Dagbok upphör o blogg startar!

Den 8 november 2011
Dagboken övergick till Gårdens blogg! Välkomna att kika in där fortsättningsvis!

Wida, shettisar o sanktisar har visat framfötterna i ringen!

Tisdagen den 8 november 2011

Vi vet inte om vi fattat det än... men vilken helg det var! Hela helgen i 3 dagar så var det ringen som gällde! Det började på fredagen med en knallstart på Växjö Internationella där Egon blev BÄST I RASEN  valp och Bodi gick sin första klass som unghund och han gick inte av för hackor för han knep det svenska reserv-CERTIFIKATET och tävlade nu som unghund om det INTERNATIONELLA CERTIFIKATET = CACIB och knep det!!! Gissa om matte o husse var glada. Vi stannde dock inte till gruppen med Egon utan åkte hem för att bada hästar inför lördagens ringar. Hade hjälp av Nellie o Marcus som kammade manar och och polerade hästar. Alla 5 shettisarna skulle med så det var lite o stå i. Jag var nog inte klar förrän närmare 11 på kvällen. Upp tidigt på lördagen och jag o Wida åkte med Mars m familj från Danstorps Stuteri då vi alla var funktionärer och behövde vara på plats tidigt. Magnus, Pernilla och Nellie kom sedan efter med hästarna. Jag var överlycklig att Elin gått upp i transporten;) Det var en del strykningar och domaren dömde väldigt fort så det blev stessigt med hästarna. Jag hade dock Matilda som avlöste mig i sekretarietet så jag kunde gå ifrån. Tilla och Tussilago först in i ringen och domaren var överlag lite snål med poängen idag det märktes för Tussilago var den enda som erhöll guld och Tilla, Elin och Carmen fick silver med lägre poäng än de brukar. Elin kan jag förstå då hon är lite för smal för en typ-shettis just nu, men de andra två tyckte jag borde fått mer. Men det var lika för alla. Så var det Rödis tur och Pernilla fick fram hennes gångarter väl och hon blev klassvinnare och gick vidare!! Enda fölet för dagen som gjorde det (av 8st) de andra fick alltså poäng under 37 allihopa. Jag blev så glad! Hon kom sedan in till championatet och fick det!!! Vår egen uppfödning och ett CHAMPION FÖL! Vi missade dock sedan att hon även gick vidare till BIS-ringen... men, men hon var såå trött den lilla tjejen och hon hade ingen chans på BIS eller r-BIS ändå. OCH så var det dagens andra stora höjdpunkt då Wida och Elin ( o Rödis trippande efter) skulle ställa upp i BÄSTA UTKLÄDNAD och malligare unge får man leta efter (och föräldrar) när hon gick och vann!!!! Wida fick säga sitt namn i mikrofonen och vi blev alldeles rörda. Sedan kom en journalist från Smålandsposten och intervjuade dem. Var med i tidningen igår. Oj vilken nöjd och glad unge!!!

Så kom sista dagen och söndagen, dags för Växjö på nytt och SBHK's utställning. Vi träffade nästan samma folk igen, trevliga o glada och Bodi hälsade på syrran Doris från Coolhearts och var helt lyrisk. En miss av oss... för sedan orkade han inte springa, såå trött av alla goa dofter och jag fick dra honom i ringen vilket resulterade i att domaren tyckte han hade ett tungt steg och behövde utveckla detta. Blev VG för Bodi och lillskrutten Egon var det dock fräs i och knep BIR:et igen!!!! Domaren var mycket nöjd med honom. Bedömningarna gick fort så vi stannade kvar till BIS-ringen och Egon blev oplacerad (5;a) men fick en fin vit rosett ändå! Trötta, nöjda o glada åkte vi hem igen. Tack alla för gott sällskap o många skratt! Extra tack till Teija o Anitas söner för alla foton!!

TAck även till Pernilla, Nellie och Matilda för ni hjälpte till under lördagen!! Ni är bäst!

Helgens skörd! Inget slår väl champion till egen uppfödning;) En go känsla, slår nog allt!

Tipshallen i Växjö i söndags. Tre av mina fyra godingar;) Wida sprang och testade löparbanan och ville inte sitta hos vovvarna!

Helgens vinnare och champion!!!! Mina söta småtjejer!

Wida på Elin och Nellie samt Matilda som leder Rödis.

Wida o Danstorps Elin blir BÄSTA UTKLÄDNAD på Shetland Syds Halloweenutställning

Träffar alltid härliga människor på utställningarna. På bilden Veronica o Anders med barn från Coolhearts Kennel. De hade Bodis kullsyster Doris med sig (ligger ned) och egen uppfödning Albert som Bodi mötte i ringen på fredagen. De hade kört enda från Umeå;)

Puts, ridning och lille Mojje med brutet knä!

Måndag den 31 oktober 2011

Nu har ännu en vecka gått och jag åkte på ännu en ny infektion då Magnus dragit hem någon skit, men jag börjar nu återfå lite av krafterna och ska börja jobba i morgon. I helgen testade jag på lite vad jag orkade med och var ute i friska luften med Wida både lördag och söndag och hon tog sig en tur på Elin och de båda tyckte nog det var superkul! På lördagskvällen fick vi åka till vänninan Pernilla på Kronobackens stall då jag inte har utställningsträns till alla hästar på lördag och det är hopplöst att beställa utrustning till shetttisar. Får antingen för stort eller flr litet. Vi fixade i alla fall ihop ett träns av mina sidostuýcken och Pernillas pannband o tyglar så det blir nog bra. Har vi tur så finns det ngn återförsäljare av utställningsträns på lördag när vi ska på Shetland Syds Halloweenutställning.
Jag övade även lite med Rödis och springa ihagen i helgen men jag får sådana hostattacker hela tiden att det går liksom inte. På söndagen kom Nellie (som brukar vara med mig o Anette på hundutställningar) och hjälpte oss lite med hästarna. Wida red på Elin och jag tog hjälp av Nellie att lägga vikt på Tilla som jag har påbörjat utbildningen av. Sadel gick utan problem så vi slängde av den och Nellie hängde ett tag på henne och hon såg obesvärad ut så Nellie satte upp barbacka - och Tilla fortf. helt lugn! Hon förstår dock inte skänklar så nu blir till för mig att öva henne i lite markarbete vid hand. Kul att de gick så bra! Nellie var också o hälsade på de stora hästarna. Hon ska ta en tur på Pajas ngn dag när vi har tid. Sedan var hon snäll och hjälpte mig förbereda inför helgen och putsade upp alla träns Tack Nellie för hjälpen!

I dag bar det iväg till veterinären med lille Mojje som har haltat på vä bakben ett par veckor nu. Jag som alltid brukar rusa till veterinären så fort det är ngt med våra djur men bestämde mig för att avvakta denna gång då allmäntillståndet var fint och jag tyckte han blev bättre... Men sedan förra veckan har jag förstått att det har inte blir bättre med benet och har inte med benet o göra utan måste vara ngt med höften. Bokade tid till honom i förra veckan och då lyckades han springa ut timmarna innan vi skulle åka och kom inte tillbaka förrän kvällen.
I dag kom vi iväg och veterinären undersökte honom och befarade att höften hoppat ur led.. vilket måste rättas till meddetsamma när det hänt då det sedan växer till bindväv och han har redan tappat en massa muskler. Jag kändes mig helt matt, blev arg att jag inte åkt med honom när han blev sjuk... Men veterinären var inte säker utan Mojje fick lugnande och så röntgade vi honom. Och JA höften var ok!!!! MEN däremot så var minisken av i knäet. Han hade alltså en fraktur i knäet och man såg tydligt på bilden att den inte satt som den skulle. Stackars Mojje! Veterinären fick hämta kirurgen och han sa att at det går att åtgärda! Pust. Det är sådant unga killar som spelar fotboll brukar drabbas av... och Mojje är ju ung så det var troligen en tillväxtsak som låg och väntade på att gå sönder. Han fick smärtstillande och planeras opereras på onsdag! De såg också på röntgen att hela tarmen var full med avföring. Han har troligen inte vågat bajsa då han har ont. Så vi fick med oss smärtstillande och tarmreglerande och så blir det innevistelse för Mojje tills på onsdag och så håller vi tummarna att allt går enligt planerna.

Mojje som liten! Är nu 1,5 år men jag har ingen bra nytagen bild på killen. Får nog ta o fixa det;)

Hovslagare och Blekingemästaren

Tisdagen den 25 oktober 2011

I helgen så var det Blekingemästaren i Bräkne-Hoby och det blev social träning för Egon och några skutt i ringen då jag fortfarande inte är frisk och Bodi fick stanna hemma. Den sociala träningen gick fint. Han blev inte stressad av miljön heller vilket känns skönt. Vi har dock inte ringtränat de sista veckorna pga min lunginflammation och det visade sig i ringen då den trevlige domaren  sa att Egon är välvinklad men han kan inte bedöma hans steg då han bar busade, hoppade och skuttade. Egon mötte en fin tik och domaren sa att idag blir Egon BIM då han får hem och öva springa lite till... Hoppas vi hinner med det till Växjö;) 

På eftermiddagen kom hovslagaren Thomas för och verka hästarna. Vi började hos shettisarna och vi körde ner till dom i hagen vid sjön. Där fick de lite hö och morötter och nyfikna och kelsjukna som de är så stod de pår ad för att få lite hovvård. Nyfiknast var lille Rödis och till slut var det hennes tur. Det gick lysande. All träning på att lyfta på fötterna har gett reultat. Sedan blev det hem och in i värmen för kaffe o fika och sedan ut i stallet och verka de stora hästarna. Evitas sprickor hade läkt fint så skorna kunde tas av. Överlag såg samtliga hovar fina ut. Känns bra inför utställningen i Älmhult.

Nu hoppas vi att vi alla tillfrisknar här i familjen så vår plan av att flytta avelsbaggarna till tackorna kan bli av. Det är en del kvar att gör ai bagghagen med att bygga vinterskjul och lite nätdragning till.... Småbaggarna mår fint i alla fall och deras mammor har slutat skrika på dem.

Gutar till salu och hästar på rymmen

Torsdagen den 20 oktober 2011
Har nu varit i kontakt med Svenska Fårhäslovården då vi ingår i deras program och har nu fått klartecken att sälja och betäcka våra får som vanligt då de blivit behandlade för mask och anses inte vara smittokälla under höst/vinter. Känns gott! Se gärna under Gutarna vilka som planeras betäckas och vilka som är till salu.

På eftermiddagen idag förstod jag att något inte stod rätt till då jag hörde en av de stora hästarna utanför fönstret. När jag går ut ser jag att våra tre stora hästar hade hoppat över fårstänglset från sin hage och in i tackornas hage... Hästarna sprang runt och gnäggade och jag försökte luska ut vad som var fel... och helt plötsligt ser jag till min förskräckelse att shettisarna springer nere på vägen! Trodde hjärtat skulle stanna. Rusade (med mina hostiga lungor) in och hämtade telefonen, ringde Magnus efter hjälp och sedan till stallet och hämta grimmor. Kom ner på vägen och såg inga hästar.... Upp igen till hsuet och hämtade bilen körde sedan ner på vägen i båda riktningarna för att lokalisera dom. Tänkte att de går säkert bara till ställen de varit på tidigare. Och så plötsligt ser jag ett litet huvud skymta andra sidan vägen uppe vid baggarnas hage. Jag slängde mig ur bilen och tänkte springa upp till hagen för att försöka fånga in dem i hagen där men när de hörde mig så kom de springande emot mig. Jag tänkte att jag måste fånga ledaren Elin - det är ända chansen att få alla att komma med. Lyckades även fånga Carmen och under tiden gick Tilla o Tussilago med raska steg upp på vägen... Jag blev livrädd och tänkte att kommer det en lastbil eller bil nu så hinner de aldrig stanna, så jag tänkte snabbt och sprang med Elin o Carmen över vägen och chansade att de andra följde med vilket de gjorde! När vi kom upp för grusvägen möttes vi av de stora hästarna och de har inte gått med shettisarna sedan i maj och har aldrig träffat varken Rödis, Tilla eller Tussilago och jag kunde kanppt hålla Elin som reste sig ov slog mot dem i hagen... Jag fick dem till slut upp för backen och in i stallet, alla var med och jag kunde pusta ut.

Fundera ett tag hur de tagit sig ut och så slog det mig att hos grannen (där shettisarna går) hade det varit reoeratörer på morgonen och jag körde med gasen i botten ner till sjön och grannens hus och mkt rikrigt den riktiga grinden stod öppen in till hagen och det är en grind som ingen häst kan öppna. Eltrådarna var dock hela... jag knackade på och grannen Ib öppnade och blev helt förskräckt när jag berättade vad som hänt. Killen som var där och reparerade sa att han stängt grinden men jag vet att de kan inte  gjort det ordentligt då shettisanra kan inte öppna haspen inifrån och vem passerar genom ödslig skog o öppnar grindar...
 Ja slutet gått för denna gång. Shettisarna fick stå inne hela em och återhämta sig och de stora har gått utanför o gnäggat. Nu för natten har de stora kommit in och shettisarna går i padockhagen och i det gamla stallet. I morgon bitti får vi flytta ned dem igen till sjön och hoppas att folk lär sig att stängda grindar håller man stängda!

Höstbesiktning av gutar

Tisdagen den 18 oktober 2011

Idag har vi besiktigat alla tackor med lamm inför vintern och eventuell betäckning. Något sent då jag varit sjuk i lunginflamation men idag fick vi hjälp av min pappa så det kunde bli av. Vi tog in alla tackor med lamm, samtliga 28 stycken i stallet. Det var lite kruxit då vissa lamm var skygga och ville inte in. Efter en stunds sortering av lammen (efter signalement jag antecknat när de föddes) så kunde vi identifiera samtliga lamm och de blev alla öronmärkta. Vi gick även igenom samtliga klövar som behövde verkas och bagglammens testiklar kontrollerades. Hela enheten verkade vara i gott skick! Sedan avskiljdes bagglammen från sina mammor och de fick komma till de andra baggarna där de deras pappor Stålpelle och Atlingbo går. Mötet gick lugnt och fint fast de aldrig träffast förrut men våra kloka avelsbaggar visste att dessa lamm inte utgjorde något hot. Tror Pelle med flock tyckte det var kul med en lite större flock igen! Tackor kontrollerades i hull och klövstatus och fick sedan komma till ny hage. De unga mammorna var något oroliga och har gått och ropat på sina söner... skär i en mammas hjärta och lyssna på detta. Hade önskat att man kunde talat om att de har det bra hos sina pappor... men de brukar lugna ned sig efter några dagar. Vi har några tacklamm som är tvillingar och de flesta ser fina ut men några har inte vuxit lika bra då det är hård kamp om maten då vi har en tacka, Ala som bara har en fungerande spene. Tackorna fick för första kvällen lite stödfodring så de bygger lite hull inför vintern.
Nu återstår att bestämma om vi ska ha några betäckningar i höst. Vi har haft bekymmer med mask hos stora delar av flocken som de blivit behandlade för och nu får Fårhälsovården som vi är med i, avgöra hur vi ska göra. Samtliga tackor är bedömda och vi vet vilka som håller för betäckning så det känns skönt att ha det gjort. Tack för hjälpen idag, Pappa!

Källagårdens Diesel. Ett av våra 8 bagglamm födda i år. Lammen är nu mellan 3-4 månader och har idag skiljts från sina mammor och fått flytta till bagghagen där deras pappor och äldre bröder går. Fler foton kommer inom kort på alla våra bagglamm.

Liten börjar bli stor... till storlek i alla fall !

Onsdagden den 5 oktober 2011

I dag är vår lille Egon 6 månader!!!


Grattis lilleman!

Foto: Teija Finnilä
På utställningen i Åstorp för 2 veckor sedan. Han har vuxit ytterligare sedan dess... Försökte fota vildningen idag när han busade men det blev inget bra;)

Lyckad dag i ringen med familj o vänner!

Onsdagen den 28 september 2011

När man har lyckosamma och roliga dagar som man kan leva på länge så måste man ju bara skriva några rader om det här. I söndags var det dags för Nationell utställning i Åstorp som arrangerades av SBHK. MB-Bussen avr fullpackad då både Bodi o Egon skulle visas och vi plockade även upp Anette med hennes tik Wilma och vår fantastiske hundskötare Nellie. Ja o så var ju Magnus o Wida med denna gång! Vi kom fram fram i lagom tid för rastning av hundar och barn och sedan lite förberedelse. Egon gick valpklass 4-6 månader och fick sådan fin kriritk! Domaren sa att "du har en mkt fin valp där"! Allt var bara bra;) Han fick excellent och fick sedan konkurrera och blev BÄSTA VALP = BIR med Hp och gick vidare till BIS-finalen.
Det var kanappt om tid för när valpklassen var klar var det dags för junior och snabbt byta hund och in med Bodi! Det var tre juniorer i hans klass, kul då vi många ggr är själva. Domaren undrade om vi glömt pälsen hemma... hmm, ja den är inte så fin just nu men han la till kommentaren att det är ju tid för det nu... Springa ett varv och så diagonalen. Bodi tramasade lite men sprqang på ok. EXCELLENT och vänta på konkurrens. De andra juniorer bedömdes och in i ringen igen! Springa på nytt - nu sprang han kanon! Domaren pekar med handen - 1:a BSÄTA JUNIOR och ett Ck!! Ut ur ringen och vänta på Bästa Hane. Teijas junior Baloo fick även han Ck och gick vidare. Den tredje junioren fick en slät Exc. En kort väntan och ladda om. Sedan in och springa i Bästa hane! Endast 4 placeringar så ett par hanar åkte ut och kvar var vi med 2 champions och den andra junioren. Bodi blev 3:e bästa hane, placerad efter 2 champions vilket innebär att han fick sitt CERTIFIKAT!!! Jag blev så glad med tanke på hans pälskondition. När jag kramde Bodi så frågade domaren om det var första certet.. och jag visade med fingarnarna att det var tedje;) Han log med hela ansiktet. "Det är en lovande junior du har!!!" Krirtiken var så man blev rörd. Rörelser, helhet, huvud - allt var lysande. Fick dock en befogad kommentar att pälse3n inte var i sitt bästa skick! Puh... pusta ut och vila! Hundarna fick komma i sina kojor och det går så fint att ha Egon i buren. Dags för Anette och Wilma och domaren blev så förvånad när hon sa att hon var 7 år! Hon är i väldigt fint skick. Blev Excellent och i kk 2:a. Anette blev klart besviken då hon hoppats på  ett CERT idag då hon hade specialtecken C. Men så blev det inte. Nu får hon ta med henne till Växjö!
Sedan hade vi en skön eftermiddag i väntan på BIS-finalen. Fikade, pratde med sanktisfolk och umgicks. Det gick ganska fort ändå och sedan var det dags för finalen för valparna. Egon var utvilad och pigg igen. Fyra placeringar utdelas och ett par valpar åkte ut efter vi sprungit första varvet och så ett varv till - Egon skuttade lite men sprang ok. Pyrenéevalpen blev 4:a och så kom han till oss 3:a!!! Den KH sanktisen Abbeydog,s Lancruiser blev 2:a och Corne Corso-valpen blev BIS 1:a! Grattis!!
Trötta, glada, nöjda så åkte vi hemåt med en mängd fina rosetter och priser. Wida somande på vägen hem och jag o Nellie satt bak i busen och skvallrade.. Den dagen kan vi leva på lääääänge!!!

