22. sep, 2013

Hösten står för dörren

Söndagen den 22 september 2013

Nu finns det inget återvändo, hösten har kommit på allvar och det efterlängtade sommarregnet (som kommer sent) gör gott för betena men det är blött att jobba i det. Det är mycket att stå i innan vintern. Stallarna skall mockas ur, städas och skuras. Uthusen skall målas. Två nya lösdrifter skall byggas, foderhäckas skall göras.... Planen över hur djuren skall placeras skall även bestämmas och det är till stor del gjort men sedan återstår lammen. Några skall till slakt, några säljas och några behållas. Vi har några tingade för liv och några hämtas redan om en vecka så det blir till o få hem dem. Vi har inte bestämt om alla fåren skall hem eller endast lammen. Det finns gott om bete men dåligt med ström och vi har den sista veckan jagat tackor så vi är ganska trötta på det. Stona med föl går vid sjön än och har dett gott. Det finns massor av lä och skog att ta skydd från regnet. Men det är ju shetland vi har så det är inte mycket skydd de söker... När de springer på kullarna ovanför sjön får man rysningar... det är sååå vackert med dessa små kraftfulla ponnyer och man kan nästan tänka sig att de är på sin hemö utanför Skottland! Fölen mår bara fint och de växer så man knappt känner igen dem. Förra veckan var Mats o Matilda från Danstorps Stuteri här för att id-kontrollera och chipmärka fölen och de skötte sig alla exemplariskt. Samtliga fem är svart och inte värst mkt tecken så det gick smidigt. Alla papper än inskickade för fölregistrering, resultat av betäckningar samt Yaghts betäckningsrapporter är även dom inrapporterade för i år. Skönt! Det ÄR mycket pappersjobb. Nu återstår alla får o lamm som skall rapporteras till ELTlamm. 

Sedan sist har vi varit på utställning i Bjärsjöalgård där det gick fantastiskt fint för vår Tussilago! Detta udnerbara sto som i vintas såg ut som en rangel och vi var så oroliga att hon inte skulle klara ut det... var nu i nästan tppskick (dock inte manen som hon kliat av) men erhöll fantastiska 98889=42p, BIS-3 och Bästagångartsponny! Lilla Symponie skötte sig exemplariskt och erhöll 39p, samma som mamma Melodie. Helgen efter var det stopremiering och det var dags för fina Dominique som fick en helt otrolig kritik men snubblade på målsnöret och fick 39p, klass i! Vi satsar nu på att hon skall få dubbelgulddiplom. Anneke var även hon i toppskick men fick också 39p. Vi planerar visa henne i höst också.

Snart är det dags för årets unghästutställning! I början av oktober går den av stapeln och i år är den i Blekinge! Helt otroligt att vi får så nära i år. JAg anmälde först 4 hästar och sedan byttes 3 av dom ut då de ändrade sig i sin tillväxt. Nu när jag kikar på dem så skulle jag nästan vilja ändra tillbaka.... Det är såå svårt med unghästar och hur de växer. Det blir en fullspäckad dag i alla fall. Har fyllt transporterna till bredden så jag har tur att Pernilla är med mig och hjälper till att visa. Sedan återstår Halloweenutställningen i Älmhult och anmälan gå snart ut. Måste bestämma mig vilka som skall med ;) 

Hundarna mår fint. Leo går på brukshundsklubben och sköter sig fint. Har missat någon gång då vi varit sjuka men vi trnar här hemma och killarna är ju med på alla tillställningar med hästarna så de får öva lite då och då. Leo är jättefin just nu så det skulle vara kul o anmäla honom till någon valputställning men tiden räcker inte riktigt till. Vi får se. 

Nu får det vara för denna gång. Vid nästa blogg hoppas jag lösdriften är klar!

/J