Blogg 2013

29. dec, 2013

Söndag den 29 december 2013

Kände för en uppdatering innan nya året kommer. Julen är förbi och det blev kanske inte så mycket julefrid då både jag o Magnus arbetat hela julen. Nu väntas nyår och kanske lite mer vila. Alla advent flög förbi och vi har varit aningen förtvivlade då stormen tog vår nya lösdrift... Sådana stunder känner man för att packa ihop då man mitt i vintermånad står utan bo till 8-10 hästar. Det som skulle bli en vinter med mindre gårdsarbete om kvällarna har nu växlat till mer arbete. De hästar som inte har bo på natten har vi fått stallla in på dagarna så de får en chans till att torka upp. På ett sätt ratar man regnet men det är i alla fall ljumt i luften så shetlänningarna far ju inte illa. Baggarnas skjul gick ju även sönder i stormen (undar om någon som inte bor i skogen förstår hur det kan blåsa) så de har vi fått stalla in i gamla stallet där de är dygnet runt. Någon gån när vi tar in hästflocken ihagen får de komma ut. Det gör att Yachen med flock inte har ngt bo på natten så även de får stallas in. När man skall mocka och ta in o ut 20 hästar hinner man inte mycket annat... Det kan göra mig förtivvlad men vi har nu påbörjat o sliter med att försöka återställa hästarnas lösdrift. Någon vägg är rest men det tar tid, något vi har ont om. Hästarna är ju olyckligt ovetande om detta och mår fint i alla fall. Fölen går med sina mammor som på olika sätter sköter avvänjningen, en del bra andra mindre bra. Blir tilla tt skilja dem snart. Några föl visar totalt ointresse för mamma så de får stå i egen box på natten men går i hagen med mamma på dagen, fast de leker mest med varandra och finner stor trygghet o 1-åringarna Thea och Juni.

Vi har för några dagar sedan fått ett nytillskott till stuteriet. Det är avelsstoet Carisma RS 5005 som vi lånar från Stuteri Miica. Hon kommer stanna här de närmaste 2 åren. Läs gärna mer om detta fina sto på henne egen sida under avelsston.

Några dagar innan jul flyttade Opaal och Elin till en liten gård utanför Svängsta för att göra en shetlandsvalack sällskap över vintern. Han hade blivit ensam då bästa vännen dött. Han får nu sällskap av detta radarpar och vi har varit där och de trivs fint ihop och får fin omvårdnad. Planen är att de kommer hem till sommarbetet och sedan fölar hemma.

På annadagen var vi i Moheda för att visa Leo på SBHK's nationella utställning. Det blev väl inte riktigt som vi trott. Domaren såg att Leo inte gick rent, att han knäar baktill på böjt spår. Gammal oro väcktes till liv och jag trodde jag skulle svimma inne i ringen. Han fick en bedömning men ingen placering pga att gången inte gick att bedömma. Hans kritik i övrigt var fantastisk! Vi söker nu ortoped som kan vägleda oss i detta och vi är väl oroliga att det är ngt allvarligt men samtidigt måste vi veta. Han är glad o pigg och vill gärna ut o springa så det är ju ett gott tecken men vi får se vad veterinären säger.

Stålpelle har även kommit tillbaka till gården efter han varit på baggstation på Almnäs Gård. Han var välmående och får så inne tills alla tackor brunstat klart i hagen. Annars finns det risk att han springer och stör Valdemar och det vill vi inte. Han får gärna gå några veckor till med tackorna så att så många som möjligt blivit betäckta.

Nu återsår nyårsfirande och det blir en lugn tilställning med djuren här hemma. Skall försöka göra klart årskrönikan och lägga ut den här inne.

Ha det så bra och Gott Nytt 2014 på er alla!

/J

2. dec, 2013

Måndagen den 2 december 2013

Då var december här och första advent var i går. Kan inte fatta att året snart är slut. Den varma hösten har nog en viss inverkan då det gör det svårt att i kroppen förstå vilken årstid det är. Det varma vädret har gjort att vi inte flyttat alla hästar till sina vinterhagar än. De har det så gott i stora rymliga hagar men där de får hösilage dagligen och de verkar trivas gott. Man vet ju dock att snön och rusket kommer så det är bara en tidsfråga tills alla är 'runt huset'. Vi har stona med föl här hemma i alla fall. De står inne på box om nätterna och trivs mycket bra med det. Får äta i lugn och ro och vi kan dosera kraftfoder efter behov. Melodie och Glamour behöver ju lite extra då de har föl i magen och ett föl vid sidan. Melodie är dock duktig på att sköta avvänjning själv då hon bara släpper till sitt föl i bland. Fölen blir 7 månader nu i december, ja förrutom Epsilon som redan fyllt. Han är minst (till storleken) men är nog mognast av dem. Mysigt o ha dem hemma. Pyssel om kvällarna och ryktning på morgonen och sedan blir grimträning varje gång de skall ut i hagen. När de skall in på kvällen springer hela dagisklungan i full kareta in på logen... fast hälften skall vara i stallet. Men de vet att den stora goa höbalen står där inne...Cool

