7. aug, 2013

Underbara sommarbeten, tingade baggar och nya ston till stuteriet

Onsdagen den 7 augusti 2013

Kände att det var dags för en blogg igen! Även om det är sommar och borde vara lite lugnare så händer det saker på en gård/stuteri hela tiden. Alla våra djur är nu på underbara sommarbeten och verkar trivas fint. Det är mycket mat och stora marker de traskar på så det blir lite njutningtid för oss i och med att de har det bra. Kolla djuren och vattna dagligen kommer man ju inte ifrån så åka någon längre resa är inte att tänka på. Kvar hemma går som sagt grisarna och Yaght med sin ston. Baggarna som varit hos min kusin och betat några kilometer bort och de har gjort ett bra jobb på betet och det är nog snart dags att flytta dem. Hagen nere vid sjön som hästarna gått i har det blivit en del sly i och hästarna ratar ju mycket av det fåren gillar så vi tänkte de kunde få gå där någon månad. Och till vår stora glädje är alla baggarna tingade till uthyrning i höst. Det är bara Dexter kvar som vi håller på och dealar om hur det blir för honom. Stålpelle går till södra Skåne och Atlingbo till mellersta Skåne. Elmer får komma till Småland. Alla till uthyrning över betäckningssäsongen! Härligt att de är efterfrågade. De kommer till fina hem med duktiga gutefårsuppfödare och det är vi glada för. Vi har själva tingat ett bagglamm men han kan ju inte betäcka våra vuxna tackor så vi har även tingat en ungbagge som får blir avelsbagge hos oss till lammet är på tillväxt. Vi tänker även spara ett av våra egna bagglamm och köpa in några tackor till honom så att vår uppfödning kan få ytterligare en dimension med att se vad våra egna baggar kan åstadkomma. Skall bli mycket spännande! Vi står i valet och kvalet vem vi skall välja och det står mellan Fardhem eller Fårö som vi behåller själva. Vi har som vanligt bagglamm till salu men även tacklamm och vi har hittills fått tre tacklamm tingade.

Så har vi äntligen fått hem våra första 'färgade' ston till stuteriet! Som vi letat och tittat och letat igen. Vi har länge velat ha en svartskäck men det är inte helt enkelt. Jag har även varit sugen på en fux eller isabellfärgad. Till slut fann vi dessa fina tjejer på Stuteri Jäboruder hos Anne Pagmar och vi tog en hel dag till att åka runt och kika på alla fina shetlandsponnyer och med oss hem fick vi svartskäcken Dominique v h Aeghterhuus som är 3år och skall premieras i september. Vi har anmält henne och ser fram emot att visa fram henne. Dominique kommer även betäckas med vår hingst Yaght under augusti. Med oss hem kom även det vackra stoet Anneke v.d. Pony Lust som är 6år och även hon importerad från Holland. Anneke har haft ett föl innan och är ombetäckt i år med fuxhingsten Sander v.d. Provinsialeweg. Anneke skall följa med till premieringen för att stambokföras. Just nu går de i hagen bredvid Yaght med ston. Lite för att vi skall bekanta oss med dom och se hur de fungerar. Yaght verkar mest bekymrad om att jag skall glömma släppa innågon till honom ;)

Finns massor av bilder o läsa om de nya tjejerna på deras egna sidor under Avelsston och Ungston!

Vi har även anmnält lite hästar till utställning. Tussilago är anmäld till shetland väst utställning till helgen men jag är tveksam om vi skall åka. Jag anmälde henne även till Bjärsjölagård i slutet av månaden tillsammans med Melodie och Symphonie.

Vi har även påbörjat städning av stallar och lador. Utmockning och skura och ev måla det som behövs. Så arbetslösa blir vi inte. Ett par nya lösdrifter måste även upp innan höstens kalla vindar kommer!

På återseende!

Johanna

 P.S. Glömde berätta att arbetskollegan tagit över alla våra höns och även tuppen! Där fick de det bra. Vid närmare efterräkning slår vi än dock rekord - 7 aug 2013 innehar Källagården 74 djur!