Vi utmanade vår underbara hundskötare Nellie om hon kunde hålla alla vovvarna samtidigt...;) Gick så där...! Fr vä Bodi, Egon & Wilma.

Nellie, Anette o Wida med Wilma baktill i MB-bussen. I väntan på BIS-ring så fikade vi och vilade en stund!

Egon i väntan på BIS-ringen! Egon bidrog med 3 rosetter till efter det;)

Hundutställning o hästpremiering

Tisdagen den 13 september 2011

I söndags var jag o Anette i Sofiero slottspark och deltog i den stora nationella hundutställningen med våra vovvar Bodi o Rex. Anette har en superhärlig bloggsida där man kan följa hennes bravader med hundar och familje-upptåg och hon har gjort en sådan härlig beskrivning av dagen och lagt in bilder att jag i denna stund "lånar" hennes blogg och samtidigt gör reklam för Kennel Chabasses som Anette bedreiver. Kika gärna in o se hur vi hade det i söndags!
TACK Anette för att du tar dig tid o skriver o fotar;)
http://chabasses.bloggplatsen.se/2011/09/13/6232478-sofiero/

Födelsedag, resor o flytt av hästar

Fredagen den 9 september 2011
Då har arbetsveckan gått och det har verkligen gått i ett. Veckan har inneburot resor till arbetsplatsen i både Kalmar o Kristianstad så jag är aningen slut idag. Här hemma på gården har Magnus äntligen börjar röja i ladan där shettisarna skall bo i vinter, men det återstår massor av arbete. I tisdags  fyllde Magnus år och vi den lilla familjen firade honom här hemma på kvällen med tårta och presenter! Nu återstår o se om han blivit ett år klokare;)

Veckan har även inneburit planering gällande att flytta runt hästarna och i dag så blev flytten av. Shettisaarna fick komma hem från sjön vid dansken och går nu utanför fönstret. De var nog lite glada över både ombyte och att få vara nära hemmet. De fick sig en avstädning och nu blir det lite övande med Tilla då hon skall premieras på måndag! De stora hästarna behövde nytt bete även dom så vi fixade till grannens hage som ligger intill vår stora fårhage och så fick de komma dit under eftermiddagen. De var spända o förväntansfulla över en ny hage med gott gräs. Så nu klarar de sig någon vecka till! Under fredagkvällen har vi myst ute i hagen hos shettisarna och Rödis bara växer o växer. Wida borstade både Elin o Carmencita och Carmen lyckades trampa Wida på foten... ja nu har hon varit med omd et också. Hon var ok efter en liten stund o ville rykta mer. Vi hade även besök av min bästa vän sedan barnsben som var hemma på besök hos sina föräldrar som bor granne med oss, så hon och dottern var o kikade på får o hästar.

Nu är det en helg med hundutställning och hästpremiering framför oss. Skall bli spännande och kul. Det blir två dar i streck till Helsingborg, ja nästan i alla fall, den andra dagen blir det Åstorp. Så det blir till att bo i bilen några dagar till. Magnus o Wida stannar hemma denna gång. Magnus o Egon skall börja valpkurs och jag tar med mig Anette till Sofiero och Mats till premieringen.

En trevlig nyhet är att Igors kullsyster Iris har fått valpar! Morbror Igor är stolt i sin himmel! Kika gärna in på Dein Hards sida: http://www.algonet.se/~deinhard/

Och Bodis meriter är utökade och presenteras bland andra framgångsrika hundar i Blekinge på Blekinge Kennelklubb: http://www.blekingekennelklubb.se/vinnare11.htm

Träffat "Åke", semester på Öland och Nationell hundutställning !

Söndagen den 4 september 2011

Då var vi hemma igen efter några dagars ledighet som vi tillbringade på Öland och Böda Sand. Vi begav oss i onsdags och på vägen till Öland passerade vi Örsjö där vi hälsade på Christin o Kjell som vi sålde en bagge till i november förra året. Lille Åke (Källagårdens Cherokee) hade vuxit till sig och blivit så fin! Han var väldigt lik sin pappa Stålpelle i färgen och han var fortfarande en mykcet tillgiven och trevlig bagge. Han gick med sina tackor och fem lamm som han blivit pappa till i år. De gick i fantastiskt fina hagar intill en vacker sjö. Tack Christin o Kjell för att ni ger Åke en sådant fint hem!

Sedan begav det sig till Böda Sand på norra Öland och vi var inte framme på campingen förrän mot kvällningen. Vi hyrde stuga där hela familjen kuvade in sig. Wida gillade framförallt våningssängarna;) Under torsdagen och fredagen tog vi det lugnt med strandpromenader, lekar, besök i Byxelkrrog och Ölands norra udde, fyren Långeerik, besök i Löttorp och den fantastiska restaurangen Papa Thai... samt lite sol o bad. Ja, Wida badade i alla fall men det var faktiskt 18 grader. Vi plcokade även fina stenar och njöt av stillheten. Lite folk fanns det dock på Öland men tursiterna hade avtagit så det var lugnt o skönt. På fredagskvällen så fylldes den nästa öde campingen med hundutställare o deras hundar då helgen innebar att Småland.Ölands Kennelklubb skulle hålla sin årliga nationella utställning. Jisses vad hundar det var på en och samma boplats... men ganska mysigt då hundfolk alltid är så trevliga mot varandra. Förrutom vår granne då som hade några små golvmoppar och hade inhägnat sin stuga med ett kompostgaller och där stod de där 5 vovvarna och skällde lite stöddigt när vi kom. När ägaren såg våra hundar lyfte hon snabbt in dem i stugan. Vi hälsade på dem men de svarade inte... Magnus provade o hälsa på dem lite senare igen men de hade inte lärt sig daglig hyffs så de hälsade aldrig...

På lördagen var det dags för utsällning och det var skönt att få vara på plats för en gång skull och inte behöva upp tidigt o stressa iväg. Vi hade kollat in Bodis ring på kvällen så vi visste vart vi skulle. Lille Egon charmde de flesta då väldigt lite folk har sett en sanktis-valp. Domaren var effektiv och det gick undan. Han dömde verkligen 25/timme så det var inte lång väntan utan bara till att hälsa på allt sanktis-folk och sedan sista putsen o in i ringen. Bodi var trött o seg men jag fick honom o springa bra. Tänderna gick fint o visa idag;) Det blev excellent och sedan in för o möta konkurrenten i junior och då blev han 1:a och fick sitt Ck! Sedan vänta på bästa hane och han la sig ned hela tiden... In och möta de andra Ck-hanarna och ett varv i ringen . han sprang kanon! Du blir 1:a - BÄSTA HANE  sa domaren och du får CERTIFIKAT! Jag stuttsade på platsen... Hörde Magnus tjoa och klappa utanför ringen (då ingen annan gjorde det) och ut o snabb vila... Vänta på att tikarna skulle bli klara och där vann Maries tik Courmeyeurs You Will Se me Again (en väldigt fin championtik) och så fick Bodi o hon mötas om vem som skulle bli Bäst i rasen..... Ett varv och Bodi skötte sig fint! Tiken blev BIR - Stort grattis Marie! och vår lille junior blev BÄST I MOTSATT KÖN!!! Jiiipiiii !!!!!!!!
Sedan kunde vi vila o äta... Wida sprang runt med Egon och sedan jag o Wida o hämtade en massa rosetter och Wida köpte leksak till Egon och tuggben till Bodi! Efter en stunds vila o fika packade vi in bilen och körde söder ut. Vi stannade o åt på vägen och innan vi passerade bron körde vi nerom Mörbylånga för en fika och tittade på den magnifika utsikten. Wida o vovvarna fick springa av sig lite energi. Trötta men nöjda efter semestern så återsåg vi gården vid 21-tiden. TACK till Pernilla på Kronobackens Stall samt Morfar som sett om hus, gård o djur!!

Vår goe Bodi blev BIM och fick sitt andra CERTIFIKAT på Ölands Nationella utställning!

Källagårdens Cherokee, alias Åke e: Stålpelle G946 hade blivit stora killen! Vi hälsade på honom i hans nya hem i Örsjö utanför Nybro. Där fick han fin omsorg av Christin o Kjell.

Ölands Norra Udde med fyren Långe Erik!

Fika med havsutsikt! Byxelkrok.

En salig röra... Lille Egon fick oxå komma med på bild men lite svårt att organisera familjen...

Sjukskrivning, Vimmerby och hästutställning!

Söndagen den 28 augusti 2011
Veckan som gått har inneburit sjukskrivning för mig och det var inte helt lätt att följa doktorns order om att inte anstränga sig;) Jag mår mycket bättre nu i alla fall. Förra helgen hade vi sedan länge inplanerat Astrid Lindgrens Värld där jag, Wida o Mormor skulle möta upp min syster Karolina och henns 5-åring Nelly. Det gjorde vi o jag haltade runt bland Pippi, Karlsson, Emil o alla de andra och stöp sedan i säng på ett hotell på kvällen. Kul var det i alla fall!

Här hemma så flyttade vi hem shettisarna från sjön till hagen utanför huset då det vankades utställning och vi behövde öva att lasta både Rödis o Tilla. Träningen gick över förväntan! På onsdagen upptäckte vi att vår gutebagge Bosse inte mådde så bra och han fick komma in i stallet (där han står ännu). Några dagar innan hade baggarna rymt och kommit åt en fodersäck så vi bedömde att han förätit sig och har behandlats med jäst, bikarbonat och kalcim samt tarmvila. Han mår bättre men får vara inne någon dag till så vi får klartecken av veterinär. Vi är tacksamma att han överlevde då de flesta får dör i foderförätning.

Och så kom gårdagen och det var dags för Bjärsjölagård. Under fredagkvällen körde jag, Magnus o Wida ner med två bilar o släp fyllda med 3 shettisar och två sanktisar för att kunna vara på plats tidigt på morgonen. Magnus sov i mercan och jag o Wida i hästsläpet. Wida tyckte det var mysigt att "campa".
Utställningensdagen var fylld till bredden då jag var funktionär i sekreteriatetet och då jag inte skulle anstränga mig efter operationen så var Mats o John från Danstorps Stuteri snälla o visade mina hästar. Först in i rngen var Tilla och för att vara första gången både i ringen och på "utflyckt" hemifrån så skötte hon sig exemplariskt. Efter ett par träningsrundor så förstod hon vad hon skulle göra och och hon fin kritik av domaren. Hon påpekade hennes överbyggdhet men som något som är för tillfället, det kommer troligen rätas ut när hon är färdigväxt och skritten var ngt markbunden - och det tillhör ju oxå att det brukar utvecklas, så debuten blev 88779 = 39p och Silver!!! Sedan var det Rödis tur och hon var överladdad och busig så det var svårt för Mats att visa skritt då hon hoppade o stegrade sig... Men hon fick Såååå fin kritik som löd: harmoniskt, feminint av god rastyp!!! Det blev lite neddrag på skritten men fina 88878= 39p!! Och sist var det Elins tur och jag var tveksam till att visa henne då hon såg ganska smal ut vilket inte är så tilltalande för en shettis. Diandet har tagit hårt på henne, men hon fick in i ringen då hon var på plats och det blev rejäla neddrag för hennes status: 77798=38p. Hon behöll sina fina poäng på skritt i alla fall. Utställningsdagen var inte över förrän kl 18 då vi fick plocka undan och packa in allt. Mats med familj satannade kvar o hjälpte oss lasta o tur var väl det då Elin absolut inte skulle in.... Rödis o Tilla är så duktiga och går in utan problem;) Efter en timme så lyckades vi backa upp Elin o trötta men nöjda så kom vi hem vid 20-tiden. Shettisarna blev glatt mötta av Carmen o Tussilago!

Läs kritik o se bilder under shettisarna egna sidor på Lady's Holm!

Nelly o Wida på Astrid Lindgrens Värld.

Wida o Nelly hälsar på Emils pappa Anton i Lönneberga. Nelly frågade hövligt om 'griseknorren' (griseknoen) var hemma...;)

Matilda på Danstorps Stuteri med Danstorps Pandora (Carmens lillasyster) somfick fina 40p och guld. Hennes föl Danstorps Larriot fick även han guld o 40p.

Danstorps Ottilia, alias Tilla på sin första utställning!

Röis i ringen med mamma Elin och handler Mats o John. I bakgrunden till vä ser man Magnus o Matilda med Danstorps Pandora och Danstorps Larriot.

Mats o John från Danstorps Stuteri med Rödis o Elin vid prisutdelning.

Danstorps Ottilia och Danstorps Olga. Halvsystrar båda e: hingsten Pompe RS 450 och födda år 2007. Olga ägs av Tina Bonli i Sölvesborg och fick guld o 40p! Grattis! Olgas mamma är Danstorps Ida. Olga är både inriden och inkörd. Blev ett kärt återseende då de båda gått hemma på Danstorp till de var 2år gamla.

Halt katt, halt häst och halt matte;)

Torsdagen den 18 augusti 2011
Veckan har varit omtumlande. Känns som halva familjen är haltande just nu...;)
Det började redan förra veckan med att jag insjuknade i ett akut gallstensabfall och blev inlagd poå sjukhus. Jag hann inte mer än hem förrän Lilla Sol, vår gråa lilla honkatt var halt på ett framben och vi fick åka med henne till veterinären. Där konstaterades fraktur på en klo och det blev vila och antibiotika. När helgen kom ringde dansken som de stora hästarna går hos och sa att han sett den ena hästen halta... Mycket riktigt, Evita var halt så det gnisslade om det... jag anade hovböld men kunde inte utesluta fång. På lördagen ledde vi hem dem alla tre och det blev boxvila och undersökning. Vår schysste hovlagare körde hela vägen från Kalmar och tittade till henne på söndagen. det var ingen aktiv fång just nu men hon har nog haft lite fall av det innan, däremot hade hon skåror i ena hovkanten och där hade det packats med grus och när det togs bort vågade hon stötta på hoven... Hon fick skor på frmafötterna för att avlasta och så var den oron aningen släppt.

Alla hästarna sågs över och shettisarna verkade vi ute på asfaltsgången för att det inte skulle bli rörigt i stallet... Det gick jättefint med både Tussilago och Ottilia. Sedan återstod frågan - vart ska vi göra av hästarna? Vi ville inte gärna slå ihop lillflocken med storflcoken då de varit isär så länge... Så det blev till att tänka om då jag gärna ville ha Evita hemma för att ha koll på återhämtningen. Klockan var mycket när hovslagaren åkte hem på kvällen,  så de stora fick stå inne en natt till och tidigt på måndagmorgonen ledde vi upp alla shettisarna till danskens hage istället och gissa om de blev glada! Elin i täten och de andra efter och de sprang runt, runt av glädje att få ny stor hage! Och så fick de stora hästarna gå utanför huset några dagar. På måndagen lades jag sedan in på sjukhus igen och blev opererad på tisdagen. Hemkommen idag och lite mörbultad så har jag ändå varit upp o rört på mig en del. Pernilla från Kronobackens Stall var snäll o kom i kväll och hjälpte Magnus att flytta de stora pållarna till andra sidan vägen för nytt bete då Evita nu är fullt återställd och hagen här utanför behöver vila! Tack P för hjälpen;) Shetttisarna för gå kvar hos dansken några dagar till innan det blir träning inför Bjärsjölagård nästa vecka...

Och så måste jag avsluta med en rolig nyhet! I all röra med hältor och gallstenar så hade vi anmält Bodi till den internationella utställningen I Ronneby i söndsgs och vi åkte dit med båda grabbarna då Egon behövde socialtränas och Bodi fick ännu en fin kritik med EXCELLENT  och 1:a i konkurrensen i sin juniorklass. Dock inget Ck denna gång men vi är så nöjda med högsta vallören på ännu en internationell utställning. Läs mer udner Bodi egen sida: St Bernhard(Bodi-Show).

Ännu ett av de fina foton Pernilla tagit på hästarna. På bilden är det Carmencita och Tussilago i hagen.

Egon debuterar i ringen!

Torsdagen den 11 augusti 2011

Förra helgen avr vi Norje Boke på nationell utställning med våra sanktisar. Egon debuterade i ringen och som endast 4 måander uppförde han sig exemplariskt. Domaren var mycket nöjd med honom och tyckte att han var en mycket lovande valp. Han fick högsta valör: EXCELLENT och med ett lovande HEDERSPRIS! I konkurrenten blev han 2:a! Bodi ville inte alls när vi skulle in i ringen. HAn var trött på både borstning och regn... så han tramsade en del vilket han aldrig brukar göra. Han fick lovord ändå! Högsta valör: EXCELLENT och gick vidare till konkurrens. Där mötte han en jämnårig junior och domaren gav dem både Ck= Certifikatkvalitet och sa att båda är av mycket bra avel och en mycket bra rastyp men han måste välja och då gillade han Bodis konkurrent bättre pga proportionerna av kroppen. HAn sa att Bodi är excellent men lite lång i kroppen och lite för hängande läppar. Därav blir han 2:a. Då Bodi fick Ck fick han gå in och mötas i Bästa Hanhund. Där var det 5 excellenta killar och hård konkurrans. Bodi blev utan placering denna gång.
Anette med sanktisar var också med och för henne var det en strålande dag då alla tre vovvarna fick underbara resultat, allt från r-cert, till cert, till BIM! Grattis Anette!

Igår eftermiddag när jag o Wida gick runt ägorna så såg vi att våra 5 baggar så fint låg i tackornas hage.... ! De hade lyft grinden och tagit sig så fint in själva;) Vi måste flytta dem idag så det itne blir några oväntade betäckningar.

Vår katt Lilla Sol har skadat tassen och skall i dag tillveterinären. Hoppas det inte är något allvarligt. Och så har alla våra shettisar äntligen kommit hem så de går nu som samlad flock utanför huset! Rabgordningen i flcoken ordnade sig ganska snabbt och de verkar trivas. Lilla Rödis växer så det knakar.