De sista veckorna har Plura varit krasslig. Hans pung svullnade upp och var gigantisk. Tog några dagar innan veterinären kunde få koll på läget och ett tag såg det risigt ut. Det upptäcktes till slut att det var ett bitsår som orsakat skada. Alltså ingen annan sjukdom bakom och det var en lättnad. Det var alltså Leo som varit framme med sina 'små' huggtänder... hmm. Plura har nu fått antibiotika i injektioner i snart 3 veckor(+ smärtlindring, antiinflammatoriskt och kortison) och det är två doser kvar. Pungen har återfått sin normala form och vi skall på återbesök i slutet av veckan och hoppas då på bra besked. Vi vill ju gärna behålla vår hane! Men hans hälsa går före allt... Han trivs så bra ute i trädgården. Hundgården skiter han i utan strosar runt i trädgården. Vi la ut en pall med matta och goa filtar... tror ni han ladae sig där? Nej då, han lade sig bredvid på den kalla trappan! Leo får som 'straff' springa i ringen o visa upp sig... Har anmält honom till SBHK's officiella utställning på annandag jul. Nu blir det träning för att få ordning på ben o tassar!

Ja med december månad kommer årets summering. Skall försöka göra den klar innan nyår! Det har ju hänt en hel del under året. Idag är det minusgrader och sol. Luften är fantastiskt härlig. Hoppas det håller i sig. Gegga och regn klarar vi oss utan. Shetlänningarna ät så goa i sina vinterskrudar. Gutarna myser även i sin vinterhage och tackorna går med Valdemar som sköter sig exemplariskt. Vi är så glada att både tackan Anga och baggen Frosten som var sjuka en tid nu är fullt friska efter en tid på sjukbox! Än en gång redde vi ut med god omvårdnad och lätt medicinsk behandling. 

Nu hoppas jag att jag skall få upp lite adventsstakar inne och lite julbelysning ute....

Trevlig första advent och på återseende!

/Johanna

 

22. okt, 2013

Tisdagen den 22 oktober 2013

 

Nu är det full gas tills allt står klart innan det riktigta höstrusket kommer. Jag lovade ju bild på lösdriften och fotot nedan visa ena lösdriften som i skrivande stund står klar! Jag väntar endast på lite sol så jag kan olja den. Vi är i full gång med bygget av lösdrift nummer två och samtidigt har stallar mockats ur och städats. Har lite skurning kvar och sedan skall det bäddas på nytt och grindar skall upp. Samtidigt håller vi på med målning av uthus och det tar tid. Väder skall passa till förg och jag är rädd för höga höjder så i bland tar vi hjälp av min pappa som tar de höga byggnarderna. Men det återstår en del. Vi har även börjat plocka hem djur. Tackor med lamm har kommit hem från den långa sommarbetet. De skall skiljas åt på fredag så mammorna får vila lite. Bagglammen tog vi hem för några veckor sedan och de har gått med de vuxna baggarna som nu åkt till sina baggstationer. Stålpelle och Atlingbo resten i slutet av september och Dexter såldes någon vecka senare. I dag lämnade vi Elmer i Småland och de alla får fina hem med härliga guteflockar de de får agera avelsbaggar. Vi har även hämtat hem två nya baggar vill vår besättning samt 6 nya tacklamm. Läs mer under Gutarnas egna sidor. 

Samtidogt som allt annat planeras så byggs foderhäckar, vinterhagas förbereds och djuren intar snart de hagar de skall vara i under vinter. Många av djuren kommer gå på lösdrift men vi har ett antal hästar som kommer stallas in. Foder skall börja hämtas hem och vi kommer även i november hämta hem ett shetlandssto som vi kommer låna från Stuteri Miica. Det är vi extra glada för. Vi har även lagt ut några hästar som är till salu så kika gärna in under Djur till salu! 

Unghästutställningen är avklarad för iår och våra fina tjejer o kille skötte sig utmärkt. Fin kritik på samtliga. Läs mer under resp. ponnys sida. Det är snart dags för årets sista utställning som blir i Älmhult vid Alla Helgona helgen. Vi har anmält 5 ponnyer men en måste bort då det endast ryms 4 i transporterna. Vi får se vem som får avstå.  

Vi har även öppnat upp för grisarna så de kommer åt sitt vinterbo och får tillfälle att äta det gräs som vuxit frm under hösten. Den närmaste veckan blir det beslut om vilka gutefår som går till slakt. Några stycken får åka men vi har även sålt både bagg -och tacklamm till liv och avel vilket vi glädjs åt.

Och sist men inte minst - Leo har debuterat i utställningsringen och det gjorde han med bravur på Blekingemästaren där han erhöll högtsa valör EXCELLENT med Hederspris för mkt lovande valp och med det blev han BÄST I RASEN valp!

Nu åter till arbetet!

Allt gott så länge

Johanna

22. okt, 2013

Unghästarnas lösdrift. Är idag helt klar.

22. okt, 2013

Uppfarten till Källagården.