23. feb, 2013

Sjuka baggar, kliande ston o letar galt...

Fredagen den 22 februari 2013

Det har hänt lite grand sedan sist och förra måndagen fann Magnus ett av bagglammenn livlös i hagen. Lille Eskelhem fick åka med traktorn hem och när jag kom ut i stallet så var han illa medtagen och var rejält nedkyld. Vi masserade honom, sondade honom och fick hon lite varmt vatten. Men han gick inte att rädda utan dog någon timme senare. Vi upptäckte att han haft diarré vilket vi inte märkt i hagen utan han har ätit och mått väl vad vi trott. Däremot har vi märkt att de små baggarna varit lite smala och när kylan slog till så började vi ge dem kraftfoder så troligen har de inte klarat det. Dagen efter Eskelhem dog så gick vi igenom hela baggflocken och upptäckte att även lille Elmer hade diarré. Han fick blixtsnabb komma hem och sattes i sjukbox. Det bara rann lös avföring av honom, luktade som clostridier. Han fick snabbt massa vätskeersättning varvat med varmt vatten och vi gav även Stimulex för att reglera tamrfloran. Veterinär Rosengren kopplades in och trots feber så avvaktade vi antiobiotika. Nu 11 dagar senare mår han betydligt bättre. Står fortfarande på sjukbox och behöver äta upp sig. Diaréerna har övergått i mellanfast avföring. Det tar tid. Veterinären bedömer det som svår gasbrand och fårhälsovården är inkopplad och vi skall kontrollera träckprov på båda besättningarna då de båda bagglammen var så smala så de inte haft leverflundra. De gör oss aningen oroliga men det är klart viktigt att veta vad det är och de andra gutarna mår bra som det är nu i alla fall. Tänker bara på lille Eskelhem som måste haft det väldigt jobbigt. Usch, vi som jobbar hela tiden för att våra djur skall ha det bra och så slutar det så här.

Elmer står inne hos hästarna i stallet o verkar trivas med dem som sällskap. Stona kommer in om nätterna o magarna växer så det knakar. Flera av dem har dock besvär av pälsätare och kliar sig i massor. Mest drabbad är nog Melodie och hon har börjat fälla sin vinterpäls och man får dra o dra... Alla medel mot ohyra är förbjudna enligt livsmedlesverket så det är hoppllöst att hjälpa hästarna när det kliar. Hittade ett ekologiskt preparat och det har väl hjälpt lite grand. Hoppas nu våren skall komma så den långa pälsen kan ramla av.

Och så var det grisarna. Vi har nu ordnat genbankskontrakt och avelsrådet för linderödssvinen har hjälpt oss hitta en galt som kan betäcka gytlorna under februari så att det blir smågrisar i juni. Sedan rekommenderades vi att köpa en liten galt som vi kan använda vid nästa betäckning. Vi fick råd om en viss galt och ringde och tingade den. Sedan några dagar senare ringde ägaren och lämnade besked att galtens pappa bitit ihjäl alla ungarna så nu står vi utan galt. Måste kontakta avelsrådet på nytt för hjälp.

Det går nu även läsa om Öppen Gård som vi håller den 12 maj i år. Välkomna!