Pernilla har tagit en massa fina foton på våra djur så kika gärna in under Lady's Holm, Gutarna och Vovvarna så finner ni dem där!

Wida, Magnus o Egon fikar på utställningen i Norje Boke som arrangerades av SBHK:
Foto: P. Nilsson

Julirapport!

Lördagen den 30 juli 2011

Det får bli lite av en månadsrapport då juli månad snart är slut och jag har inte skrivit i dagboken på länge. Hemsidan är dock uppdaterad, kika under nyheter så ser man vart jag varit och ändrat och lagt till;)

Ja juli har gått i en rasande fart. När månaden började var vi mitt uppe i lamningar och shetlandsutställningar i Ingelstad. Lamningarna är avklarade (förhoppningsvis) och 11 tackor har givit 14 väldigt fina lamm! Tre tackor har inte lammat och två av dem hoppades vi inte har blivit dräktiga då de är små till växten men vi trodde att Ceder skulle få och det har hon inte. Visst det är ända till om fyra dagar som de kan lamma då de gick länge med baggen. Bosse har fått sina första lamm och vi är mkt nöjda med resultatet. Flertalet tackor trodde vi skulle få tvillingar, men har endast fått singellamm men alla lamningar har gått galanat med endast två lamm som vi fick hjälpa att dia. 

Elin o Tilla  går här hemma och Rödluvan växer så det knakar. De trivs mycket bra ihop. Gar däremot inte hunnit träna Rödis så vi fick ställa in planerad fölvisning. Carmencita och Tussilago går hos Pompe än men de ska jag hämta hem i nästa vecka. Båda två är betäckta och Carmen är dräktig då hon gått över sin brunst. Våra stora pållar går i danskens hage nere vid sjön och har det gott där. De ska få komma hem någon dag i veckan för lite besiktning och genomgång.

Vovvarna mår fint. Bodi har dock fått fukteksem vilket gjort att vi fått raka bort pälsen på några ställen. Inte så snyggt för att visa på utställning, typiskt när det är två stora på gång om någon vecka men vi får se hur det ser ut då. Egon växer och är snart 4 månader och skall debutera i ringen nästa helg!

Jag har även anmält lite shettisar till utställningen i Bjärsjölagård och bara Bodis eksem läger sig så finns det flertalet utställningar för honom och ett par för Egon i aug.sep. Kika under resp. sida för mer detaljer.

På hundutställning i Tvååker i mitten av juli. Bodi fick träffa systern Doris- Dein Hards Beyond Belief (från samma kull) och jag fick trägga matte Veronica. Bodi o Doris är väldigt syskonlika i färg och teckning. Båda har fått den mörka randen runt om det röda. Döremot ser man på storleken att de är av olika kön.

Måndagen den 11 juli 2011

Då har en ny vecka fått fart och Widas sommarlov har börjat! Veckan som gick avlöptes i dagligt gårdsarbete då Magnus var ledig från sitt ordinarie arbete.
Det blev framförallt fortsatt arbete med lamningar och nu har 11 tackor lammat av 14. Förhoppningsvis är det endast 12 som skall lamma då 2 stycken var väldigt små under betäckningsperioden. Det återstår att se... Samtliga gutar blev även frisserade förra måndagen då Janne var här o klippte dem. Våra avelsbaggar slapp detta då de så fint tappat ullen själva. Resterande vecka har det varit städning gården och vi har nog kört ett par lastbils-lass till soptippen. Slutet på veckan blev det även ett efterlängatt köp av en större bil så att hela familjen ryms i den när vi ska ut o köra;) Nu är vi med Mercedes och äntligen en dieselbil;) Vi har även varit och inhandlat foder och minerlaer till gutarna samt fått fårnär hemlevererat - så nu börjar det det roliga;( med den årliga gärningen.

Vi har även varit o besökt Carmencita o Tussilago som går hos hingsten Pompe på Danstorps Stuteri. Om allt är som det skall med Carmen så skall hon gå över sin brunst nu i dagarna. Tussilago är vänligare mot Pompe nu och har sett ut att brunsta. Mats har dock inte sett någon betäckning. Vi avvaktar o ser vad som händer.  

Magnus håller bagglammet David medans Janne klipper mamma Anga!

Välkommen Ottilia!

Tisdagen den 28 juni 2011

Under måndagkvällen så kom Danstorps Ottilia till Källagården och Stuteri Lady's Holm! Det var inte helt att last henne med väl inne så gick resan från Näsum fort. Det var många intryck för den lilla tjejen när hon kom fram. Men mötet med Elin i hagen gick fint. Elin markerade och Tilla förstod. Sedan sprang de runt som tokar och verkade leka. När de lugnat ned sig gick de o betade tillsammans. Elin o Rödluvan fick vara kvar ute på natten med Tilla. Så fort lamningen är avklarad så har jag mer tid och vi kan börja träna lite. Läs mer om Tilla under Stuteri Lady's Holm!

Idag fick Alskog och Anga komma ut med sina lamm i hagen vilket uppskattades. De låg dock vid grindhålet på kvällen så då tog vi in dem för natten. De andra tackorna var nyfikna på lammen! Kvar inne efter lamning är Ala, Blixtra och Carna. Ala får vi var observanta på somvanligt med tanke på att hon bara har en spene som kommer mjölk ur o hon har tvillingar! Vi får troligen börja väga lammen så vi vet attd e växer. Carnas lille kille Didrik får vara inne tills han vuxit till sig. Han är forft. liten och Carna börjar få kläm på det där med att dia! Blixtra däremot är inga problem med men tackorna brukar få en 4-5 dagar inne så vi vet att allt är bra. Och i morgon onsdag kommer tackornas frisör och ska hjälpa dem av med den varma ullen och då kan de stå inne tills dess.

Idag är lille Egon 12 veckor vilket innebar en tripp till veterinären för vaccination. Han var väldigt lugn och inte alls rädd för alla intryck.

Danstorps Ottilia! Kallas för Tilla.

Välkommen vår Tussilago!

Söndagen den 26 juni 2011

Tidig morgon så ropade Magnus att det var räv i hagen och försökte ta lamm!!!! Jag sprang ut i nattlinne och gummistövlar o mycket rikrigt gutetackan Ala kämpade för att jag i väg räven från sina nyfödda lamm och Magnus kom nog i grevens tid. Hon hade fått två fina tacklamm - en vit och ett svart. Så vi tog in henne i stallet direkt och alla mådde väl efter morgonens drama. Se mer under Gutarna/Lamm 2011.

Jag åkte sedan till Pernilla (Kronobackens Stall) för att vi skulle bege oss till Genarp och hämta min nya shettis! Resan ner gick bra och efter lite prat, fika och pappersexercis så hämtade vi Tussilago i hagen. Lastning gick fint och i väg kom vi. Pernilla körde och efter cirka dryga 2 timmar var vi framme i Svängsta där vi skulle lämna henne till hingsten Pompe som även Carmencita går hos.
Allt gick över förväntan och hon mottogs väldigt fint av både Pompe o Carmen.
Jag kände mig lugn och kunde pusta ut. Hon var dock inte brunstig så det blir nog några veckor för henne. Carmen får vara kvar tills Tussilago är klar.

Foton finns även på första sidan! Fotograf: Pernilla Nilsson. Tack P för all fina foton! /J

Tussilago th möter Pompe tv. Carmen sticker även fram huvudet.

Ala med sina tvillingar: Källagårdens Dolly Parton och Källagårdens Diana Ross.

Midsommarafton med lamning

Lördag den 25 juni 2011

Ja då var midsommarafton över för denna gång. Vi firade den med vänner i Biskåpsmåla oc när Magnu s skulle åka hemåt en kortis för att hämta glömda saker och ta med hundarna så fann han Beda lammandes i hagen. Så hundarna fick stanna hemma och han körde för o hämta mig. Vi hann stoppa i oss lite mat och sedan fick vi vända hemåt för att kolla Beda o lamm. Och tur var det för det regnade rejält och det lilla bagglammet var lite medtaget. Med krafttag lyckades vi få in dem i stallet vilket inte är helt lätt då Beda är skygg och ville inte alls lämna hagen. Vi masserade den lille med halm då han var blöt och sedan mjölkade jag Beda då Magnus höll henne och pyttsade i lammet lite mjölk med spruta och då var hans snabbt på benen och jag hjälpte honom att finna juvret. Sedan verkade det lugnt och vi kunde åka tillbaka för lite midsommarfirande till.

Idag på förmiddagen var det Angas tur och även hon fick ett bagglamm. Aningen enklare att få in henne då hon är tam. Gick med lite pellets och att man visade henne lammet. Då det nu var fullt i häststallet med föl o lamm så fick hon komma till gamla stallet vilket säkert var lugnare då de är vana att vara där.
Alla lamm mår fint i alla fall och diandet går bra.

Nu blir de sängen för att ladda för resan till Genarp där vi ska hämta Tussilago- vårt nya sto!

Bedas bagglamm som föddes midsommarafton - Källagårdens Dalvar! Man ser tydligt de små hornen som redan var framväxta vid födseln.

Det händer mycket nu... Första lammet idag!!

Onsdagen den 22 juni 2011

Det har hänt otroligt mycket under veckan som gått. Som tur är handlar denna dagbok endast om gårdens händelser annars hade jag nog fyllt halva hemsidan;) Det har som sagt varit mkt på jobb, på gården och i familjen och det kanske luganr ned sig nu...

På gården så var det aktiviteter som hovslagare och pysslande med föl samt kontroll av tackor som snart skall lamma... och en massa föreningsarbete med både Shetland Syd o Bernhardinerna. På söndagen efter en helg med storfamiljen så åkte jag, Pernilla o Marielle från Kronobackens Stall till Genarp i Skåne och tittade på ett shetlandssto som jag var intresserad av. Och vi föll nog för henne alla tre och nu på söndag så åker jag o Pernilla för att hämta hem henne, dock inte till Källagården utan vi lämnar henne direkt till hingsten på Danstorp då hon skall betäckas. Det är ett underbart litet svart sto på 4år som kommer från Almnäs Stuteri. Läs mer under Lady's Holm.
Inte nog med detta för på söndagskvällen åkte jag, Mats o Matilda från Danstorps Stuteri till Näsum för att kika på ett annat 4-årigt sto och detta sto har Mats fött upp och sedan sålde han henne som 2-åring. Hon har inte blivit visad eller premierad så vi vet inte hur hon håller i avel, men denna lilla tjej får oxå komma till Lady's Holm och henne hämtar vi i nästa vecka. Hon får göra Elin och Rödis sällskap här hemma.

Och idag på morgonen när jag tidigt skulle vattna djuren så såg jag ett nyfött litet lamm i hagen. Och jag stod och väntade utanför och då kom tvillingen oxå. Alskog fick ett fint tacklamm och ett bagglamm. De fick efter en stund komma in i stallet och vara för sig själva nägra dagar. Japp, då var årets lamning igång. Nu brukar det rulla på;)

Vid middag flyttade jag o Magnus hästarna till 'danskens' hage (grannen Ib o Jette) då vi för första året skall beta av en 3-4 tunnland stor hage precis vid vår sjö. Underbar hage! Ligger ca 500m från huset rakt ned i skogen och hagen går ända fram till deras hus. Vi gick ner till dem på kvällen med hundarna och de verkar funnit sig till rätta.

Ja, inte nog med det - det innebar att våra stackars gutebaggar äntligen fick komma till hästarnas hage som de bara älskar. Två tunnland med härliga buskar o gräs. Där får de gå o njuta ett tag framöver.

Puh, vilken dag! Man kan inte tro att man har semester. Men det är härligt! Jag tar ledigt när det är så mkt med djuren o så får jag jobba på den riktiga semestern i stället.

Nu blir det snart att ta in Elin o fölet och sedan hoppa isäng för att orka med midosmmarfirande och hämtande av två nya ponnyer!!!!!

Ett av lammen som föddes idag. Tacklammet Källagårdens Druvek u: Alskog e: Stålpelle. Läs mer udner Gutarna/Lamm 2011

Carmen till hingsten Pompe

Söndagen den 12 juni 2011

Ja det var nästan på dagen ett år sedan (11/6-10) vi körde shettisarna till hingsten och idag blev det dags för Carmencita igen! Vi hoppas på bättre lycka denna gång och att hon blir dräktig på nytt och får behålla fölet.
Det var en välkänt återseende i alla fall. Pompe gick med stoet Ida när vi kom och Mats o sonen John skulle flytta över henne till stona med Ida ville inte... så de sprang fram o tillbaka och lockade med spannen men till slut fick de flytta över hingsten och då kom hon i full fart efter. Carmen får nu gå själv med Pompe och så går stona med sina föl i hagen bredvid.
Jag o Wida fick vänta vid första hagen då vi hade lille Egon med oss. Magnus ledde Carmen genom stohagen och John motade stona så de inte skulle springa fram o hälsa på Carmen. Vi stannade en stund på fika o Wida blev helt såld på John och sprang efter honom när han höll på med maskinerna.
Väl hemma tog jag in Elin o Rödis och det verkade lugnt. Ingen saknad efter Carmen ikväll i alla fall.

Stohagen som vi skulle pasera för att komma till Pompe som man kan se långt i bakgrunden. På bilden är det till vä: Danstorps Pandora (Carmens syster) med hingstföl och Danstorps Safira, även hon med hingstföl!

Långt borta ser vi Carmen när hon kommer till Pompe.
Mats, John o Magnus står vid grinden.

'Klätterfia' var tvungen o testa grinden. I nästa sekund hängde hon upp o ned i knävecken...

Magnus o Carmen i väntan att få komma in i hagen till Pompe!

Lördagen den 11 juni 2011

På morgonen körde jag till Kristianstad för att ha möte med Styrelsen i Shetland Sýd. Idag var det framförallt planering av utställningen i Ingelstad den 2 juli. Ordförande var bortrest så jag fick gå in och vara mötesordförande idag. Jag kom hem vid middag, lagom för att byta av Magnus som skulle iväg o jobba. Eftermiddagen blev slapp då veckan varit intensiv med resor och undervisning. Mot kvällningen körde jag o Wida till Morfar en kortis och sedan till affären o köpte lördagsgodis. När vi kom hem släppte jag ut vovvarna i trädgården och fann Bodi en kort stund senare alldels jordig. Han hade hittat en liten jordhög i trädgården och sedan grävt ett hål enda ned till trädroten;) Blir bad innan läggdags för 1-åringen!

Har anmält Lilla Rödluvan till Fölvisning i Tingsryd den 20 juli - se Rödluvans sida! Och så har jag anmält Bodi till ännu en Nationell utställning - denna gång i Tvååker så vi kan kombinera med lite semester i Varberg. Detta blir den 16/7 och det är även en internationell utställning dagen innan men jag får hoppa den då vi är Hästvakt på Stall Kronobacken just dessa dagar.

Födelsedagsbarn !

Fredagen den 10 juni 2011

Idag fyller vår store bebis år...

Stort Grattis på 1-årsdagen Bodi !!!
Ett extra gott tuggben blir det idag...

Blir inga mer föl att vänta i år...

Torsdagen den 9 juni 2011


Igår kom Vet. Rosengren och bekräftade det vi befarade. Carmen har gått gall och har troligen kastat fostret tidigt, vilket resulterat i att gulkroppen producerat hormoner så mage och juver vuxit. Mycket tråkigt men det viktiga är att Carmen mår fint och det gör hon. Livmoder var helt ok och det har inte blivit någon inflammation. Hon erbjöds en hormonspruta som sätter igång brunst direkt men då vi inte visste när hingst skulle vara ledig så avvakatade vi med det. Var i kontakt med Mats på Danstorps Stuteri och hingsten Pompe (som betäckte även förra året) kan ta emot henne till helgen. Carmen får gå där o vänta på brunst istället och Pompe får sällskap då han just nu går själv. Troligen lär hon vara där i 6 veckor då man får vänta till nästa brunst går över och sedan kommer vi att göra ultraljud så vi kan beräkna födelsedatum.

Dopp i sjön som helgavslut !

Tisdagen den 7 juni 2011
Långhelgen avslutades i går med att jag o Pernilla tog barnen till sjön Orlunden för ett 3 timmar långt dopp;) Det var varmt så Wida njöt av att äntligen få bada. Ja... Wida o Linus låg i i tre timmar inte vi andra...  

Helgens bravader har aningen lagt sig fast jag går runt och småmyser lite när jag tänker på hur stort det egentligen var att Bodi slog alla de andra i hanhundsklassen. Ännu mer mallig blir jag när jag öppnar Dein Hards hemsida och ser bild på hundarna på första sidan!
Se: http://www.algonet.se/~deinhard/
Bodis fina resultat ligger även inne på SBHK's resultatsida och visst ser det fint ut när det står Dein Hards Bo Diddley - BIM till BIS":an...!!!!
Se: http://www.sbhk.se/res_2011.htm

Egon börjar komma till ro och han o Bodi busar så fort de kan. Idag har de legat ute på kvällen i det gröna grsäet och de tyckte nog det fläkatade skönt... Jag o Wida tog en kort promenad med dem båda i koppel o det gick väl så där... Får vi nog öva mer på:)

Hästarna mår fint. Elin o vår lilla Rödluva går med Carmen i paddockhagen och Elin skyddar sitt lilla föl fint o Carmen har fattat att hon ska hålla sig på avstånd. De kommer in om kvällarna och Elin verkar tycka det är skönt att få lite ro.
Vår misstanke om att Carmen eventuellt skendräktar går lite fram o tillbaka. I morgon kommer Vet. Rosengren i alla fall och skall undersöka henne och ta blodprov, så vi kan få ett svar på vår undran. Jag hoppas så klart innerligt att hon väntar föl men även jag är tveksam.

Tripp, trapp, trull: Egon, Bodi & Rex! Hemma hos Anette när vi kom från Fegen i lördags så mötte Magnus, Wida o Egon oss där!

och ännu en utställningsdag i Fegen...

