29. dec, 2013

Året går mot sitt slut

Söndag den 29 december 2013

Kände för en uppdatering innan nya året kommer. Julen är förbi och det blev kanske inte så mycket julefrid då både jag o Magnus arbetat hela julen. Nu väntas nyår och kanske lite mer vila. Alla advent flög förbi och vi har varit aningen förtvivlade då stormen tog vår nya lösdrift... Sådana stunder känner man för att packa ihop då man mitt i vintermånad står utan bo till 8-10 hästar. Det som skulle bli en vinter med mindre gårdsarbete om kvällarna har nu växlat till mer arbete. De hästar som inte har bo på natten har vi fått stallla in på dagarna så de får en chans till att torka upp. På ett sätt ratar man regnet men det är i alla fall ljumt i luften så shetlänningarna far ju inte illa. Baggarnas skjul gick ju även sönder i stormen (undar om någon som inte bor i skogen förstår hur det kan blåsa) så de har vi fått stalla in i gamla stallet där de är dygnet runt. Någon gån när vi tar in hästflocken ihagen får de komma ut. Det gör att Yachen med flock inte har ngt bo på natten så även de får stallas in. När man skall mocka och ta in o ut 20 hästar hinner man inte mycket annat... Det kan göra mig förtivvlad men vi har nu påbörjat o sliter med att försöka återställa hästarnas lösdrift. Någon vägg är rest men det tar tid, något vi har ont om. Hästarna är ju olyckligt ovetande om detta och mår fint i alla fall. Fölen går med sina mammor som på olika sätter sköter avvänjningen, en del bra andra mindre bra. Blir tilla tt skilja dem snart. Några föl visar totalt ointresse för mamma så de får stå i egen box på natten men går i hagen med mamma på dagen, fast de leker mest med varandra och finner stor trygghet o 1-åringarna Thea och Juni.

Vi har för några dagar sedan fått ett nytillskott till stuteriet. Det är avelsstoet Carisma RS 5005 som vi lånar från Stuteri Miica. Hon kommer stanna här de närmaste 2 åren. Läs gärna mer om detta fina sto på henne egen sida under avelsston.

Några dagar innan jul flyttade Opaal och Elin till en liten gård utanför Svängsta för att göra en shetlandsvalack sällskap över vintern. Han hade blivit ensam då bästa vännen dött. Han får nu sällskap av detta radarpar och vi har varit där och de trivs fint ihop och får fin omvårdnad. Planen är att de kommer hem till sommarbetet och sedan fölar hemma.

På annadagen var vi i Moheda för att visa Leo på SBHK's nationella utställning. Det blev väl inte riktigt som vi trott. Domaren såg att Leo inte gick rent, att han knäar baktill på böjt spår. Gammal oro väcktes till liv och jag trodde jag skulle svimma inne i ringen. Han fick en bedömning men ingen placering pga att gången inte gick att bedömma. Hans kritik i övrigt var fantastisk! Vi söker nu ortoped som kan vägleda oss i detta och vi är väl oroliga att det är ngt allvarligt men samtidigt måste vi veta. Han är glad o pigg och vill gärna ut o springa så det är ju ett gott tecken men vi får se vad veterinären säger.

Stålpelle har även kommit tillbaka till gården efter han varit på baggstation på Almnäs Gård. Han var välmående och får så inne tills alla tackor brunstat klart i hagen. Annars finns det risk att han springer och stör Valdemar och det vill vi inte. Han får gärna gå några veckor till med tackorna så att så många som möjligt blivit betäckta.

Nu återsår nyårsfirande och det blir en lugn tilställning med djuren här hemma. Skall försöka göra klart årskrönikan och lägga ut den här inne.

Ha det så bra och Gott Nytt 2014 på er alla!

/J