28. maj, 2013

Efterlängtade föl, öppen gård, baggbesiktning och förolyckade lamm

Den 28 maj 2013

Nu har snart maj också gått och det har varit fullt upp med arbete på gården. Lamm och föl om vart annat. Bara några dagar efter förra bloggen fick Omgea sitt föl! Hon klarade det galant själv och födde den 25/4 en liten hingst e: Django v.d. Romer. Denna lille kille sprang under mammas mage de första veckorna och Omgea var till en början skeptisk till vad det var för en krabat och bet på honom men efter någon dag vårdade hon honom så ömt.

Sedan fick det dröja till nästa föl men då blev det mer eller mindre som en ketchupeffekt och vi fick 3 föl inom loppet av några dar. Ottilia som även hon var förstföderska fick sin kille i hagen. När jag tittade ut genom fönstret så var han bara där! Underbart med sådana ston som fixar det själv och man blir så lättad. Vi hade ju hoppats på en skäck men det blir sällan som man tänkt sig och det föddes en silversvart hingst e: Sandbackas Gary Cooper. Vi är lika glada för det. Det gick sedan endast 3 dagar tills vi ser Japonica föla i hagen mitt på ljusa dagen. En erfaren mamma skyddade sitt föl från de andra och vi fick lugnt plocka in henne och den lilla tjejen på box. Mor o dotter mådde bara bra, men det var hemskt varmt denna dagen så Jappa var aningen trött efteråt. Pappa till Jappas dotter är vår egen hingst Yaght v.d. belschuur (som också kommit till stuteriet i början av maj). Samma kväll märker jag att det är på gång med Melodie och hon är orolig i boxen. Jag har koll på henne under natten och vid 3 väcks jag av att fåren tagit sig ut och står o skriker rakt in i kameran i stallet. Melodie verkar uppenbarligen störd av detta och jag förstår att det inte är någon mening att lägga sig. Vid 6-tioden föder hon en litet vackert stoföl. Fixar allt själv men håller på ett tag med efterbörden. Pappa till Melodies föl är Almnäs Mahogny! Så var 4 av 6 föl födda! Nu i skrivande stund har både Elin o Glamour gått över tiden och vi väntar nu spänt på deras föl!

Lamningarna går även mot sitt slut. Det var som intensivast när det skulle i april men det har kommit några eftersläntare nu i maj. Vi har nu endast 2 tackor som inte lammat men en av dem är tveksam om hon är dräktig. Det har fötts 24 lamm på 21 tackor och av dessa har vi förlorat en tacka och 3 lamm. De två sista lammen dog nu i veckan. Lilla Flicka som bröt benet så illa att vi ta bort henne. Så sorgligt. Och sedan vårt förstfödda lamm i år - Fiin som vi fann död i hagen i lördags. Hon var 2 månader gammal och vi stod helt förvånade då vi aldrig förlorat något lamm så innnan. Vi var i kontkat med vår veteirnär och lammet är nu lämnat till obduktion så vi vet vad som hänt. De andra är under obervation flera ggr per dag men alla verkar må bra. De sistfödda lammen föddes för en vecka sedan. Och där hade vi nog lite tur då Magnus observerat att en tacka gått in i stallet för att lamma men att hon hållit på länge. När jag kom ut var hon helt slut och lammets huvud hängde ut. Jag lyckades få ut lammet när tackan fick en värk och med hjärtmassage så kom hjärtat igång och mamma och dotter mår nu bara bra. De står fortfarande inne på box för att få vara själva.

För en vecka sedan var det dags för baggbesitktning av ungbaggarna och det gick väldigt bra! Dalvar och Doglas gick igenom med bravur och erhöll G-nummer. Doglas såldes dagen efter till skåne för avel. Dexter gick igenom exteriört men veterinärt fann man en svullen testikel. Han får nu behandling för denna inflammation som veterinären bedömmer som insektsbett. Vi hoppas han återhämtar sig nu! Och så lille Fabain, flasklammet som förlorade sin mamma. Han stod inne med tackan Ena i en månad och lärde då känna baggen Elmer som stått inne sedan i vintras. Ena fick sedan komma ut men ville då inte känna vid Fabian så han bor nu med Elmer. Mjölkersättningen trappas ned och vi hoppas kunna avsluta den snart och då får vi se om Fabian går med baggarna eller tackorna.

Ja och så har vi haft öppen gård igen! Vädret var med oss och det kom massor av härligt folk som ville kika på djuren! Läs gärna mer under just Öppen Gård 2013 och se foton!

Det var lite uppdatering av allt som händer på gården!

Nu åter till allt arbete...

Johanna