Lördag den 4 juni 2011

Natten tillbringade vi på fegens vandrarhem och v0id 6-tiden bestämde vi oss för att stiga upp då vi ändå sovit dåligt hela natten. En härligt morgonpromenad följde - först med killarna Bodi o Rex och sedan Anettes tjejer Wilma o Cherry. De flesta utställarna på vandrarhemmet hade masat sig upp och jag o Anette förberedde att köra bort till utställninsplatsen först av alla för att hitta bra med skugga. Strax innan 7 var vi där... Haha, aldrig så tidigt har vi varit på en utställnignsplats! Lugnt o skönt, men tiden gick ändå fort till kl 10! Vädret var lika varmt men något mera vind vilket var skönt. Vid 11-tiden var det dags för Bodi och han var inte lika trött idag och gick lite för glatt inne i ringen... Domaren gav sin kritik högt och jag blev tveksam när han sa att han var stor för könet... När han var klar så sa han att det blir 'bara' Very Good idag - det är en rejäl tik du har...Hmmm... det är en hane sa jag! Ja, ja just det. han tyckte han var ngt lång och helheten behöver stabiliseras.
Aningen skumt tyckte jag... han klämde inte på kulorna vilket de alltid gör på hanar. Kritiken var riktigt bra så jag är nöjd! Resten av Karins hundar inkl. Bodis syster o bror fick utmärkta resultat vilket var roligt!
Jag fick in igen för uppfödarklass och det gick lysande för Karin! Samtliga juniorhundar vilket var hög kvalitet.
Dagen gick fort och vid 13 kunde vi åka hem igen! Varma o trötta kom vi hem vid 16-tiden.

Karin med Bodis syster "Kakan" - Dein Hards Brown Butter Cookie. Kakans första utställning och hon fick både Cert och blev BIR.

Gunilla med Bodis bror Dein Hards Bogart. Även han erhöll fin-fina resultat som Cert och Bhkl3 och BIM.

Utställning i Fegen

Fredag den 3 juni 2011

Efter tveksamheter över att kunna åka med dramtiska fölningar och Anettes ena hund blivit sjuk som kom vi dock iväg på fredagsmorgonen. Fullpackad bil och hundsläp med 4 sankt bernhardshundar sammanlagt. Anette o jag var laddade... framförallt för färden då vi brukar lämna till våra Magnusar att köra emd släp;)
Färden upp gick fint och det var varmt när vi kom fram till Fegen. Väldigt varmt. Stod helt stilla och utställningsplatsen hade inte mkt skugga att erbjuda. ingen bra kombination när det gäller hundar då de inte kan ssvettas... Anettes hundar hade det i alla fall drägligt i släpet då det fläktar där men Bodi kunde klart inte vara i bilden utan fick vara med mig hela dagen. Domaren som dömde raserna innan sankt bernhardshundarna tog god tid på sig och det drog ut på tiden.
Vid 14-tiden var det Bodis tur... Då var han lagom trött av värmen och jag tänkte att jag är glad om han orkar springa. Kvalitetsbedömningen gick fint. Han stod ganska ok, stilla i alla fall. Sprang kanon! Fick excellent! och så ut ur ringen och vänta. Nästa junior likadant och så blev det konkurrens... ett varv till o springa... Och blev 1:A med Ck!!! Vidare till Bästa Hanhundsklass! Kort vila, skugga o dricka. Anette och Rex gick in i Öppna klassen och även de Excellent och 1:a!

Och in i bästa hanhundsklassen gick Bodi först in då han var förste junior. Domaren tog tid på sig. Stå, springa och stå igen. Kollade Bodis tänder och huvud ett par ggr... Sedan ber han oss springa på diagonalen.... Går fint. Fyra placeringar och fem hundar... och han pekar på mig och sedan utanför placeringsskyltarna. Likadant med Anette o Rex. Han ställer sig sedan och studerar de tre återstående och vi båda tänker att det är nu han sätter 1-3 placeringen. Vänder sig sedan till mig och pekar på Bodi och lyfter upp ett finger... Jag blir förvånad och en deltagare i ringen snappar det och skriker - Du har vunnit! Domare pekar då på 1.a pallen och sedan på Anette och gör 2 fingrar... Helt otroligt! Vi slog alltså 2 fina champions och en snygg junior! Vilken dagsform! Domaren går fram till oss och säger till mig o Anette att han valde länge men Bodis huvud avgjorde- otroligt vacker! Så 1:a och Certifikat (Bodis första).
Ut ur ringen och vänta på Bäst i rasen. Karin var glad och vi alla nog lite förvånade då det är ganska ovanligt att en domare 'vågar' sätta en junior som Bästa Hane! En stund senare efter alla tikar visats som Karin vinner med sin Ester är det dags att gå in och möta henne som Bästa tik. Stå-springa ett varv igen... Bodi protrsterade lite och tog kopplet men det var full fräs... Bäst i rasen till Ester! Och Bodi får sitt Bäst i Motsatt Kön! När domaren överlämnar rosetten frågar han om det är min uppfödning och jag ler och pekar på vinnaren karin och säger att det är hennes... Han skrattar och säger - är de dina, båda? Helt fantastiskt! Han pekar på Bodi och säger att han är otroligt vacker, vilket huvud! och är bara 11 månader.. Domaren tar mig i hand och säger - kom tillbaka nästa år och han är en BIS-vinnare! Sådant gör en tårögd;)
Ester lyckas sendan knipa BIS-2!!

Dagen fylldes av bara fina resultat för Dein Hards-hundarna! Karin hade 5 hundar med sig och samtliga fick lysande placeringar alla dagarna. Utan tvekan en Dein Hard -helg !

Kvällen följdes av middag med utställarna och sedan var det pyssel med hundarna och jag o Anette fick många erbjudanden med att få hjälp att backa med släpet...;) Fast vi redde det ganska bra själva, om inte annat hade vi roligt åt oss själva. Vi lyckades i alla fall få bil o släp precis utanför vandrarhemmet så vi kunde höra om det var ngt tokigt. Det mest tokiga var nog att flera andra hundar skällde och var gång fick man upp o kolla om det var våra...

Karin med Ester och jag med Bodi tillsammans med domaren Rui Oliviera.

En fövånad domare som föst när placerat hundarna fick reda på att de båda var Karins uppfödning.

Vår älskade Igor - ett år har gått

Torsdagen den 2 juni 2011

Idag hedrar vi minnet av vår älskade Igor!
Dein Hards Ignore Me Not

2005-03-30 -- 2010-06-10

Så stark du var
Älskade vän
Du är i våra hjärtan
- Alltid


EGON ÄR HÄR!

Onsdag den 1 juni 2011

Idag var det dags att hämta Egon som blivit 8 veckor gammal. Vi behövde inte köra enda till Dein Hards Kennel i Österbybruk då uppfödaren Karin skulle till Fegen för utställning så tog hon med sig Egon dit och vi fick endast 18 mil att köra en väg i stället för 72 ....
När vi kom fram låg Egon med två kullsyskon i en transportbur och Karin skrattde när jag inte kunde se vilken som var min hund;) Karin fick träffa Bodi och Anita var också där som äger Bodis bror Bogart och som tidigare ägde Igors pappa Ricky!
Vi fick den lille killen med oss och Bodi var så försiktg när han hälsade på honom. Resan hem gick fint. Trött och glada kom vi hem vid 19-tiden.

Pernilla var snäll och kikade till Elin och föl under dagen och på kvällen fick de komma ut och springa lite ihagen. Fölet växer så det knakar;)

Hmm undrar vem som är Egon??

I bilen hem...

Stor möter liten...
(och ändå är inte Bodi fullvuxen;) )

Lady's Holm första föl är fött!

Tisdagen den 31 maj 2011

Så kom hon äntligen! KLockan 01.45 föddes Elins efterlängtade lilla föl! Det blev ett litet fuxfärgat stoföl. Efter en dramatisk förlossning där vi tackar jourveterinären för sin fina insats - tack! Mor o dotter mår nu fint!

Myser i mammas box

Vedleverans mitt i natten o Elin fyller 8år!

Lördag den 28 maj 2011

Idag fyller vår goa shettis Elin 8år! Grattis till dig gumman!
Vi köpte Elin som 3-åring och den unga tjejen fick snabbt bli stor då Carmen endast var 2år och de hade sedan födseln gått i en stor stoflock och sedan kom de till oss och fick första halvåret gå ensamma. De var inte vana vid stora hästar, av den anledningen var det. Precis när jag hade varit o tittat på henne på Danstorps Stuteri så hade uppfödaren Mats varit på premiering och Elin tog Guld och fick diplom som treåring! En mycket fin merit!

Lördagen har fått bestå i hemarbete. Wida har njutit av att bara få vara hemma och leka och pyssla. Jag har plockat och plockat och städat kontoret som även är Bodis rum... vilket behövdes inför att vår nya familjemdlem Egon kommer på onsdag. Det är även svårt att lämna hemmet när ingen är kvar hemma då man iten riktigt vet när damerna där ute tänker föla!

Sent i går kväll kom Magnus efterlängtade ved... Jag trodde bara det var ett lass men det var fyra -lastbilslass!!  De var inte klara förrän vid 2 på natten och då sov resten av familjen i alla fall;)

Magnus med sin vedhög!
Med såg o yxa i handen...
Enligt min mening har han tagit ved över huvudet;)

...undrar hur lång tid det kommer att ta med ett enkelt såg...;)

Födelsedagsbarnet!
Obs. Bilden tagen för 3v sedan... magen är ännu större nu!

Fölvak, ringträning o Egon 7 veckor!

Fredagen den 27 maj 2011
Så var det fredag igen och ännu en arbetsvecka till ända. Fölvak om nätterna börjar ta ut sin rätt och jag ska inte sticka under stolen med att jag är aningen sliten om dagarna. Vi är ganska övertygade att Carmens planerade fölning som vi trodde skulle vara den 11 maj troligen ligger ett par-tre veckor efter Elin i stället. Hon har troligen blivit betäckt på nytt om nu inte hon brunstat vid första betäckningen. Elin har haft kristaller på sina spenor i flera dagar och i mitten av veckan tyckte jag mig se vaxproppar men det var bara falskt alarm. Vi har i alla fall riktat kameran till endast Elins box för tillfället då hon är mycket längre gången än Carmen. Elins juver är rejält spända och vi hoppas att det inte drar ut på tiden mycket längre ån så här... men visst hon är ju beräknad mellan den 27/5-3/6 och + 3 veckor är ju ok...;)

I tisdags den 24/5 blev vår lille valp Egon 7 veckor! Bara en vecka kvar tills vi hämtar honom;))

I onsdags lämnade jag Wida till Morfar en stund och begav mig sedan till Brukshundsklubben med Anette & Rex (o Bodi så klart) för lite ringträning. Anette hade med sin sonen Marcus och hans flickvän Nellie. Det är så roligt att se när man träffar folk som är vana vid St Bernhard! Marcus är uppvuxen med detta och busade o lekte med Bodi... vilket resulterade i att när han skulle "spela" domare vid vår ringträning kunde itne Bodi ta det riktigt på allvar. Vi slutade träningen i alla fall när han gjorde rätt o var duktig! Sedan blev det lite social träning på altanen med allt hundfolk och alla deras hundar. Härliga människor som är där! Bodis favorit Maj-Britt var där och tränade sin Trassel. När de tränade platsläggning och sedan gick ifrån hundarna tyckte jag o Anette att det vore spännande att kolla deras "verkliga" lydnadsgrad med att släppa våra sanktisar fria på banan... men vi lät bli. Innan avfärd fick Bodi provsitta Rex bil då han skall åka i den till utställningen i Fegen om en vecka.

Höggravida tjejer!
Foto: P. Nilsson

Nya bilder på våra höggravida shettisar!

Tisdagen den 24 maj 2011
Pernilla Nilsson och sonen Linus på kronobackens Stall var uppom gården i söndags när vi var på utställning. Detta för att kika till shettisarna så att inte några föl var på väg... Och hon hade sin kamera med sig och tog några härliga bilder på shettisarna.
Kika på första sidan och under Stuteri lady´s Holm!
Tack Pernilla och Linus för jättefina foton!

"En föväntansfull shettis-mamma"

Foto: Linus Johansson 9år
Ärvt mamma Pernillas goda foto-egenskaper;)

Vi har en kille av Certifikatkvalitet - andra gången som junior!

Den 22 maj 2011
Vi kom till slut iväg för utställningen i Hässleholm. Det var varmt och det var mycket folk. Men miljön passade nog ändå Bodi bättre än utställningsringar inomhus. Jag tyckte han anpassade sig fort och vi kom ganska lagom när det var en 15 hundar före. Lite kort förberedelse med pälsborstning och sedan springa lite grand för att känna på formen.. Så var det vår tur för kvalitetsbedömning och det var en urmysig domare som pratade med Bodi och var glad och vänlig och hennes första kommentar vilken päls han har! Så mjuk! O så frågade hon hur många månader han var o så var det dags att springa... Och han gick väldigt fint. kanke inte det drivet vi brukar få till (det var varmt) men lugnt och metodiskt och han gick även kanon på diagonalen, ingen hopp och stutts som han gör när han protesterar. Även när han skulle stå så gick det bra. Och så viftade ringsekreteraren med röd lapp - EXCELLENT och sedan rosa - CÉRTIFIKATKVALITET!! Alltså var vi välkomna in för konkurrensbedömning. Blev bästa juniro och då blev det vidare till Bästa Hnhundsklassen! Kort paus, dricka och torka Bodi om munnen samt hämta lite mer godis. In för Bästa Hanhundsklassen där vi mötte samma motståndare som i Malmö. Spännade o se om denna domaren tycker likadant... Och det gjorde hon! 3:e Bästa hanhund och nytt RESERV-CERTIFIKAT!! Och med kommentaren att "fortsätta träna, en fin junior kan inte jämföras med fullvuxna hanar"!!!

Nöjda och mycket glada blev det pic-nic i det gröna och Bodi slog sig ro vilket var skönt. Sedan hämta mer rosetter och hemfärd. Först stannade vi i alla stånden och köpte koppel till Egon!

Trött efter dagens insats...

Prisutelning i Bästa Hanhundsklassen!

Onsdagen den 18 maj 2011
Bodi förbereds för utställning på söndag. Ståträning och städning av päls står på schemat dagligen. Läs mer om helgens stora internationella utställning i Hässleholm under Bodis sida och utställningar 2011!

Földagboken är även den uppdaterad.

Fölvak och valpen 6 veckor!

Tisdagen den 17 maj 2011
Nu har andra veckan med fölvak inletts och det börjar bli tungt i huvudet om dagarna. Hade behövt semester för att orka många veckor till. Jag sätter alltså klockan ett par ggr på natten och kollar kameran för att se hur shettisarna mår. Det går framåt men följer man symtom så dröjer det nog några nätter till. Fast de där symtomen kan man adlrig lita på!

Idag blir valpen 6 veckor gammal! Oj vad det går fort! Uppfödaren Karin säger att han växer o frodas som han skall. Det roliga med fotot var att alla hans syskon stod upp på sina foton men vår lille valp satt ned.. En egen liten sak, en riktig Egon!

Takläggning och baggrymningar

Måndagen den 16 maj 2011
Helgen som var gick alldeles för fort.. brukar vara så när Magnus är ledig vilket inträffar endast var 3:e helg och då ska liksom allting göras;) På fredagskvällen åkte Wida med Mormor till Karlskorna för fredagsmys och stannde där sedan hela lördagen för lite "stadsträning"... På lördagsmorgonen kom pappa och hjälpte Magnus med lite bestyr men då vi är ovana med att vara barnlös så försov vi oss till kl 8.30 vilket inte händer ofta, typ aldrig. Så är det när man har små barn...
Innan pappa o Magnus satte fart fick vi börja med att fånga in Bosse (Attlingbo) som hela tiden hittar kryphål ut ur hagen. Sedan beagv de sig till en av hagarna och satte om stolparna så att vi kan dra fårnät. På eftermiddagen tog de sig an Brygghusets tak där takpannor hängt på sned länge och vindskivan var upprutten.
Jag ansåg få mig en dag för mig själv och började på "städning" av trädgården, gräsklippning och lite upprensning i rabatterna. Känns skönt attf få det gjort. Tidig kväll körde jag sedan fram o tillbaka till Karlskrona med en trött Wida i släptåg. Söndagen gick i ett och jag hann inte med något jag tänkt mig direkt. Pappa kom och hjälpte Magnus att bli klar med taket och jag sörvade med middag.

Idag måndag hände en incident på kvällen, Magnus blev stångad av Stålpelle i hagen. Det var ett misstag av Pelle då det var skumt och Magnus hade en svart spann i handen som Pelle brukar sikta på den, men träffade i stället Magnus handled vilket gjorde fruktansvärt ont så han sparkade Pelle där bak... Hoppas att kulorna höll med tanke på att det faktiskt är vår avelbagge. Är glad att det gick bra för Magnus. Det kunde tagit illa.

Pappa fick stå för arbetet på höjderna. Som f.d. brandman är det inga problem för honom.

Bosse på rymmen. Här i trädgården och letar efter gräs.. passerar just Bodis "kissfläck" där gräset bränts bort av hans "toalett". Bosse ser för rolig ut då han inte tappat all ull;)

Först kom Bosse seden drog han med sig småbaggarna på rymmen.

Carmen 7år och Bodi på ringträning

Fredagen den 13 maj 2011
Igår den 12:e blev vår lilla Carmencita 7år! Tänk vad tiden går, då vi haft en sedan hon var bara 2 år gammal. Hon mår fint i sin dräktighet och vi hoppas det inte blir för långdraget.
I onsdags kväll var jag o Bodi och ringtränade på Brukshundsklubben tillsammans med Anette och Rex. Det blir till att öva på stå och stå kvar tills nästa söndag då det är internationell utställning i Hässleholm. Fick idag PM för det och Bodie fick startnummer 2960 och det är 9 sankt Bernhardshundar med. Läs mer under Bodis utställningar 2011.

Elin & Carmen i sina fölboxar (de lånar Pajas och Evitas stora boxar). För att kunna se varandra har de fått en gring istället för att vi ständer de stora boxdörrarna.

Kompisen Rex med matte Anette var med på ringträningen. Anette var snäll och tog alla fina foton!

Bodi tränar stå!

Pajas fyller år och Carmens juver växer...

Tisdagen den 10 maj 2011

Idag fyller vår fine Pajas Kelder 19år! Still going strong... Inte många tecken på ålderdom där... Han har fått fira det med att ha sina lilla flock hos sig (slipper shettisarna) och har haft det bra i hagen hela dagen. Lite extra gott i krubban till kvällen fick han dock.

Nu på kvällen när jag tog in shettisarna i fölboxarna så har helt plötsligt Carmens juver fyllt på sig! Det har knappt märkts något och nu är det som en tennisboll;) I morgon är det väntad fölning men det dröjer nog några dagar till. Spännande. Kan knappt fokusera på något annat. Elin har verkligen bott in sig i sin box och trivs bra. Hon har haft juver i snart 4 veckor så det blir kanske fölning samtidigt.
I går natt var första natten jag satte klockan för att kolla monitorn och se hur de hade det på natten i sina boxar. Nu vet jag lite hur de ter sig i normala fall så det blir till att följa dem nätterna framåt. Ska försöka fota dem i morgon då Carmens mage verkligen fått fart. Det syns att fölet vänt sig rätt då magen ändrat form.

