5. jun, 2013

Bebissäsongen över

Den 5 juni 2013

Då var lamm- och fölvak över för detta år! Vi är lättade och glada att det än dock gått så bra! Elin och Glamour har alltså också fått sina föl och jag var nog mest nervös över Elins fölning då hon hade det jobbigt sist. Jag såg att hon var på gång nu och hon stod inne på natten. Var o kollade henne en gång i timmen och det verkade lugnt. Nästa gång jag kom ut så tänkte jag släcka i stallet o vila mig en stund men då stod ett härligt hingstföl vid hennes sida! Efterbörden hade släppt och sedan blev det en lång väntan på att magen skulle komma igång och hon hade kraftiga eftervärkar så vi fick pyssla med henne hela natten och dagen. Den lille killen var så fin och han hade en stor stjärn i huvudet. Pappa är Almnäs Mahogny. Någion dag senare åkte jag till Stockholm och det kändes olustigt för jag såg att det var på gång med Glamour. Magnus fölvakade och Pernilla hjälpte oss att kika till dom om dagarna  och på söndagsmorgonen den 2 juni födde Glamour en liten tjej efter Uron v.d. Romer. I skrivande stund går dessa två ston med föl utanför i hagen och de andra 4 stona med föl har idag fått komma ned till sjöhagen! Oj va glada de var under promenaden ned... de fattade ganska snabbt vart det bar hän och fölen sprang om varandra. Massor av gräs, höga hundkex och härlig vattenbris från sjön. Där har de det gott i sommar! Elin o Glammis får flytta ned när fölen blivit någon vecka gammal. Sista lammet föddes i fredags den 31/5. Det var Endra som fick en liten kille. För att summera årets bebissäsong så blev det totalt 25 gutelamm - 12 tackor och 13 baggar. 3 av lammen dog och en tacka. Det var 20 av 21 tackor som lammade. På fölsidan blev det 6 ston som fölade och 3 stoföl och 3 hingstföl!

Vi har även fått obduktionsprotokollet på lilla Fiin. Diagnosen var Klostridios och 'Pulpy kidney'. Hon hade alltså blivit förgiftad av allt nytt spätt gräs och dött av en blodförgiftning. Alla andra lamm mår väl! Vi planerar att till nästa år vaccinera tackorna mot detta så får lammen skyddet via modersmjöllen. Även om det var tragiskt det som hände så är det skönt att veta vad det var. Och lammen som går ute blir ju mer härdade för varje dag som går mot det kraftiga gräset så vi hoppas att ingen mer drabbas.

Unghästarna går på sommarbete och baggarna likaså. Baggen Dexter har stått inne och fått behandling. Han har fortf. hög temp men vi börjar ana att han har hög normaltemp då han är mkt piggare efter antibiotikabehandlingen. Han skall släppas med de andra. Och så är detta lille Fabian som vi trppat ned modersmjölksersättningen och hoppas nu han skall stanna bland tackorna och inte springa efter oss.

Yaght och Operette skall får komma till nytt bete och i morgon kommer uttomstående ston till Yachen för betäckning. Tussilago får komma hem lite senare för att betäckas. Melodie kómmer åka till Dalsgårds Stuteri i nästa vecka för betäckning då hon har sin 30-dagars brunst då. Hon kommer betäckas med deras nya avelshingst från Holland - Alex v.d. Ponny Hoeve.

Det planeras även för sommarens utställningar och jag måste snart bestämma mig vilka som skall visas.

Ha det bra!

Johanna