22. jul, 2013

Julivärme

Söndagen den 21 juli 2013

Man vill ju egentligen endast blogga om roliga och händelserika saker men när man har gård och massor av djur så får man även vara med om elände och död (som allt annat i livet)... men för min egen skull behöver jag nog fokusera på det som gör oss gott just nu! Måste ändå nämna här att Elins föl Mac Cloud fick lämna oss alldeles för tidigt och det sörjer vi. Elin mår efter omständighterna väl men visst skär det i en moders hjärta när en mamma skriker efter sitt barn. Elin leder nu sin stora stoflock och verkar till freds med tillvaron.

Nästan alla ston, unghästar och föl går nu samalde i vår nya hage, vid andra sidan Lilla Svartsjön och det gläds vi åt. Vi har fått massor av mark att beta av precis i markgränsen till vår egen och både gutefår och shetlandsponnyer avnjuter nu detta. Det är aningen tomt hemma vid huset... så himla tyst. Andra sidan vägen har vi dock hingsten Yaght med två av våra ston. Annars är det endast grisarna som är hemma nu. På tisdag kommer även Melodie med föl hem som varit på visit på Dalsgårds stuteri för betäckning i över en månads tid. Hon har varit saknad! Vi har även varit på lite utstälningar och lilla Camelia visade framfötterna med guld och 40p! Helt otroligt så glada vi blev! Fler utställningar väntas i augusti. Ej klart än vem som skall visas då. men det blir fler ston med föl, svårt att välja bara!

Det har ju varit ofantligt varmt i någon vecka nu (+30 i skuggan och över +50 i solen uppmätes idag vid husväggen) och hundarna ligger och jäser inomhus hela dagarna. Ja Plura lägger sig ute på verandan men där ligger han tills solen gått ner och då vill han ut och springa. Han har ju dragits med halsfluss ggr flera men efter en hästkur med antibiotika i sprutor lyckades han bli av med den och mår nu fint. Lille Leo växer så det knakar och är nu en del av familjen. Han börjar bli van att åka på hästutställningar och han älskar att smuttsa ned sig.

Och fåren (tackorna) som även dom fick komma till ny hage! Vi hade dock ett jobb innan de väl kom iväg. Alla skulle klippas, avmaskas, öronmärkas och klövarna skulle klippas. Fårklipparen kunde inte komma så vi handklippte ett tiotal som hade ullen kvar. Vi slet ett par dagar men när de sedan fick komma ut i den nya hagen med massor av mat var det väl värt allt jobb. Vi fick hjälp av vännerna Magnus o Anette när de skulle flyttas och det är vi oerhört tacksamma för.

Baggarna går hos min kusin en bit härifrån och de har det så bra så! De är endast 4 till antalet då även Dalvar nu blivit såld. Han fick komma till Slottskogen i Göteborg vilket gjorde oss mäkta stolta att få ta del av ett kulturarv! Lycka till med honom! Vi är nu i full gång att planera inköp av avelsbagge till hösten. Vi funderar även på att spara en av bagglammen och köpa in några tackor till honom så att vi kan få avla på egen uppfödning. vi har två bagglamm som favoriter och det är Källagårdens Fårö eller Källagårdens Fardhem. Många av de andra är till salu - kika gärna under Djur till salu! Samtliga har vuxit mycket bra och även flasklammet Fabian har anpassat sig till flocken (när vi inte är där). han fick dock åka i knäet till hagen! KelgrisenBlinkar

Varma hälsningar Johanna