Födelsedagsbarnet! Näst äldst i flocken och fortfarande flockledare...

Avslut på hundskolan o fölboxar klara!!

Söndagen den 8 maj 2011

Under förmiddagen var Wida o jag på lekplatsen i byn. Mormor mötte oss där och vi höll på att blåsa bort i blåsten.... men solen gassade och det märktes på kinderna när vi kom hem.

På eftermiddagen var det dags för avslut på hundskolan och Magnus fick avsluta med Bodi. Det behövs fortsatt träning och framförallt att vi fortsätter åka till brukshundsklubben för att träffa andra hundar.
Om två veckor är det stor utställning så fram tills dess blir det framförallt ringträning (stå och gå fint), men detta kan vara bra att träna med andra då det alltid går bra här hemma...;)

De stora hästarna är ute sin andra natt och shettisarna är nu uppstallade i sina fölboxar. Det var lite lugnare idag när de visste vad som gällde och då boxarna är gjorda till stora hästar så ser de inte varandra, så vi satte upp en grind istället så att de kan stå och snosa och prata med varandra. Carmen är för en gångs skull den som blev orolig, men när hon kunde lukta på Elin så blev det lugnt. Kameran är nu riggad till Carmens box och den tar även upp ljud så jag hör och ser här inne i huset vad som försigår där ute. Det blir nog inget föl i natt (inga symtom på det) men det närmar sig, det märks tydligt...

Avslutande träning - i kulveten!! Bodi gick in ett par gånger med hela kroppen men hoppade sedan ut igen. Detta får vi fortsätta öva på..

Wida o mormor på lekplatsen! Wida testar handikappgungan.

Händelserik vecka

Lördagen den 7 maj 2011
Det har gått några dagar sedan jag bloggade sist och vädret har blivit kylare för att bli varmare på nytt. Flugorna har avtagit en del i alla fall vilket känns skönt. Veckan som gått har avlöpt i att gutebaggen Bosse rymt ett antal gånger men rymningshål verkar nu vara åtgärdat. Han är nästan den enda i hela guteflocken som tappat ullen... De andra har bara börjat.
Mojje försvann förra lördagen och vi tänkte att han gör väl en liten runda på ett par dygn som han brukar men det dröjde enda tills i morse och då dök han upp jamandes... Något mager så han får vara inne några dagar och vila och äta upp sig.
Jag och Anette på Chabasse Kennel har anmält oss till utställningarna i Fegen och vi samåker dit med samtliga 4 hundar med oss... det blir även övernattning, skall bli spännande! Anette o rex var och hälsade på oss förra söndagen och Bodi o Rex sprang runt o busade i hagen.

Idag fick shettisarna komma till "sin" hage där de får var själva och komma till ro lite inför fölning. Det innebär att kommande natt får de stora hästarna vara ute med hjälp av stödfodring och shettisarna får börja bo in sig i fölboxarna. De verkade tycke det vara skönt att få en hage för sig själva. Carmen vilar mycket på dagarna och vi springer fram för jämnan för att se om något är på gång. Juver börjar komma... 5 dagar kvar till planering fölning;)

Och valpen som vi börjat kalla för Egon (får se när vi träffar honom vad det blir för namn) har blivit 4 veckor - växer o frodas!

Bosse tappar koftan!

Rex och Bodi! När Rex o matte Anette var på besök den 1 maj. Dessa kompisar skall tillsammans med Rex mamma o moster åka till Fegen i början av juni!

Valpen 4 veckor!

FLUGOR, FLUGOR, FLUGOR...

Onsdagen den 27 april 2011

Dessa förbaskade flugor...! Hästarna får inte ro att äta i hagen och jag har fått på dem flughuvor men det behöver inhandlas fler... Är som det vore högsommar. Var f-n tog våren vägen? Är jobbigt att se hur de lider av det. Människor som njuter av värme och sol kan inte ha våra djur i åtanke i alla fall.

Påsken över och med den kom sommaren och Källagårdens Cherokee har fått sina första avkommor!

Tisdagen den 26 april 2011

Först och främst den roligaste nyheten:
Vi fick mail ifrån Källagårdens Cherokee (Åke) att han blivit pappa! Lill-baggen vi sålde i november till örsjö och som blev så utstött från tackorna har nu äntligen vuxit till sig och blivit pappa till sina första lamm! Vi glädjs med detta!

Påsken är över och inte förrän på annandagen hann vi få färdigt fölhagen. Det var en massa kalasfirande och annat som gjorde att det fördröjdes. Hagen är nu städad från maskiner och är harvad lite lätt. Nu behövs bara lite regndroppar så att den utharvade fårgödseln kan göra lite nytta också. Det närmar sig fölning... Carmencita som står först i tur verkar inte alls dräktig... Elin därmot har både juver och drar sig undan de andra. Det blir med spänning att se hur det går. Till helgen planerar vi  separera shettisarna från de stora hästarna och då får de stora gå kvar i den stora hagen och vara ute på natten. Vi får stödfodra dem lite morgon o kväll. Shettisarna flyttas då till stallhagen så att vi kan ta in dem om nätterna. Fölboxarna förbereds och de ska få bo in sig i dem.
I dag var det 29 grader i solen och hästarna hade smått panik i hagen över alla flugor. Ungefär som det brukar vara i juli/augusti.... man undrar ju hur detta ska sluta? På sommaren brukar våra hästar få komma in mitt på dagen när flugor är som värst... så vid middag fick jag pausa från mitt arbete och leta fram flugpannband! Har nog aldrig hänt under mina 25 år med häst att jag gjort det i april månad!! Det lugnade dem något i alla fall.

Bestämde med Anette från Chabasses Kennel att vi samåker till utställningen i Fegen i juni och att vi då stannar över natten. Utställningen är i 3 dagar men vi deltar endast 2. Bodi är nu anmäld till båda dagarna. Ska bli kul då Bodis uppfödare kommer med en massa hundar och så får man träffa en massa sankt bernhards-folk! Intressant blir även att vi lämnar våra Mgnusar hemma och det är de som brukar köra med släpet... vilket skall vara fyllt med Anttes 3 sanktisar och Bodi i bagaget;)

Gårdsdag!

Onsdagen den 21 april 2011
Idag har vi haft gårdsdag vilket innebär att jag är ledig från jobbet och arbetar med Magnus hemma på gården. Det är bästa dagen på hela månaden! Idag har vi flyttat baggarna till skogshagen och först fick de komma in i stallet för besiktning. Klövar verkades och samtliga avmaskades. Sedan var det till att leda en i tagen med lite muta ifrom av kornkross... men det är tungt i armarna då de oftast inte vill gå och dra en bagge på 80kilo i hornen (som är så breda att handen inte når om) tar på krafterna. Sedan påbörjades städning av deras hage så att tackorna kan få komma dit. Och det låg lager på lager av gammalt hösilage så traktorskopan fylldes om och om igen... Sent på kvällen var vi klara och tackorna fick komma över idag på morgonen.

Wida hade påskfest på skolan och klädde ut sig till påskkärring på morgonen. Hon skulle absolut ha ägg med sig så vi kokade några som hon kunde ha i sin korg!
Lille Mojje har varit borta ett par dagar igen... han verkar gå sin lilla runda på ett par dygn. Sent på natten kom han hem i alla dfall och kröp ned vid mina fötter.

Wida som påskkäring

Vi rensar hagen...

Bodi hjälper till och rensar hagen.. blev mest lek med boll o äta fårskit!

Baggarna i skogshagen. De trivs bland alla nya skott... Bättre än grönt gräs!

Födelsedag

Tisdagen den 19 april 2011

Idag har vi lite att fira på gården!
Vår hemsida är idag 1 år sedan vi startade och det är kul att se att det blivit över 25 000 besök på ett år!
Lille valpen blir idag 2 veckor (se bilden) och den lille killen har nu öppnat sin ögon! Och så fyller  jag fyller 35 år! Jag har idag arbetat till middag och sedan tagit ledigt för att njuta av dagen och få lite frisk luft, ta en tur på min nya cykel som jag fick av Magnus och äta lite tårta som Wida lovat att sätta ljus på.

Dein Hards Eagle From the Highland 2 veckor gammal!

Min födelsedagspresent!

Magnus o Wida firade mig på kvällen!!
Wida dekorerade tårtan alldeles själv. De kom även och gratulerade mig tidigt på sängen i morse!!

Möte med shetlandsföreningen & Wida provar nya cykeln!

Måndagen den 18 april 2011
Helgen som gick var jag i Laholm på möten med Shetlandsföreningen. Ena dagen var de styrlsemöten hela dagen och sndagen bjöds alla medlemmar in för årsmöte och då vi var på Dalsgårds Stuteri så fick en trevlig visning av stuteriets avelshästar. Det blev en intesiv helg då jag körde hem sent på lördagskvällen för att åka på nytt tidigt söndag morgon. På söndagen hade jag med mig Mats & Matilda från Danstorps Stuteri och vi fick möjlighet prata häst hela bilfärden. Mats som är uppfödare till våra shettisar kollade upp Elin på söndagmorgonen och allt var som det skulle med henne. juvret har kanppt kommit igång så hon borde gå sin fulla tid trodde Mats.
Magnus har arbetat och skött om gården och Wida har varit hos farmor och dit tog hon med sin nya cykel som hon fick möjlighet att trampa runt på av glädje!

Wida på nya cykeln! Här i protest mot cykelhjälmen innan vi förtod att den faktiskt var för liten o hon fick använda ridhjälmen!

Shetlands på Dalsgårds Stuteri. Detta var en av favorierna: avelshingsten No Fear v.d. Römer! Presentatören Torsten Jeppson har aldrig sett en så fin hingst!

Favoriten bland stona. Minns inte namnet men ska ta reda på det...

Fredagen den 15 april 2011

På morgonen när jag skulle ta ut hästarna till hagen så vårstädade jag shettisarna. Elin har fält sin vinterpäls bra och hon har börjat svullna om sitt juver! På höger sida var det en riktig liten boll. Spenorna ser fortfarande normala ut. Carmen däremot märks det inte alls lika tydligt på hennes juver, lite svullnare än normalt bara... Och hennes vinterpäls hänger till viss del kvar så det var till att plocka och borsta henne.

Mojje 1 år !!

Torsdagen den 14 april 2011

Mojje fyller idag 1 år! Grattis lille godingen!

På bilden 7 veckor gammal.

Valpen 1 vecka! Och shettisarna förbereds för förlossning!

Onsdagen den 13 april 2011

Veterinär Rosengren har nu varit här och gett shettisarna extra dos stelkramp inför sina förlossningar. De får på så vis ett extra skydd om det skulle uppstå infektioner eller annat vid fölningen. Fölet får även bästa skydd när den föds och modersmjölken är fullproppad med antikroppar.

Valpen har blivit 1 vecka! Han växer och frodas!

För er som är intresserade av hästar och körning - gå gärna in på ifokus/gotlandsruss och läs ett reportage om inkörning som min vänninna Pernilla Nilsson på Kronobackens Stall författat! Mycket väl värd läsning! Reportaget heter " Att förbereda sin häst för inkörning".
Länk: http://gotlandsruss.ifokus.se/

Dein Hards Eagle From the Highland 1 vecka gammal!

Bodi bland topp 10 i Sverige !

Tisdagen den 12 april 2011

Såg idag på Bernhardineras hemsida att Bodi kommit med bland Tio-i-Topp Bästa Sankt Bernhardshundarna (LH)  i Sverige just nu! Det är alltså en 10-i-topplista på bästa poängställning från officiella utställningar i Sverige. Bodi kammade ju hem fina poäng i Malmö men att han skulle placera sig på en delad 8:e plats trodde vi inte.... Vi är så glada!
Klicka på länk: http://bernhardinerna.com/frontside.htm
Kika under Nyheter: Topp tio-lista!

Vår lille skrutt...

Måndagen den 11 april 2011

Nu vet vi vilken som är vår!
Andra hanhunden i E-kullen: DEIN HARDS EAGLE FROM THE HIGHLAND blir vår att hämta i slutet av maj. På bilden är han endast 2 dagar gammal.
Läs mer på Dein Hards hemsida: http://www.algonet.se/~deinhard/

Mojje har varit lös i magen sedan han kom hem i lördags. Jag kontaktade vår veterinär och hon ordinerade tarmvila och läkemdel för att stabilisera mag-tarmfloran. Så lille plutten har idag fått en dos mav diar-sanyl så fårvi se hur han hämtar sig.
Bokade tid med vet. Rosengren så hon kommer till gården på onsdag för att förbereda shettisarna för deras förlossning genom att de får en extra dos stelkramp.

Lille valpen 2 dagar gammal på bilden. Föddes den 5 april på Dein Hards kennel.

Vårsol

Söndagen den 10 april 2011

Idag är Bodi 10 månaader! Det firade vi genom att aktivera oss på hundskolan. Det går bättre för var gång. Han vänjer sig vid att vara bland andra och instruktören tycker han sköter sig för att ha varit så lite bland andra hundar. Finns dock mycket vi kan öva på. Under lördagen gjorde vi en viktig träning genom att åka upp till Morfar som bor i Olofström och jag, Wida o Bodi gick en promenad med Morfar vid Halasjön där vi mötte både hundar och människor. Bodi skötte sig mkt bra. Det var så varmt o gott i solen och han var bara tvungen att smaka på vattnet när vi kom till sjön!

På söndagen blev det ett besök till hos Pappa och då var Magnus med för han skulle hjälpa honom att såga itu några träd. När jag sedan åkte till hundskolan på söndagseftermiddagen blev det ännu ett besök till Pappa då Wida fick leka där en stund. De åkte ned till byn och lekte på den fina lekplatsen mitt i centrum.

Helgen har varit mycket vardagssysslor då Magnus jobbat. Det fina vädret inbjöd till att hänga första tvätten ute och vi tog även ut en del av utemöblerna. Wida har redan hängt upp en massa påskfjädrar och lördagskvällen ägnade vi en bra stund till att leta efter katten Mojje som varit bort 1 1/2 dygn... Han är annars en katt som max går runt huset och följer en som en hund. Så ett tag var jag väldigt orolig att något hänt honom, men sent på lördagkvällen dök han upp! Puh.

Wida med morfar på promenad i vårsolen. För att retas med Magnus så fotade vi skogsmaskinen vid Morfars hus...

Hönorna njuter av att få vara ute i solen.

Magnus o Wida provar utemöblerna och Wida visar gärna upp fjädrarna hon satt upp!

Gung, gung... gung-gungeligung

Magnus hjälper pappa med att såga upp ett träd.

Tog med mig Bodi på lördagkvällen när vi letade efter Mojje... ihopp om att han skulle spåra upp honom... men det blev mest lek med bollen.

Tillökning i familjen och vår old lady fyller 25år!

Lördagen den 9 april 2011

Vi väntar nu tillökning i familjen! Barnkammaren kommer att bli full på Källagården till sommaren... I början av juni väntas ännu en valp från Dein Hards Kennel. E-kullen är där nu född och vi väntar hem en hane någon gång månadsskiftet maj/juni. Vi har ända sedan vi skaffade Bodi tänkt att vi skulle skaffa en till frågan var bara när... Vi vill ge Bodi förutsättningen att få vara med andra hundar mera regelbundet.
Kika gärna in på Karins hemsida och kika på valpkullen: http://www.algonet.se/~deinhard/
Vi vet inte ännu vilken som blir vår, men vi ser fram emot att se hur de utvecklas.

Mamma är: SE UCH Dein Hards Treat me nice och Pappa kommer från Abbeydog´s Kennel i Johanneshus och heter Abbeydog's Higlander.

Valpen är släkt med Bodi genom att de har samma morfar.

OCH SÅ FYLLER VÅR OLD LADY JACKIE MCQUEEN 25 ÅR! (82.5 människorår)
STORT GRATTIS KÄRA JACKIE !!

Lydnadskurs för mig och Bodi

Söndagen den 3 april 2011

Visst är det härligt att vara ledig och bara få strosa här hemma på gården. Pyssla lite med hästarna och fortsätta vårstäda i trädgården. Wida är jätteduktig på att kratta löv. Nu kikar både krokosar och snördroppar fram och man kan börja kymta lite nyvuxet gräs i hagen. Värmen och regnat gör sitt.

På eftermiddagen var det nystart på Brukshundsklubbens lydnadskurs och jag och Bodi stod som anmälda. Vi gick samma kurs i höstas och vi tar tillfället att få öva med andra hundar varje söndag under 6 veckor framåt. Bodi var så mentalt trött på slutet av passet att han bara protesterade (började hoppa och ville bara leka). Den kloka hundinstruktören Maj-Britt (som vi haft tur att få även denna gång) såg detta och då Bodis största träning är i att få den sociala delen så fick vi gå en stund innan de andra för att fortsätta träna hemma. Han ligger just nu och snarkar under bordet. Helt slut. Nu blir det aktiv träning tills nästa söndag.

Härliga april och Myra 4 år!

Lördagen den 2 april 2011

Härliga april är här! Det sägs att aprilbarn älskar våren vilken troligen är sant då jag återfår energi och hämtar kraft till övriga året när tidig vår är kommen!
Det har varit en mkt intesiv period på jobbet och igår lämande jag in för en tuff deadline och kunde då unna mig riktigt härlig ledighet denna helgen, viket passade väldigt bra då Magnus också var ledig.

Eftermiddagen tillbrinmgade hela familjen ute på gården. Hästar och gutar blev ompysslade och fick nytt salt och baljor med mineralstenar i sian hagar. Vi tog oss även en härlig promenad och hämtade hem lite björkris som vi satte i mjölkkannorna. Wida satte redan dit påskfjädrar! Vi blev äntligen färdiga till att städa kring boningshuset och jag o Wida planterade vårblommor och Magnus sågade ned vår stora enebuske som dog förra året. Nu är det så just och härligt vid grinden. Jag skurade även verandan som alltid blir mossigt grön då det aldrig är nog sol på framsidan.

Vår lilla katt Myra har även blivit 4 år! Grattis stumpan! Vi vet inte extakt vilken dag hon föddes men på Kattkommando Syd som tog hand om henne som liten, tror det var i början av april, så vi 'firar' henne den 1:e.

Tuppen SIxten och hönorna njöt av att få komma ut och picka i vårluften och Wida åkte sparkcykel och öppnade sandlådan som nu gick att komma till.

