6. jun, 2012

Går mot förhoppningsvis ljusare tider...

Den 6 juni 2012

Det har gått nästan 2 månader sedan jag bloggade sist och man drar sig för att skriva när det är tunga saker som händer. Den 7 maj förlorade vi vår älskade Bodi. Efter ett halvårs kämpande orkade hans kropp inte mer och han fick somna in. Jag har inte orkat göra någon minnesblogg om honom under hans sida men det kommer... Han var så mycket för oss. Det är svårt att sätta ord på minnen efter en sådan vän. Det finns inga ord för vad vi känner. Tårarna tar aldrig slut. Han fattas oss. Wida frågar efter honom o Egon tittar efter honom.... Vi saknar honom oerhört mycket. 

Vi försöker nu ha fullt fokus på lille Egon som måste bli kry. Vintern har präglats av elände och han förvärrade sin korsbandsskada och i samband med Bodis dödsfall var han nog som sämst. Han gick mer eller mindre på frambenen så ont hade han. Han remitterades till Lund och den 28/5 genomfördes första operationen. Han har alltså skadat båda korsbanden i båda bakknäna och de började operera det högra. Nu återstår massor av rehabilitering för att sedan genomföra operation på vä ben den 30/7.

I april hade vi samtliga lamningar. Det började tufft med att Bella förlorade sitt ena lamm men jag o veterinären lyckades rädda tvillingen som idag är en pigg o stor tjej. Lamningarna kom relativt jämnt men vi förstod att något var tokigt då endast Bosses tackor lammade. Inte en enda av Pelles tackor var dräktiga. Troligen var det vårt fel då vi gjorde punktbetäckiningar i år och de var troligen inte i brunst när vi släppte dem. Det misstaget gör vi inte om. Vi fick 7 levande lamm (där alla växer jättefint) och vi hade räknat med 20-23 lamm. Så det var en besvikelse i allt arbete.

Nästa sorg är att Carmencita inte får något föl i år heller. Vi vet inte om hon kastat eller gått gall. Är så tråkigt för henne och vi får vänta igen. Veterinären kommer i veckan och skall undersöka henne o så får vi se om hon går till hingst igen. Tussilago däremot växer o växer om magen och det är endast dryga 10 dagar kvar till planerad fölning. Det gör oss glada o förväntansfulla.

Vi har glada nyheter och dom lever vi på när det andra är tufft. Det är att vi får två nya ston till stuteriet. Den ena är ett meriterat sto som fått 3 avkommor varav en i år (se foto under nyheter). Det lilla fölet kommer med och stannar tills det är avvänjt. Det andra stoet är ett oerfaret 3-årssto som skall avelsvärderas i år. Vi hoppas på diplom så klart.

Och så är vi i full gång o lämna våra ston till hingst för betäckningar. Tilla åkte i slutet av maj till hingsten Gary Cooper på Sandbacka stuteri och redan efter 4 dar blev hon betäckt. Skönt att det gått bra. Elin åker på lördag till Dalsgårds stuteri för o träffa hingsten Mahogny! OCH vårt nya sto Japonica är idag lämnad till hingsten Yaght vd Belschuur på Sollidens Stuteri där hon betäcks innan hon kommer hem. Detta är vi jätteglada för!! Vi hoppas nu på föl nästa årLer stort

Grisarna mår fin-fint. De fick efter ca en månad på box komma ut och det blev de superglada för. De växer o frodas och om någon vecka skall de få komma till resten av hagen då de endast gått i skogspartiet, men det har varit stort nog...

Det roliga är även att vi har fått en del gutar tingade! Sådant gör att man lyfts en aning. Samtliga skall få komma till seriös avel och det glädjer oss ännu mer.

Allt gott för denna gång

Johanna