26. okt, 2012

Betäckningssäsong i gång o sålda ungbaggar till avel!

Fredagen den 26 oktober 2012

Veckorna springer i väg och snart är det november. För någon vecka sedan fick äntligen Pelle o Bosse komma till sina tackor. De är alltså delade i två avelsgrupper med 9 respektive 12 tackor i vardera grupp. Ungbaggarna tillsammans med bagglammen fick komma till vår andra produktionsplats i Jämshög. Där får de god omsorg och blir bortskämda av min vännina. Till helgen skall de få komma hem igen då det är dags för vingterhagen. Det är endast 3 ungbaggar kvar, vi har lyckats sälja 3 till avel och det är vi såå glada för. Vi har öven fått skicka tre får till slakt vilket vi inte vant oss vid ännu då vi håller på med livdjur och uppfödning. Men alla håller inte till avel och då får det bli så. Två av våra äldsta tackor fick avsluta sin tjänstgöring här men vi har flera fina avkommor efter dom. Går att läsa om dom under Gutarna/Trogen tjänst.

Oktober har bestätt i hårt slit av att städa ur stall inför vintern. Vi har även hämtat hem halm och nu är det bara spånet som återstår. Samtliga djur har vi börjat stödfodra med hösilage och det gillar dom! En av våra tackor Cheyenne insjuknade även för någon vecka sedan i hög feber. Veterinären kunde inte säga vad det var med efter en veckas installning med behandling så blev hon pigg och kry igen och fick komma ut till de andra.

Lille Plura växer så det knakar och jag hade anmält honom till Blekingemästaren men fick avboka det då jag haft en infektion i flera veckor och måste vila på helgerna för att orka med veckorna. Jag har nu anmält honom till en inofficiell i november och en officiell utställning i december så vi hinner med båda valpklasserna. Nu återstår lite träning med den lille busen.

Våra fina 3-åringar Operette och Omega har nu även erhållit sina RS-nummer och är godkända för avel enligt rasvisa krav. Se mer under deras sidor. Nästa helg blir det Halloweenutställning i Älmhult och jag har anmält en hel bunt med hästar. Får se i nästa vecka vilka som håller måttet för utst'llning när vi tar hem dem från sjön. Småttingarna får ringtränas lite i alla fall.

Och så måste jag berätta att våra gyltor börjar bli stora. De har gått in i sin första brunst och Magnus letar efter en trevlig galt för fullt. Vi hoppas kunna betäcka dom senare i vinter.

Ha det gott i höstfrosten!

Johanna