Efter vår promenad var Bodi så lerig och dan att han fick ställa sig under vatenslangen, men han verkade gilla en varm dusch ute...

Nu är det lördag kväll och hästarena skall strax få komma in. Wida skall nattas och jag o Magnus sattsar på att komma till TV-soffan innan 22, vilket vi aldrig hinner på vardagarna!

Älskade Igor

Onsdagen den 30 mars 2011

Vi hedrar minnet av vår älskade Igor som idag skulle fyllt 6 år!

DEIN HARDS IGNORE ME NOT
IGOR

2005-03-30 -- 2010-06-10

Älskad - så saknad

Våren är här! Djuren fäller och vattenslangen fungerar!

Söndagen den 27 mars 2011
Det har varit en härlig vecka med fint vårväder och hästarna fäller päls som aldrig förr. Fåren börjar se ut som de bär runt på gamla kläder då ullen hänger i strimmor på tackorna i alla fall. Det känns att det är vår i luften! Det har äntligen tinat i vattenslangen och vi slipper konka vatten förhand... Vi har börjat på vårstädningen av gårdspplanen men mycket återstår. det blir alltid en massa skräp när snön försvinner. 

I lördags kom äntligen en hovslagare! Vi har haft otur med att inte få tag i någon hovlagare det senaste halvåret då den första blev sjukskriven och den andra gravid. Nu verkar vi hittat en mycket kompetent och erfaren hovslagare som har flertalet travhästar själv. Han kände Pajas gamla ägare vilket var lite kul. De kör visst på travet ihop. Och han kände framförallt till Kelder-hästarna (Pajas uppfödare)!! Alla 5 hästarna är nu verkade och det såg bra ut på samtliga fast de var långa i fötterna.

Wida och jag har njutit av en helg hemma. Vi har varit mycket ute men i går fick hon för sig att prova på moster Alexandras gamla rullskridskor. Hon åkte runt här inne genom att hålla i möblerna. Ganska duktig  faktiskt.

Det märks att Elin blivit tyngre då hovanra flytit ut lite och hon står annorlunda på hoven.

Wida på moster Alexandras gamla rullskridskor....

Vår excellente kille - nu med certifikat!!!!

Söndagen den 20 mars 2011
Ja det blir en dag vi aldrig glömmer! Tidig morgon var hela familjen på väg till Malmö internationella hundutställning med 2500 hundar på plats idag! Och det var Bodis första utställning som junior (9-15 månader) där han preicis lämnnat 'valpstadiet' och blivit junior (10/3). Han tävlar alltså nu emot de vuxna hundarna. Han fick som kvalitetsbedömning högsta valören = EXCELLENT och bedömd av kvalitén till ett CERTIFIKATKVALITÉ =Ck... bara där blev jag överlycklig och visste väl med den fina avel han kommer av att han höl kvalité för ett certifikat men att han sedan i Bästa Hanhundsklassen (Bhkl) där han blev 3:a skulle kalla hem ett CERTIFIKAT de trodde vi inte vid så tidig ålder!
(För att klargöra så behövs det alltså 3 sådana certifikat av 2 olika domare och ett vid över 24 månaders ålder så erhåller man ett Champion!)

Efter uthämtning av alla 5 rosetterna så åkte vi till Magnus syster Linda och hälsade på hennes familj i Limhamn. Wida fick träffa kusinerna och vi avnjöt en lugn och härlig eftermiddag med god mat och så firde vi Hugo som fyllt 1år och en härlig vårpromenad i solen precis vid havet, då de bor vid Öresundsbron.

Bodi med sin R-CERT-rosett!

Wida o kusin Hanna!

En stolt husse njuter på lekplatsen i Limhamn.

På promenad vid havet.

Wida med havet och Danmark i bakgrunden

Wida tog idag hjälp av kusin Hanna till att visa upp alla rosetterna. Pippi som nrukar hjälpa till fick stanna hemma.

Härliga tjejer! Som tur var är Hannas favoritfärg rosa och Widas gul!

Det är mycket nu....

Fredagen den 18 mars 2011
Mycket på jobbet och mycket hemma... veckorna rusar i väg! Förra helgen inleddes med årsmöte i Shetland Syd. Åkte tillsammans med Mats från Stuteri Danstorp och jag passade på att kika på hans fina shettisar inklusive blivande pappa Pompe (våra föls pappa), Carmens mamma Kastanj oh Elins syster. Och så hade Mats köpt ett snyggt ungsto som var mycket fin. Vi begav oss till Tingsryd och då årsmötet innefattade att delar av styrelsen ersattes, så sitter jag nu med som ledamot. Känns spännande!
Söndagen var det besök hos mormor och gammelmorfar och sedan var det till att förbereda en nya arbetsvecka som har varit ett körande från Växjö till Kalmar och Kristianstad. Har även en viktig deadline på jobbet den 1/4 så det blir väl jobb i helgen också.
Nu väntas det fredagsmys med Wida och sedan vankas det styrelsemöte i morgon med Shetland Syd och stor internationell hundutställning i Malmö på söndag! Bodi står redo!!

Internationella kvinnodagen

Tisdagen den 8 mars 2011

Den internationella kvinnodagen! Gratulera alla kvinnor världen över!

Bodi är anmäld till kurs på Brukshundsklubben i Olofström, som startar i början av april!

Gutarna separerade och vårpromenad

Den 6 mars 2011
På morgonen njöt vi av vårsolen och gick en härlig promenad uppe i Skjutsmåla tillsammans med Josse och hennes döttrar. Deras vovve Doffy och Bodi sprang runt och skuttade.... de blev lagom trötta efter en timmes promenad.
När jag och Wida sedan kom hem så öppnade vi dörren till hönorna och idag lyfte vi även haspen till nätet så att de kunde få komma ut. Tuppen Sixten tätt följd av några hönor gick gladeligen ut och letade mat...

På eftermiddagen när Magnus kom hem från jobbet så var det dags att skilja på gutarna.  Stålpelle och Attlingbo fick flytta tillbaka till småpojkarna och alla tackorna samlades i en hage. Tackornas flytt gick lugnt och stilla och flera av de små fick glada återseenden med sina mammor. Stålpelle däremot skulle markera sin position och skickade Attlingbo flera gånger fler meter... Ett par gånger mötte Bosse upp och då small det när pannorna möttes att det hördes nog enda till grannen.

Alla samlade på vårpromenaden, utom Bodi som satt vid min fötter...

Sixten med sina tjejer på en första vårtur...

Vårstädning av hästarna

Lördagen den 5 mars 2011
Idag samlades hela familjen ute när det var dags för att gör alla morgonbestyren med djuren. Alltid lika härlig när vi har möjlighet till det. Wida är så stor nu att hon själv kan hålla och rykta en shettis. Samtliga hästar fick sig en rejäl 'vårstädning' av pälseln. De flesta av dem har fällt det mesta med shettisarna har så tjock vineterpäls att lite kvarstår...
Sedan märks det att våren är kommen då Bosse med tackor fick vårkänning och hoppade runt som bockar (på alla 4) allihopa. Vi får fortfarande bära vatten då slangen är nedfrusen i marken men det börjar bli tungt då de varma vindarna gör att alla dricker mycket mer. När förmiddagen gått så åkte Magnus för att jobba och jag och Wida åkte på 11-årskalas i Biskopssmåla. Det var Widas näst-kusin som fyllde år. Trötta och nöjda kröp vi till kojs på kvällen.

På kalas!

Nova och Wida gungar på kalaset.

BÄST I RASEN!

Söndagen den 27 februari 2011

På morgonen bar det i väg till Skåne och Hässleholm för valputställning i Qpoolen. Det var en mastig dag för Bodi då den lilla bollhallen fylldes av nästan 500 hundar!! Det var mycket ljud, massor av folk och mycket lukter. Det blev även varmt där inne och det fanns ingen riktig plats att göra till sin. Så Bodi var ganska trött redan till första start. Det märktes då han annars brukar gå så fint i ringen och trotsade idag när vi skulle springa på diagonalen. Ringen var så liten att de stora hundarna hade kanppt utrymme att vända... de hade nog tagit hänsyn till de små valparna. Men jag lyckades ställa upp honom ganska bra, en kort stund och mina nya tricks gjorde nytta. Han fick sin fina 1:a pris som kvalitet (excellent) och det lovande Hederspriset. Och när vi sedan fick springa in igen i konkurrensbedömningen så blev det BÄST I RASEN!

Sedan blev det till att vänta. Men tur det så Bodi fick sova i bilen en stund. Efter några timmar var det dags för gruppfinal ( som det är utställning med alla raser). Grupp 2 som Sank Bernhard tillhör fick gå in för s.k förgrankning och visas för ny domare. Sedan sprang vi alla in i Gruppfinal-ringen och ställde upp oss... Och kort därefter åkte vi tillsammans  med 20 andra hundar/raser av 26 stycken. Så det var bara och säga tack och adjö men jag drog en lättnandens suck då jag knappt kunde ha Bodi på benen så trött var han.. Jag fick hela tiden mata med godis så han skulle stå upp... Trötta och glada hoppade vi in i bilen och tackde för en trevlig dag! Vi träffade massor av goa hundmänniskorr som vi snackade hund med och jag träffade tom en gammal tävlingskompis från ponnyallsvenskan tid...! Så det blev både häst och hundsnack.

Dagens skörd!

I väntan på gruppfinal!

Springer i finalringen

I finalringen

Wida och Pippi var tvungna att prova rostterna när vi kom hem. Under dagen hade de varit hos mormor och på barnkalas.

Wida o Pippi provar rosetterna då ägaren av dom var en aning trött för att ställa upp på bild;) Sovandes på rygg i bild...

Fölgrimmor!

Lördagen den 26 februari 2011

Ja nu har ännu en vecka snart gått och Wida är som tur tillbaka på dagis - pigg och kry! Idag passade vi på att hälsa på Mormor en stund som var på visit i Olofström. Sedan var jag och Wida och inhandlade present då Wida ska på barnklas i morgon söndag. Igår fredag stannade jag och Wida förbi pappas då han hade sin sista arbetsdag. Han fick en liten present - för lyckönskningar på pensionärslivets vägar!
I veckan när jag jobbade i Växjö så stannade jag inom Börjes och inhandlade två små små fölgrimmor... Kändes konstigt att det snart är dags. Lika bra att ha dem hemma när de små battingarna dimper ned.
Nu är det lördag kväll och 'lille' Bodi ska badas inför valputställningen i morgon. Det är många valpar anmälda - 468 stycken så det lär bli bra träning...

Bodi - en förväntansfull kille inför valputställningen i morgon!

2 sådana här lädergrimmor köpte jag. "Mini-foal" stod det på dem.

Wida efter besök hos Mormor.

Planering av baggflytt och städning av hundgården

Onsdagen den 23 februari 2011

Då har vi börjat planera för flytt av baggarna. Stålpelle och Attlingbo skall tillbaka till bagghagen och alla tackorna skall samlas i en hage fram till lamning. Det har går bra med betäckningen. Däremot är det osäkert om våra två minstingar, tacklammen Cheyenne och Crème Cherie blivit betäckta då de är väldigt små till växten och Bosse har inte visat direkt intressen för dem. Vi vet inte riktigt varför de inte vuxit till sig som de borde gjort, men det har troligen med dålig di att göra då deras bröder också är mindre än vanligt. Vi antecknar och ser hur det ser ut till nästa lammkull. Dessa små tjejer får en tidig betäckning till hösten om allt är ok då.

Wida är fortfarande hemma för sin influensa men har idag provat på att vara ute en stund och det klarade hon fint så det blir nog dagis i morgon. Hon hjälpte mig att städa ut hundgården som varit orörd sedan Igor var sjuk. Bodi var också med och fick prova på gården för första gången. Han lekte och drog i alla pinnar och buskar som vuxit upp där. Han fick vara där en väldigt kort stund själv och det gick bra. Vi övar nu korta stunder så han ska tycka om att vara där lite mer när han blir äldre.

Då solen värmde gott på eftermiddagen så fick hönorna känna på de tidgia vårvindarna när jag öppnade dörren till hönsgården. De tycker om att kunna kika ut... Värpningen står dock fortfarande still.

Och så har vi två nya sidor på hemsidan. Under uppdateringar kan man följa när och var vi ändrat på sidorna. Och så har jag lagt till sidan Litteratur som kommer fyllas på efter hand med tips på bra litteratur kring framförallt våra specialområden: Shetland, Gute och St Bernhard!
Välkomna att kika in!

Vackert väder

Söndagen den 20 februari 2011

Veckan har gått fort fastän det unneburit innesittande mestadels av veckan då Wida varit sjuk i influensa. På fredagen blev hon äntligen bättre för att på lördagen få ett bakslag och få ny feber med förkylning. Idag är hon dock på benen men det blir nog VAB ett par dagar till i nästa vecka.
Helgen har bjudit på fint väder och jag passade idag på att vara ute hos djuren på förmiddagen då Magnus var ledig från sitt jobb. Det blev lite vårstädning på nytt och så rengjorde jag alla vattenkar hos djuren och när alla erhållit vatten så de var nöjda så hade jag nog kånkat en 200 liter... Längtar tills vattnet i slangen tinat så man kan använda vattenslangen. På eftermiddagen så låg de flesta av både får och hästar och solade middag.

Jag har nu även anmält mig till Shetlands Syds årsmöte som är i mars. Kan nog vara bra att ta del av föreningens möten om man ska få lite insyn.

På lördagen körde jag även och lämnade ut vårt första visitkort med vår nya logga! Så klart erhöll Pernilla den första då hon stått för loggans utformning!

Gårdens logga är klar!

Torsdagen den 17 februari 2011:

Nu är vår logga klar!

Källagården och Lady's Holm logotype från och med nu!

Design, utformning: Pernilla Nilsson

Setting:  Gunilla Persson

Tryckning: Bengt-Åke Norén

Gunilla och Pappa:
Tusen tack för all hjälp och speciellt Gunilla för alla turer och alla ändringar, för ditt tålamod.. Tack.

Pernilla:
Jag är så glad att det är du som ligger bakom design och utformning. Att din hand fick ersätta alla datorer i världen!
Den känns så 'min' ! Du är bäst!
Tack.

Vintern fortgår och vår logga börjar bli klar!

Tisdagen den 15 februari 2011

Vinter har tagit ett nytt järngrepp om oss och det är kallt och blåsigt. Under fredagskvällen blåste det så kraftigt att det nya fårskjulets tak släppte på nytt! Förra veckan gick i ett och jag var på resande fot under veckans sista tre dagar vilket gjorde att Magnus inte hinner med mycket mer än det vardagliga... Under helgen åkte jag och Wida till Karlskrona och hälsade på Mormor. På söndagen när vi kom hem hade Wida blivit sjuk och är fortfarande dålig i mycket hög feber.

En glad nyhet är att gårdens logga nu är klar! Ska inom kort lägga ut den på hemsidan. Den som återstår är endast tryck så det är jättespännande. Pernilla har stått för design och min pappa har hjälpt oss med tryckning.

Videkissar! Snart, snart är våren här...

Följder av en storm...

Tisdagen den 8 februari 2011

Att natten och morgonen bestod av storm och orkanvindar har nog inte undgått någon i Blekinge och Skåne i alla fall... Strömavbrott, telefonavbrott och fårskjul och träd som fallit omkull och det ena fårskjulets tak hade delat sig blåst i väg med reglar och allt... det nya skjulet hade lyft från marken och flugit upp mot husväggen... Vi vaknade mitt i natten av att det var kallt i huset pga strömavbrottet och att vindarna tog tag i huset så det skakade. Är dock tacksamma att inga kom till skada av djuren och att huset står kvar. Vindarna har tagit i så hårt att klockan i stallet blåst omkull och stannat på 04.30...
Att åka till Växjö idag kändes aningen svårt då vi inte kom ut från gården. När det väl var fixat fick jag hjälpa Magnus (som inte är klar än) med att bygga upp ett nytt skjul och fixa med alla djurens tak! Måste även ta ned takpannor på brygghuset som hänger på trekvart... Blir till arbeta igen en arbetsdag i helgen i stället! Trött och yr i huvudet blir det bara till att hämta på dagis!

Tidig vårstädning...

Söndagen den 6 februari 2011

Veckan sprang på och i morgon börjar en ny! Det har varit hektiska veckor och nästa lär inte bli annorlunda. Våra jobb rullar på vid sidan av gårdsarbetet och man hade emellanåt önskat få mer tid till djuren. Flytt av baggar för en vecka sedan har fått bra. Stålpelles möte med sina damer var ett gammalt kärt återseende och Attlingbo har även han hittat sin plats i sin nya flock. Våra tre bagglam är nog de som saknar resten av flocken mest, men de går tätt intill hästarna och Bosses hagar.
Bodi har mått bra efter besöket hos veterinären och det härliga vårvädret har gjort att Lilla Sol och Myra har börjat leta sig ut efter en lång vinter inomhus. Bekväma kattdamer letar sig endast ut när vädret tillåter!
Idag på förmiddagen så blev det en grövre vårstädning på gårdsplanen. När snön töar så tittar all möjlig skit fram. Jag och Wida fortsatte även på em med gräsmattan som katter och hund haft som toalett under vintern och Wida öppnade sandlådan då även den kikade fram under snön. Vi har även kastat all granris som täckt både trappor och stallingångar. Hönorna fick även känna av vårvindarna idag då vi öppnade dörren tills hönshuset ett par timmar. så de fick lite frisk luft. Ja nu väntas väl ett riktigt snöoväder så det kan bli februari igen!!

Kattpojken Mojje är ingen fegis och är ute året om... Här i gamla stallet hos gutarna.

Nattbesök till veterinären...

Onsdagen den 2 februari 2011

Sent i går kväll upptäckte jag att Bodi tuggade på en av Widas strumpor.... I ett obevakat ögonblivk hade han lyckats få tag i ett par strumpor. Vi fann aldrig den andra och förstod då att han svalt den! Som vi lärt oss så hällde vi salt på hans tunga för att utlösa kräkreflexen men inget hände. Så efter en halv timme ringde jag veterinärjouren då klockan var halv tolv på natten...! Vi vet ju att det kan vara oerhört farligt om den åker längre ned i tarmen. så efter en stunds samtal med veterinären så var det lika bra att åka in med honom till jourveterinärstationen så han kunde få hjälp att kräka upp den. Då det inte gått så lång stund så var den troligen kvar i magsäcken. Wida låg och sov så vi kunde inte åka in båda två utan jag packade in Bodi i bilen och åkte... Det var skithalt på vägarna så det tog en stund men Bodi sov i bilen. En snäll veterinär mötte upp oss och Bodi vägdes in - 43kg! Hälsokontroll u.a. och sedan erhöll han lite mat (för att han lättare skulle kräkas) och sedan en apo-morfinspruta som gjorde att han några minuter senare kräkte upp mat och strumpan! Han fortsatte kräka mååånga gånger och blev lite trött av sprutan. Efter en stund och lite frisk luft så kunde vi åka hem! Vid 02.30-tiden stöp jag i säng och drog en lättnades suck då allt gick bra.
Idag mår han som vanligt och äter, dricker och busar runt. Är aningen tröttare än vanligt men vem är inte det efter natten bestyr.... Bodi slapp i alla fall åka och arbeta klockan 7!!

