2. dec, 2013

Årets sista månad är här!

Måndagen den 2 december 2013

Då var december här och första advent var i går. Kan inte fatta att året snart är slut. Den varma hösten har nog en viss inverkan då det gör det svårt att i kroppen förstå vilken årstid det är. Det varma vädret har gjort att vi inte flyttat alla hästar till sina vinterhagar än. De har det så gott i stora rymliga hagar men där de får hösilage dagligen och de verkar trivas gott. Man vet ju dock att snön och rusket kommer så det är bara en tidsfråga tills alla är 'runt huset'. Vi har stona med föl här hemma i alla fall. De står inne på box om nätterna och trivs mycket bra med det. Får äta i lugn och ro och vi kan dosera kraftfoder efter behov. Melodie och Glamour behöver ju lite extra då de har föl i magen och ett föl vid sidan. Melodie är dock duktig på att sköta avvänjning själv då hon bara släpper till sitt föl i bland. Fölen blir 7 månader nu i december, ja förrutom Epsilon som redan fyllt. Han är minst (till storleken) men är nog mognast av dem. Mysigt o ha dem hemma. Pyssel om kvällarna och ryktning på morgonen och sedan blir grimträning varje gång de skall ut i hagen. När de skall in på kvällen springer hela dagisklungan i full kareta in på logen... fast hälften skall vara i stallet. Men de vet att den stora goa höbalen står där inne...Cool

De sista veckorna har Plura varit krasslig. Hans pung svullnade upp och var gigantisk. Tog några dagar innan veterinären kunde få koll på läget och ett tag såg det risigt ut. Det upptäcktes till slut att det var ett bitsår som orsakat skada. Alltså ingen annan sjukdom bakom och det var en lättnad. Det var alltså Leo som varit framme med sina 'små' huggtänder... hmm. Plura har nu fått antibiotika i injektioner i snart 3 veckor(+ smärtlindring, antiinflammatoriskt och kortison) och det är två doser kvar. Pungen har återfått sin normala form och vi skall på återbesök i slutet av veckan och hoppas då på bra besked. Vi vill ju gärna behålla vår hane! Men hans hälsa går före allt... Han trivs så bra ute i trädgården. Hundgården skiter han i utan strosar runt i trädgården. Vi la ut en pall med matta och goa filtar... tror ni han ladae sig där? Nej då, han lade sig bredvid på den kalla trappan! Leo får som 'straff' springa i ringen o visa upp sig... Har anmält honom till SBHK's officiella utställning på annandag jul. Nu blir det träning för att få ordning på ben o tassar!

Ja med december månad kommer årets summering. Skall försöka göra den klar innan nyår! Det har ju hänt en hel del under året. Idag är det minusgrader och sol. Luften är fantastiskt härlig. Hoppas det håller i sig. Gegga och regn klarar vi oss utan. Shetlänningarna ät så goa i sina vinterskrudar. Gutarna myser även i sin vinterhage och tackorna går med Valdemar som sköter sig exemplariskt. Vi är så glada att både tackan Anga och baggen Frosten som var sjuka en tid nu är fullt friska efter en tid på sjukbox! Än en gång redde vi ut med god omvårdnad och lätt medicinsk behandling. 

Nu hoppas jag att jag skall få upp lite adventsstakar inne och lite julbelysning ute....

Trevlig första advent och på återseende!

/Johanna