlängtade diplom med otroliga 41poäng och gick som 2.a i ringen av 14 hästar. Fantastiska Glamour höjde sin avelsvärdebokstav till ELIT efter hon skrapat ihop 140p vid 11 års ålder och 6 avkommor.

Innan premieringen visades Glamour och Melodie på utställningen i Bjärsjölagård med fin kritik!

På samma premiering i Hjärnaro visades även det 3-åriga stoet Dalsgårds Omega som även hon erhöll diplom och 41p o gick som 4:a i ringen. Denna fina tjej som är avkomma efter vår Melodie v.d. Römer fick ett par veckor efter premieringen komma hem till vårt stuteri och verkar nu här. Omega är dräktig med hingsten Django v.d. Römer. Med Omega kom även lillasystern Dalsgårds Rosalee född 2011. Med dessa tjejer kommer stuteriet upp i 14 till antalet.

Vi visar även Rödluvan på unghästutställningen i Gryttinge och hon erhåller 38p i hård konkurrens.

Vi tar farväl av våra älskade hästar Pajas, Jackie och Evita!  Saknaden är enorm.

Premiering i Hjärnarp. Glaomour (bilden) erhåller ELIT för sin goda nedärvning.

Rosalee (bilden) o Omega kommer till Lady's Holm.

Våra älskade Evita, Pajas o Jackie.

OKTOBER

Våra gyltor börjar bli stora och visar på könsmognad och brunst för första gången. Vi börjar leta lämplig galt.

Vi bestämmer oss för att köpa avelshingsten Yaght v.d. Belschuur RS 547 från Sollidens stuteri. Han kommer till våren.

TRE av våra ungbaggar säljs till seriös guteavel! Källagårdens Dalingbo åker till Sölvesborg i Blekinge och Källagårdens David kommer till Ramlösa, även det i Blekinge. Källagårdens Dalhem kommer till Båstad, Halland. Detta gör oss väldigt glada!

Avelshingsten Yaght v.d. Belschuur RS 547.

Källagårdens David - en av tre ungbaggar som såldes till avel.

NOVEMBER

Baggarna släpps till sina tackor för betäckning. De går där hela november.

Några shettisar visar på höstsnuva. Samtliga anmälda till halloweenutställningen stryks pga smittorisken. Känns oerhört jobbigt då det var en efterlängatad utställning med 6 hästar anmälda. Efter ett par veckor är samtliga bra igen och det känns allra bäst.

Vi åkte ändå till utställningen i Älmhult för att hjälpa till som funktionärer men för att Wida ville vara med på Bästa Utklädnad. Hon fick låna en minivalack från Stuteri Sissla och tur var väl det för efter röstning av publiken så delade Wida och Sissel på vinsten!!!

Gutetackan Cheyenne insjuknar i hög feber. Efter flera dagars behandling så mår hon väl igen.

Vi skickar en ungbagge till slakt som inte håller i avel pga pungbråck. Två avelstackor som inte håller i avel längre får också slaktas. Vi är tacksamma för alla fina lamm de givit oss. Deras avkommor lever vidare och används i vår uppfödning.

 

Gutetackan Alva får avsluta sin tjänst hos oss. Ett fantastiskt fint avelsdjur och bra mamma!

Wida delade vinsten för Bästa Utklädnad med Sissel och Cerberes från Stuteri Sissla på Halloweenuställningen i Älmhult.

OCH SÅ VAR DET JUL IGEN…

DECEMBER

Så var vi på årets sista månad. Veckorna rullar på och alla hästar står inne om nätterna. De ston som väntar föl mår fint. Fölen Juni o Thea har påbörjat sin avvänjning av mamma och står i egen box på natten. Thea är så stor att hon klarar sig utan mamma och det är någon vecka till innan hon får gå med endast ungstona. Och på årets sista dag så blev vår första shetland såld. Älskade Carmencita skall få komma till ett hem som kommer använda hennes kapacitet i bruks. Förhoppningsvis kommer hon till sin rätt!

Wida på vår älskade Carmen som nu skall komma till nytt hem!