Gratulationer o överraskande blombud!

Tisdagen den 1 februari 2011

Under dagen har vi överrösts med gratulationer och på eftermiddagen så kom det hem ett blombud med vackra blommor från min storasyster med familj!
Ett varmt tack snälla alla för härliga gratulationer!!

Pulkåkning och baggflytt!

Söndagen den 30 januari 2011

Wida åkte vid midag på barnkalas till kompisen Lisa som fyllde 4år. När hon kom hem mätt efter alla godsaker så blev det pulkaåkning i hagen... Hela familjen var med... både Bodi o Mojje sprang för glatta livet efter pulkorna!

Sedan kom den efterlängtade flytten av baggarna. Allt har blviit försenat i och med snö och annat, men nu fick äntligen Pelle o Bosse komma till sina flockar. Det blir dock väldigt sen lamning men det gick ju bra förra året, så hoppas på det i år också.

Gröna pulkan var definitivt snabbast!

Klara, färdiga, KÖR!

Magnus ramlar ur pulkan och Bodi är snabbt framme och kramar honom!

Magnus skrattar och pekar på spåren som visar att hans pulka gick så fort att den körde på ett skär sista biten...

Attlingbo G945 i sin nya hage med småtackorna!

Stålpelle G 946 träffar Anga!

En stor stund

Lördagen den 29 januari 2011Ensamma vi två
Tillsammans vi två


Idag blev vi man och hustru!

Äntligen fredag!

Fredagen den 28 januari 2011

Efter jobbet gjorde jag och Wida ett besök hos frissan Lina på Studio LiLo i Karlshamn!

Låång vecka och katterna till veterinären

Torsdagen den 27 januari 2011

Det känns som en låång vecka! På resande fot hela veckan. Kom från Stockholm i söndags för att sedan bege sig till Vöxjö, kalmar och slutligen Kristianstad idag... Puh, vill vara ledig nu!

Idag var det dags för den årliga vaccinationen för kattjejerna! Myra och Lilla Sol skulle alltså med och det räckte med att Myra fick syn på kattburen så gömde hon sig. Då jag och Wida var själva så sprang jag runt som en stolle innan jag lyckades få in henne i sovrummet där jag fick flytta på hela sängen för att nå henne... sedan tog hon sig ur mitt grepp när jag skulle öpnna buren och så var det bara till att börja om... till slut var de båda i buren och de var lugna hela färden. Vår gårdsveterinär har flyttat så det var en bra bit längre att åka, men det var kul att få en pratstund och rundtur i det nya huset! Wida var superintresserad av alla sprutor och hon hade lätt kunnat praktisera hos Agneta en dag! Hon fick glatt med sig en spruta hem som hon nu gett sin docka!

Lilla Sol och Mamma Myra

Carmen tilldelats merit & fölet sparkar...!

Måndagen den 24 januari 2011

Idag har det äntligen kommit på posten!!! Carmens tilldelning av mertiten RS och erhållit RS-numret 6457. Så fr. o . m nu heter hon just
Danstorps Carmencita RS 6457!

Och nu på kvällen när vi tog in hästarna så tyckte jag min känna ett par sparkar från Elins mage!! Hon går in i graviditetens 8:e månaden ganska exakt och hon är väldigt annorlunda till sättet. Går själv i hagen och vi får ropa på henne på kvällen, kommer alltså in sist i stallet. Hon förbereder sig troligen för sin mamma-roll!

Ägg på gården - igen!

Tisdagen den 18 januari 2011
Sent i går kväll kom Magnus hem från hönsplockningen i Svängsta och hade med sig en bur med hönor... Han hade inte själv packat lådan så han visste inte riktigt hur många det var men när jag kikade in så var det mer än 10... så nu har vi ägg igen på gården! Tuppen Sixten får lite o göra med att basa över så många!! Han tyckte nog det var ganska skönt med bara ett par tre stycken nu den sista tiden.

Shettismagarna växer, hönsplockning och Bodis syskon gör framgång!

Måndagen den 17 januari 2011
Ännu en vecka gått och vi hinner inte riktigt med! Snön har börjat smälta och djuren får nu vara i blöta hagar. Jag hoppas det fryser lite grann så det inte blir ett enda gyttjehål. Shettisarna börja bli runda och Elin börjar gå annorlunda.... hon känner säkert av att något växer i henne, förhoppningsvis! Har inte kunnat känna några sparkar ännu, men de är inne i sin sjunde månad nu så snart kanske...
Magnus är i kväll i Svängsta och hjälper till att plocka ut en si så där 10.000 hönor som ska till slakt. Han skulle ta med några stycken hem till gården då vi endast har två hönor och tuppen Sixten kvar!

Det är inte bara Bodi som får fina resultat i utställningsringen. Hans kullsysskon Dein Hards Bogart (korthårig hane) och Dein Hards Brown Butter Cookie (korthårig tik) erhöll finfina resultat i helgen! Excellent, HP, BOS och Excellent, HP, BOB, BIG 4! Grattis Karin! Se länk till Karins sida: http://www.algonet.se/~deinhard/ 
Bodis resultat från Moheda står även med här!

Bodis kullsyskon hemma på Dein Hards Kennel. I dag även de börjar bli stora och gör framgång i ringen!

Bodi 7 månader och ny sida!

Tisdagen den 11 januari 2011
Dagarna går fort på det nya året och Bodi blev i går 7 månader! Och denna veckan är han på Bernhardinerna hemsida som veckans bild! Så kika gärna i på rasklubben för Sankt Bernhard och titta på den goe vovven som är på första sidan där: http://www.bernhardinerna.com/frontside.htm

Mojje mår fint efter kastreringen i förra veckan och han hämtade sig fint efter narkosen. Han och Lilla Sol låg faktiskt och sov i samma säng vilket nog aldrig hänt...så det blir kanske lite lugnare här nu!

Jag har nu även låtit min älskade Masse få komma med på hemsidan. Att ha en hemsida om sina djur blir konstigt utan honom även om han inte finns längre, men han kommer alltid leva kvar som en del av mig. Kika gärna in under Djur vi minns. Sidan kommer att fyllas på efterhand.

Mojje från hane till kastrat

Onsdagen den 5 januari 2010
På morgonen åkte vi med Mojje till veterinären. Han ville så gärna in i kattburen och la sig lugnt till rätta. Resan gick bra och Mojje fick komma in direkt. Efter en stund var han klar och är nu kastrerad och öronmärkt. Han får idag vara instängd i vårt sovrum där det är varmt och mörkt tills narkosen släppt.

Mojje på köksbordet sent igår kväll - lyckligt ovetande om dagens händelse!

Hälsning från Åke och anmälan till utställning gjord

Tisdagen den 4 januari 2011
I dag har vi fått trevliga hälsningar från bagglammet 'Åke' , Källagårdens Cherokee, som i november flyttade till Örsjö och verkade nu trivas riktigt bra. Vi fick fina vintriga foton på honom och han växer.. kul! Tack Christin!

Bodi är nu anmäld till Valputställningen i Hässleholm som är sista helgen i februari. Är endast en inofficiell utställning men viktig för att Bodi ska få öva att båda vara i ringen och social träning med alla hundar. Anette från Chabasses Kennel har lovat att följa med!

Nytt under Hunden Bodi/Länkar om sanktisar

Har nu även anmält Bodi till den Internationella utställningen på Jägersro i Malmö den 20 mars!!

Nytt år med en längtan till våren...

Måndagen den 3 januari 2011
Helgen har gått och året gick med utan någon större märkbar skillnad. Djuren höll sig lugna allihopa faktiskt på nyårskvällen. Det sköts nog inte så mycket här hemma tack och lov. Snö har övergått till is och vi alla halkar runt ute på gårdsplanen och jag längtar nog mest till våren och blommorna.
Vi har bett Pernilla (vår fotograf) även designa en logga till vårt företag. Hon är så otroligt duktig på att teckna och den börjar nog snart bli klar... Vi väntar med spänning. Min pappa som är typograf trycker den sedan till oss.
Jag har även lättat på mitt dåliga samvete och anmält mig som behjälplig funktionär till Shetland Syds utställningar. Vill man att det ska fortgå med utställningar så får man nog dra sitt strå till stacken. Den närmaste utställningen är i Bräkne-Hoby i mars månad.

Mojje lever rövare och katt-tjejerna (och Magnus) är trötta på honom. Hoppar han inte på Myra så pissar han på dukarna... Hmmm. Som tur är har vi tid för kastrering på onsdag! Ska bli lugnt och skönt för alla hoppas jag.

Och så har vi Bodi som njuter av livet som gårdshund och återhämtar sig av och till i sin säng, som inte tycks vara tillräckligt stor (!) då han msåte sova med fötterna utanför!
Fann föresten en halvsyster till Bodi idag - långt uppe ovanför Luleå på Kenneln Magic Bravehearts. Hon kallas Härta, men heter King Baronen's Xcuse me I'm XLNT too. De har samma far, den fantastiske FI UCH Eron Jurastic Bernaros!
Länk till Härta: http://www.magicbravehearts.se/35658645. Hon är alltså född i Finland på King Baronens kennel.

Bodi sover ungefär som Pippi - upp o ned!

Morgonstund!

Besök av en stor Sanktis!

Torsdagen den 30 december 2010
Idag har vi haft besök från Chabasses Kennel! Det var Anette och Chabasses Albatross (Rex) som kom på besök. Bodi fick äntligen busa med en annan Sanktis. Det är precis som de förstår när det är någon av egen ras för de blir liksom sig själva... Bodi jagade Rex och försökte få fart på honom att leka och till slut kom de loss och busade i fårhagen!! De sprang så att t o m hästarna började busa i hagen intill. Vi gick sedan en promenad till grannen för att lugna ned oss lite...

Helan och halvan! Bodi blev plötsligt liten...

Wida med killarna i täten!

Anette med killarna!

Ner på jorden...och ett bagglamm sålt

Måndagen den 27 december 2010
Jag tror att hela familjen landat en aning idag efter uppståndelsen igår med Bodis fin-fina resultat i utställningsringen. Vi var i kobtakt med Bodis uppfödare och hon gratulerade och tyckte att han fått superfin kritik.
Åter till arbete idag och jag och Bodi myste på lunchen med att gå en härlig runda i vintersolen.
Under sen eftermiddag kom Celiots nya ägare för att hämta honom. Han blev såld till guteavel i Båstad, skåne. Vi hoppas att han får det bra och önskar de nya ägarna lycka till!

Mer info under Gutarna/Sålda gutar.

Celliot till vä - stunden innan han skiljs från de övriga baggarna!

BEST IN SHOW 3 !

Söndagen den 26 december 2010
Julhelgen avslutades med SBHK's nationella. offeciella utställning i Moeheda. Och vår lille Bodi kammade först hem priset som Bästa Valp och fick på så visa representera Sankt Bernhards valparna i BIS ringen och där blev han 3:a! Så totalt: 1, HP, BIR valp, BIS-valp 3! Wida fick inte mindre fyra rosetter att ta hand om!
Läs domarens kritik under Bodis utställning.

Vid första bedömningen, den s.k. kvalitetsbedömningen. Domaren var mycket nöjd med det han såg och han hoppades att det skulle kvarstå!

Rosettbärare

En trogen rosettbärare, men i dag blev det så många att Pippi fick hjälpa till. På bilden saknas BIS-rosetten -den största av dom alla och GUL till Widas förtjusning.

I väntan på Best In Show-ringen!

I väntan på BIS-ringen så vilar Bodi, husse och Pippi upp sig!

Rosetter, rosetter, rosetter....

Innan avfärden hem. Fyra rosetter, pokaler och priser!

I väntan på tomten i - 18 grader... Brrr

Tisdagen den 21 december 2010
Källagården - 18 grader celcius = frysskåp!
Vackra vinterland i det kalla.

Kolla gärna in julhälsningar vi fått i form av digitala julkort under: Julhälsningar.

Solnedgång från köksfönstret.

Bodis mamma visar framgång...

Söndagen den 19 december 2011
Bodis mamma SEUCH FIUCH Dein Hards Reason To Talk (Tuva) visar framgång i utställningsringarna och var i helgen i den kungliga huvudstaden och blev 3:e bästa tik!! Resultat blev: Chkl 1, Ck, Btkl 3.
Grattis Tuva och uppfödare Karin på Dein Hards Kennel så klart!

Bodis fina mamma Tuva!
De är väldigt lika - samma teckning och Bodi har ärvt den mörka kanten runt om det röda. Bodis hårrem är dock långhårig...
Foto: DH Kennel.

Snö, snö och snö

Torsdagen den 16 december 2010
Idag har det snöat konstant. Gamla Jackie fick ett varmt täcke på ryggen när vi släppte ut hästarna i morse. Det bästa med snön är att det ser så rent ut på Gården och djurens hovar och klövar mår fin-fint av underlaget. Däremot är det lite tråkigare med all skottning. När Magnus kom hem från jobbet vid 21 så började vi på att skotta och nu har jag gjort rent runt hus och stall så man kan komma in men M håller fortfarande på och kör med traktorn ute på gårdsplanen och ned till vägen. Förhoppningsvis kommer vi ut från Gården till jobb och dagis i morgon! Det finns dock en viss oro nu när det blivit mildare och det är all snö som ligger på stalltaken - den är tung!

Bodi lyckades komma åt katternas tunna med mat innan idag och fick i sig en hel del! Han verkar vara ok, och har inte fått någon annan mat idag. Han verkar inte vilja ha det heller - han åt till han skämdes verkar det som! Hmm.

I morgon är det fredag och Magnus lediga helg! Då passar jag på att extraknäcka som sjuksköterska! Kan behövas extra kosing inför julen!

Startfält på Annandag Jul!

Onsdagen den 15 december 2010
Nu finns det info om hundutställningen i Moheda vid annandag jul på SBHK's hemsida. Länk: http://www.sbhk.se/show_2010.htm Bodi är i Ring 1 där 6 långhåriga och 8 korthåriga Sanktisar startar. Det är totalt 77 hundar i ringen (den nationella utställningen som Bodi startar i) och totalt 317 hundar med den nationella och inofficiella tillsammans... Bra social träning!

Nytt finns nu under Familjen/Bodis utställningar där jag lagt in hans planerade utställningar under 2011.

Även nytt under Stuteri Lady's Holm: Snabb fakta om shettisen!

Lucia och årsdag passerat

Tisdagen den 14 december 2010
Helgen sprang i väg och jag o Wida försökte få lite ordning på julstädningen men det gick si sådär. Vi brukar öven julpynta i stallet men inte ens det hann vi med. Som sagt Lucia passerade igår och Wida var klädd och redo för sång och firande på dagis. Tyvärr fick vi inte vara med och se detta, inga förldrar får vara med. Hon får klä sig och sjunga lite här hemma i stället.
Vi har även haft årsdag då det den 10:e var fem år sedan vi flyttade till gården! Tiden går fort, fort...Oj va mycket som hänt sedan dess.

Varg! Avelskurs och namnsdag....

Torsdagen den 9 december 2010
Anna-dagen och Wida har namnsdag! Grattis lilla stumpan!
Magnus kom hem från jobbet och hade på vägen dit sett en VARG stå ute på isen vid sjön några kilometer härirån (mellan Gåragöl och Astensmåla)... Det finns alltså en sådan som vandrar här i krokarna i år med. Känns lite jobbigt med tanke på fåren och i år har vi ingen duktig vakthund heller (inte än i alla fall).

Och så har jag nu kommit med avelskursen "DIn väg till föl" och har fått inloggningsuppgifter (nätkurs) och kan starta igång när jag vill. Har 3 månader på mig att avsluta och efter examination erhåller man kursintyg. Fick med mig min vännina från Stall Kronobacken som har avel av russ. Kul att vi gör något tillsammans!

Tingat bagglamm

Onsdagen den 8 december 2010
Fick idag hem tidningen Gutefåret från Föreningen med samma namn. Vår annons om gutebaggar till salu fanns med och vi har haft två spekulanter som ringt idag och varit intresserade. Så förhoppningsvis får våra sista lamm även en varsinn tackflock att ta hand om.
Efter ytterligare samtal på kvällen så är bagglammet Källagårdens Celliot tingat och kommer att hämtas i mellandagarna. Det glädjer oss att även Celliot kommer till en uppfödare av gutefår och kommer att användas i avel.

Gårdsarbete i köket....

Fredagen den 3 december 2010
Det blev lite paus i från gårdsarbte i dag, i alla fall för mig och Wida, men Magnus skötte om det vardagliga (vilket inte är så lite, men men) och jag och Wida stannade inne efter dagis o jobb då hon ville leka med alla presenter hon fick i går och så bakade vi lite pepparkakor...

Jag har även anmält mig till Hästnäringens Nationella Stiftelse nätkurs som heter: " Din väg till föl". Kan vara en start som ny uppfödare för hästar.

En firad fyraåring

Torsdagen den 2 december 2010
Då Wida var sjuk när hon fyllde år så blev hennes kalas framskjutet till idag. på kvällen kom släkt o vänner för att fira henne! En nöjd och glad unge stupade i säng på kvällen.

I väntan på att få blåsa ljusen!

Vinterlekar

Onsdagen den 1 december 2010
Fick möjlighet att gå en härlig vinterpromenad i skogen med Bodi idag. Vi båda njöt av sol och snö...

Nytt under Familjen: Bodis serie!

Vackra vinter

Tisdagen den 30 november 2010
Jag hann med min deadline - forsknignsplanen är inlämnad för granskning! Pust, till nästa tisdag då jag ska försvara den... Jag kan i alla fall återgå till att hjälpa till med gård och djur och ska i denna stund ut och fora hästarna. Kylan biter sig fast och Bodi har idag lekt i snön nere vid sjön! En äkta sanktis i riktig snö!

Hagen utanför huset, i skymningen vid halv 4.

Vattnet fryser och arbete inomhus...

