21. mar, 2012

Hovlsagarbrist, bokade hingstar och nytt sto till stuteriet!!!

Onsdagen den 21 mars 2012

Det har varit en jakt på hovslagare den sista tiden! Vi har haft otur sedan vår hovlsgare för ett par år sedan slutade med verksamheten och vi har bollats runt bland massa olika hovslagare med olika kvaliteter. Den siste vi hade verkade ju så bra, inte bara bra på hovlsageri utan även hästkunnig. Men så har vi nu under sista månaden stått o väntat på honom 4 gånger och han har inte dykt upp. Det funkar ju inte och hästarnas hovar börjar bli långa o Evitas börjar spricka. Det är så svårt att hitta en hovslagare då alla är så upptagna och en del arbetar endast dagtid vilket är aningen omöjligt. Så nöden prövar vännen och sådana har vi som tur väl ärLer stort Mats på Danstorps Stuteri kom och verkade hovarna på våra hästar så att inte skador och annat skulle uppstå. Det är vi såå tacksamma för. Tack Mats o Matilda för att ni kom!!!! Vad skulle vi gjort utan er... Nu fortsätter jakten på en hovlagare vi kan ha i fortsättningen. Har fått en del tips i alla fall.

Sista dagarna har vi övat lilla Rödis till utställningsringen och upptäckte då att hon i hö bakben är instabil i knä o has. Så det blev till o stryka henne från utställningen i nästa vecka och hoppas på att hon växer till sig och blir stabil till sommarutställningarna. Egon fick ju även strykas från den stora internationella utställningen som gick av stapeln i helgen i Malmö. Hans rehabilitering av knäet har gått bra men för någon vecka sedan halkade han på köksgolvet, då han blir så uppspelt när vi ska ut o gå att han troligen sträckte sig i hö ben. Han ömmade några dagar men jag tycker det är bättre nu. Vi har minskat på smärtstillande och han har inte mer ont... så skam den som ger sig! Koppelgången som vi utnyttjar till koppeltröning går framåt. Men oj  vad det spritter i benen på honom... längtar tills han får springa fri!

Och så var det våra dräktiga damer här ute... gutetackorna ska vi inte tala om... stora som hus! Shettisarna hr jag varit så osäker på men häromdagen när Tussilago druckit vatten så kunde man tydligt se att det stack ut på ena sidan av magen! Lycka! Carmen är ett svårt blad. Hon är svullen i ljumsken och magen ser toppig ut ned till men när Mats tittade på henne igår så var även han osäker... det är ju tråkigt om det inte blir ngt i år för henne igen. Jag beställde därför ett dräktighetstest på nätet och hoppas det kommer så fort som! Så vi vet hur det är.

Så var vårens betäckningar bokade! Vi har lyckats få tag i två underbara hingstar till Elin o Tilla och vi är nu så nöjda med våra val. Det har varit en pärs att välja bland alla fina hingstar. Det är så svårt att hitta en hingst som passar stoet och sedan chansa på att han tar emot ston men nu har vi hittat rätt. Tilla får komma till Sandbacka Stuteri i Teckomatorp där Camilla Kjellman har en lång erfarenhet av shettisuppfödning och har fött upp denna underbara kille Gary Cooper som är svartskäck. Tilla skall åka dit i maj månad. Elin skall till Halland, Laholm och Dalsgårds Stuteri där de har en Almnäshingst som vi är oerhört förtjusta i. Det är alltså samma uppfödare som Tussilago men Mahogny är sedan såld till annat stuteri. Elin var välkommen redan i april men vi får se lite hur det går med Rödis avvängning då hon fortfarande diar lite. Vi ska försöka skilja dem åt nu när vårt nya sto kommer på söndag! Ja för det var väl den sista och STÖRTSA nyheten att stuteriet får ett nytt sto. En tjej på 3år som förhoppningsvis blir ett av våra viktia avelsston framöver. Se fotot!

Läs mer under Lady's Holm: Betäckningar och Ungston.