20. apr, 2013

En snabb blogg i allt arbete...

Lördagen den 20 april 2013

Nu verkar det som våren kommit på allvar och det är varmt och gott både på dagen och natten. Vi har nu fått 21 lamm totalt och det är 5 tackor kvar som skall lamma. Vi har fått otroligt många fina lamm och några av de äldre tackorna har fått tvillingar. En av  de första tackorna som lammade förlorade ju sitt lamm och sedan har det flutit på bra fast det varit mycket att göra. Men så igår lammar tackan Engla ett litet bagglamm och allt verkade i sin ordning tills vi skulle ta in tackan i stallet och då förstår vi att något är väldigt fel. Engla hade livmoderframfall och hela livmodern hänger ut. Lammer ser svagt ut och det är osäkert om han diat. Snabba åtgärder sattes in och han fick råmjölk på flaska somjag fick sonda ned. Sedan behövde han få modersmjölksersättning och det dick han hjälp att dricka. Engla var så dålig och efter samtal med veterinär så fick vi avliva henne och nödlösningen blev att ta in tackan Ena som förlorade sitt lamm för några veckor sedan. Nu något dygn senare så hämtar sig lille killen Fabian bra. Han får di på flaska och Ena är hos honom i boxen och sover med honom. Hon vill nog gärna ut till flocken men hon verkar finna sig i situationen och är nyfiken på honom.  Hon tycker dock inte om när han vill komma åt hennes juver och buffar då på honom. Förhoppningsvis förstår han snart att hon inte har ngn mjölk och så fort han kan ta nappen själv så sätter vi en lammbar till honom så han kan dricka själv när han vill.

Några av våra tvillingmammor får stå kvar på box då lammen suger massor av mjölk av dom och två av tackorna skall få lite avlastning med att vi ger deras barn en lammbar. Vi har gjort en liten hage till dem så de får komma ut på dagarna. Lammen älskar detta och de är precis som små barn... de kan inte gå, utan de skuttar fram ;)

Och så hästarna. Ja vi väntar på de där fölen och Omega var konstig och verkade vara till att föla för en vecka sedan då hon vägrade gå ut men hon var konstig något dygn sedan var hon som vanligt igen. Flera av stona har satt juver men jag var länge tveksam över Elin då hon inte hade så stor mage så när veterinären kom hit för att göra ett hälsostatur på Tussilago så passade jag på att få Elin undersökt och det var mkt som talade emot dräktighet men när Vet. Rosengren gick in o kände så var där ett litet föl!! Jisses så glada vi blev. Tussilago underöktes med då hon gått ned sig efter diande och haft bekymmer med mask men hon verkar nu sakta återhämta sig och allt stod rätt till med henne. Skönt.

Nu får jag återgå till arbetet som säkert fyller 16 timmar av dygnets timmar!

HA det gott i vårsolen.

Johanna