Måndagen den 29 november 2010
Gårdsarbetet tog en faslig tid då vattnet fryst i alla stallkranar och Magnus fick bära litervis med vatten från källaren. Det blir en lååång vinter och det ska frysa redan nu! Djuren verkar dock trivas i det vackra vinterlandskapet. Det blir lite torrare om fötterna om inte annat... och så får de mer mat!
Jag däremot fick hålla mig inom hus då jag hade en viktig deadline på jobbet - min forskningsplan skulle in! Så jag fick avnjuta det vackra vädret från fönstret. Jag har i alla fall husets bästa utsikt och långt ute på fältet som låg alldeles orört såg jag lille Mojje hoppa som ett lodjur över fältet.... Vackert!

Utsikt från datorn och mitt kontorsfönster...

Gårdens första? barnkalas

Söndagen den 28 november 2010
Idag var det dags för Widas första barnkalas och jag funderade på om det var första barnkalaset på gården på väldigt länge... Vi vet att det har inte funnits barn på gården sedan slutet av 1940-talet, så det var väl på tiden att skrikande ungar fick springa runt i huset! Mojje gillade i alla fall uppmärksamheten och alla små flickors mjuka händer!

Barnen samlade i "en stunds vila medans vi äter tårta"

En sjukling här hemma...

Fredagen den 26 november 2010
Wida fick stanna hemma från dagis då hon hade feber och var så förkyld.
Magnus och jag försökte parera jobb och VAB och det gick väl si sådär... Sjuklingen höll isg mestadels vid Tv'n denna kalla dag!
Djuren fick ha mer mat då det var nere på 8 minus och riktigt kallt!

Narig och röd under näsan som botas med Idominsalva - men försöker ändå ladda inför barnkalaset med löshår och Musseöron!

Snöyra och bagglammen flyttade

Torsdagen den 25 november 2010
Snön har yrat och det har blåst kallt. Är dock tacksam att det är lite renare på gårdsplanen i och med snön... Känns lite lättare att släppa ut hästarna i hagen, däremot finner djuren inget att tugga på i snön så det går åt mycket mat!
De två bagglamm som är kvar fick  idag flytta till de stora pojkarna. De har varit så små, men nu börjar de ta sig och göra sig i tackflocken och då är det dags att flytta! Pelle och Bosse var nyfikna på grabbarna som kom till deras hage. De små var kloka nog att underkasta sig de äldre men de stod och tryckte att tag i en hörna och när vi såg att Pelle backade och tog sats så hoppade Magnus snabbt in i hagen och flyttade ut de små från hörnan innan någon blev ihjälstångad. När de små började röra sig i hagen så blev det lugnare. Bosse hoppade någon på Celliot för att visa högre rang, men efter en stund stod de lugnt och åt.

Pelle & Bosse trycker upp Celliot och Chinook i en hörna och
Pelle demonstrerar genom att lyfta överläppen.

Födelsedag på gården!

Wida fyller 4 år !

Stort GRATTIS på DIN dag!!

Hästarna kvar inne

Tisdagen den 23 november 2010
Inte hade vattnet slutat rinna idag... Känns som en dusch när man går ut. Då man varnade för ännu sämre väder (!) så fick hästarna stanna inne i stallet på morgonen. På så vis får framförallt shettisarna en chans att torka till riktigt. Deras päls hinner aldrig torka rikgit då den är så tjock. Allihopa har stått och mumsat hösilage hela förmiddagen och verkat nöjda med att inte få gå ut.

Då vädret eskalerade under eftermiddagen fick hästarna stå inne hela dagen. På kvällen gick hela familjen ut för att pyssla om dem och det var en mysig stund tilsammans då vi sällan är där samtidigt allihopa. Wida passade på att prova sin nya rosa vojlock på Elin och "red" runt i gången i stallet...

Har även anmält vårt stuterinamn till Shetlands Syds hemsida så inom en viss tid så finns info om oss där.

Uppdaterad framsida!
Samt ny sida: Hemsidans Flickr!

Födelsedag och ansökan till stambokförare!

Måndagen den 22 november 2010

Lilla Sol fyller 2 år idag! Grattis lilla gumman! Hon tillbringar födelsedagen genom att fräsa på Mojje som blivit könsmogen... Kastrering för Mojje bokad till nästa vecka. Som tur är så är det redan fixat på Sol!

Och så har jag äntligen fått iväg ansökan till stambokföraren om Carmens RS-nummer. Jag missade ju det efter premiering när hon var 3 år! Jag trodde endast diplomston fick RS-nummer men så var det ju inte, utan alla godkända = över 38 poäng erhåller RS-nummer, så då kan även Carmen få detta. Då får vi se hur lång tid det tar innan det kommer...
Resultaten från Älmhult finns i alla fall redan på SSS hemsida under Webstambok,
http://www.shetlandsponny.se/stambok/sok.asp

Se ny sida under Gutarna/ Intyg G-bagge

Blött. blött och blött...

Lördagen den 20 november 2010
Kan det bli blötare..? I går regnade det konstant och idag hade de lovat uppehåll så hästarna slapp täcken men det har nu regnat hela dagen i dag också... Tyckte jag var snäll vid 4 och ropade på dem så kunde få komma i in, men icke, de stod bara och tittade konstigt på mig när jag visslade. Tackorna däremot har fått komma in i vinterhagen och gillar att ligga på torr bädd inne i gamla stallet.

Bodi fick igår en ny bädd. Den ser så stor ut! Men det känns bra att ha ska få plats i den när ha är vuxen. Just nu gillar Mojje och Wida mest att ligga i den.., men jag fick en bild när han hade sitt ben i sängen!

Bodi 5 mån i sin nya 'säng'

Ännu en höstdag har gått...

Torsdagen den 18 november 2010
Ja så var ännu en dag gången. Har precis gjort klart i stallarna för djuren att komma in för natten. Det får dock vänta någon timme då Magnus får hämta hem lite mer hösilage, det räckte inte till alla. Hästarna har i kväll fått in lite nya salt- och mineralstenar i sina boxar, det brukar de gilla.
Luften känns hög och kall i kväll precis som om det var snö på gång.
Även idag låg det fjädrar från en höna lite varstans, men alla levde i alla fall. Vet inte om det är katterna som gaddar i hop sig... Hoppas inte det i alla fall.
Har idag bokat tid till veterinären för Mojje och kastration. Ska bli skönt att få det avklarat då det är lite oordning på gården bland katterna och möjligen blir det lite lugnare om Mojje själv lugnar ned sig.
Bodi mår bra efter sock-incidenten. Han är urpigg och magen sköter sig fint.

Se vår nya sida Länkar

Ett märkligt fynd...

Onsdagen den 17 november 2010
Vår lille vovve Bodi har sedan i måndags varit lite taskig i magen och haft matkräkningar oregelbundet. Har ändå varit pigg och haft aptit. Tidigt i morse så kräktes han på nytt och denna gång verkade det inte bara bli en gång utan ulkningarna fortsatte och till slut kom en stor tubsocka upp! Samtidigt som man blev rädd (för vad som kunde hänt) så blev vi lättade att vi fått svar på anledningen till hans kräkningar. Jag ringde upp vår gårdsveterinär som sa till oss att rälna ihop våra strumpor så det inte fanns fler i magen (då de inte syns på ngn röntgen)och sedan ge honom lite tarmvänlig kost tills magen var igång. Så efter fil och risavkok och lite promand så var magen som vanligt och han var urpigg när jag kommer hem på kvällen. Skönt! Vi pustade ut...

Veckorapport

Tisdagen den 16 november 2010
Helgen som gick hans inte med så mycket då jag och Wida var i Stockholm och besökte hennes kusiner. Magnus hade fullt upp med attt jobba och sköta gården, men nu får farten ökas på om allt ska bli klart innan vintern kommer.

Gårdsarbetet rullar på. Magnus fixar med det sista i vinterhagarna och det byggs några nya grindar. Vi håller även på med vinterskjul till några av gutarna. Vädret är något bättre nu och det är lite fruset i marken så att det inte bli lika geggigt.
Vi fann en höna död idag. Vet inte vad för djur som varit framme men det låg fjädrar lite överallt i hästarnas stall och hönan hade sedan tagit sig in i sitt eget bo och dött där under natten. Nu återstår bara 5 stycken och tuppen Sixten. Vore synd om vi måste ha dem inne på dagarna då de trivs att gå ut några timmar på dagen. 

Och så var det uppdaterat under Hästarna/Stuteri Lady's Holm

Wida och Lilla gubben hänger på tåget på väg till Stockholm!

Blött o geggigt...

Onsdagen den 10 november 2010
November är här! Det märks i hagar och annat då det är geggigt överallt.. Längtar till det fryser an aning så att djuren slipper stå i blöten. Fast det är väl framförallt vid grindhålen det blött. hagarna i övrigt är ok. de har ändå så stor yta att de itne trampar upp allt.
Veckan flyter på som vanligt och Bodi har blvit 5 månader idag! Oj vad han växer. Mojje har också blivit stor och är inne på sin sjunde månad så det ä nog dags för kastrering snart då han jamar om nätterna.

Stolta!

Wida med rossetterna!

Wida på utställningen

En nöjd lill-matte Wida som vakar över rossetterna och lördagsgodiset!

Ååh så glada!

Lördagen den 6 november 2010
Hemkomna från Shetlandsutställning i Älmhult och hela familjen är trötta men ååh så glada! Vi hade fina hästar när vi åkte i väg och lika fina när vi kom hem, men nu även med fina resultat på meritlistan! Då vi kom till platsen fick vi höra att domaren var hård i sin bedömning så vi väntade oss kanske aningen lägre än vad vi fått tidigare, så när Carmencita blev KLASSVINNARE med silver och 38 poäng så blev vi väldigt glada. Sedan drog Elin till med att bli klasstvåa och GULD och gick vidare till Best-in-Show ringen. Där kom hon BIS-8 med fina 41 poäng!!
Ett stort plus till en mycket duktig handler - Tack Pernilla! Utan dig varken sådan skritt, trav eller fint uppvisande!
Grattis Mats med familj på Danstorps Stuteri för fin avel!

Nytt under Hästarna/ Elin & Carmencita Resultat!!

Våra shettis-guldkorn tillsammans med handler, breeder, owner...!
Tack för en urmysig dag!

Stall för hela slanten...

Fredagen den 5 november 2010
Idag är det gårdsdag för mig. Är ledig från mitt jobb och ska iag ta itu med stallet. Städning står högst upp på listan och förbereda för shettisutställning i morgon. I kväll kommer Pernilla & Marielle från Kronobackens Stall och hjälper mig med att 'städa' hästarna... Nu ska jag njuta av att få vara ute bland djuren en hel dag!

Vårt stuterinamn

Torsdagen den 4 november 2010
Nu har vårt Stuterinamn lagts ut på Svenska Ponnyavelsförbudnets hemsida
http://www.spaf.info/index.php?option=com_content&view=article&id=77&Itemid=85
det innebär att ingen opponerat sig mot namnet och det finns att hitta på SPAF's sida. De står i bokstavsordning, kolla efter LADY'S HOLM!

Tripp till Örsjö med Cherokee

Onsdagen den 3 november 2010
Idag på morgonen lastade vi Cherokee för sin resa till sin nya familj i Småland.
Resan gick bra och han fick träffa sin nya flock bestående av 10 gutetackor i olika åldrar. Allt gick lugnt tillväga och Åke gick runt och bräkte ett tag. Han tittade kontsigt på oss precis som att han kopplade våra röster med att mamma skulle vara där... Åke är inte lika stor som tackorna (än) men han visade efter en stund att det är inte långt till att han en stor bagge!
Det var trevligt och komma och se vart han ska bo. Vi tror alldeles säkert att han kommer få det riktigt bra där med så trevliga människor och gutar runt omkring sig. Tack Christin för en trevlig stund på er gård!

Åke med sin nya flock.

Bodi anmäld till ny utställning

Måndagen den 1 november 2010
Har idag anmält Bodi till SBHK's (Svenska Bergs och Herdehundsklubben) offeciella utställning i Moheda den 26/12. Samma arangör som i Åstorp.
uppdaterat under Familjen Källagården.

Avslut på hundskolan

Söndagen den 31 oktober 2010
Idag följde hela familjen med när det var avslut på hundskolan. Wida och Magnus 'satt' på bänken när jag och Bodi gjorde en sista kursdag. det var lurigt idag då de försvårat det en aning genom att sprida ut korv på banan... det doftade ju så gott tyckte Bodi. Men jag fick honom till slut att sitta fint bredvid korven utan att han tog en. Det hela avslutades med ett test som gick riktigt bra och Bodi blev godkänd! Efter testet avslutade vi med fika och genomgång av de sista kaptilerna i boken. Nu blir det att vänta med ny kurs till våren! Fast vi kommer att gå på den egna fria träningen som är på onsdagar.

Bodi färdighetskontroll. Han fcik utmärkt på all delar!

Nationell hundutställning i Årstorp

Lördagen den 30 oktober 2010
Under tidig morgon bar det iväg på Bodis första hundutställning. Resan gick till Årstorp någon mil innan Helsingborg och då vi var första hund i ring så fick vi vara där tidigt. Det var mycket bra träning för Bodi. Många intryck, mycket lukter och så fick han träffa andra Sanktisar vilket han itne gjort sedan han var med sin familj i Österbybruk. Väl inne i ringen tyckte jag ändå få god kontakt med honom (till skillnad från utanför, så vi vet att vi måste åka på fler o träna) och det var en trvlig domare som dömde och Bodi fick i kvalitetsbedömning* 1:a pris samt ett Hederspris (HP)* och i konkurrensbedömningen* blev han Bäst i motsatt kön (BIM).
Domaren var mycket glad att se två så fina valpar och framförallt att båda har så vackra ögon där de inte hänger. Hon lade till att båda kunde fått rosetten Bäst i rasen men i dag tilldelades tiken det...
Se kritik från domaren och teclenförklaring under Familjen/Bodis utställningar.
" Åh, va du är fin... men rosetterna är mina" Citat: Wida J

Ett bagglamm till är tingat

Fredagen den 19 oktober 2010
Idag har vi haft besök av ännu en spekulant på våra bagglamm och Cherokee har blivit tingad och skall komma till sin nya familj i nästa vecka. Även han går vidare till avel och får sin egna flock. Det glädjer oss mycket.
Se även info under Gutarna/Gutar Till salu.

Och lille Bodi som idag förbereds för utställning i morgon ömmar just nu på vä framben. När vi var och tränade hos Josse häromdagen så halkade han i det hala gräset och ömmade då på benet. Sedan har vi inte märkt av det och han har hoppat och skuttat som vanligt. När sedan Magnus gick runda i kväll så märkte han att när de gick lite fortare så trampade han ned lite konstigt.
Vi kommer i vilket fall åka till Helsingborh i morgon. veterinärbesiktningen får avgöra om han får starta. Blir det ingen starta får vi se det som social träning och en utflykt.

Shettisarna förbereds för start...

Onsdagen den 27 oktotber 2010
Har idag fått katalog med klasser och startnummer för shettisarna och utställningen i Älmhult den 6/11. Det var ganska många startande och Elin & Carmen går egentligen i samma klass (4-åriga och äldre ston utan föl) men då de har olika färg så kommer Elin gå i gruppen med svarta ston och Carmencita i övriga färger. Detta innebär att jag kan använda min 'egna handler' (= vänninan Pernilla)  till att visa dom båda...! Tycker det är roligt när Pernilla visar dem då hon både gör det exemplerariskt men man får också uppeva det hela genom att få titta på visningen mer än att stå framför domaren.
Wida har även planer på att klä ut sig då utställningen går i tecken av Halloween... Hon får väl rida runt på Carmen med sin spökutrustning!

Regn och rusk gjorde att mitt stora hjärta tickade för hästar och får innan vi själva fick middag idag. De fick komma in i stallet redan vid 18 för lite gott hö.

Ett av våra bagglamm sålda

Tisdagen den 26 oktober 2010

Idag kom de nya ägarna och hämtade ett av våra bagglamm - Chickasaw. Han får komma till skåne där han får en egen tackflock att rå om. Vi önskar dem lycka till!
Se även nytt under Gutarna /Sålda gutar.

På eftermiddagen fick jag mail av den nya ägaren som meddelade att resan gått bra och även mötet med den nya familjen. Nedan är foto på när Chickasaw (till hö) möter en av tackorna i den nya flocken.

Chickasaw i möte med sin nya familj.

Fåren fick komma in och 'värma' sig

Fredagen den 22 oktober 2010
Det har ju varit så ruggigt väder att igår tog mina moderskänslor över och jag bad Magnus fixa så att tackorna kunde få komma in på natten i alla fall. Trots utegångsfår och att de mycket väl klarar hårda vindar så tyckte jag de skulle få möjlighet till skydd. Så de fick komma över i vinterhagen och fick gott hö inne i det gamla stallet. Det verkade uppskattat för de stannade där sent in på kvällen i alla fall. Det är denna hgen vår ursprungsflock ska gå med Sålpelle men vi har inte flyttat dem ännu då vi håller på och bygger ligghall till lammen. Nöden har ingen lag, så får vi lösa det så här, sålänge vädret inte vill som vi.

Och så har Bodi fått startnummer till den nationella (officiella) utställningen för Bergs-och Hedehundar (SBHK) den 20 oktober i Åstorp. Han går ut med startnummer 1! Första valp i ring 1. Ska bli spännande.

Brääääkande tackflock...

Onsdagen den 20 oktober 2010
Hela förmiddagen har guteflocken sysselsatt mig känns det som... Det är tur (el kanske inte) att man arbetar hemifrån och hör när något ät tokigt på gården. Det började med att jag fick hjälpa lilla Carna som fastnat i eltråden och snått in sig. En stund senare var det dags igen och då stod ett av lammen på utsidan av hagen... fattar inte hur den kommit dit men efter lite snabbtänkthet så lyckades jag fånga in den och släppa tillbaka den till sin mamma som stod och skrek på insidan av hagen.

Uppdaterat under Gutarna/Gårdens avelstackor.

Och så har jag och Bodi fått vårt startnummer till SKK inofficiella hundutställning den s.k.Blekingemästaren på söndag. Nu blir det till att åka och öva på Brukshundsklubben i kväll!

Spekulanter på våra bagglamm

Tisdagen den 19 oktober 2010
Har de senaste dagarna haft flera som ringt och mailat om våra bagglamm som är till salu. Efterfrågan har varit till avel vilket vi tycker är väldigt roligt. Har fått klartecken att en vill köpa och två väntas ge besked i slutet av veckan.
Har lagt ut aktuella foton på våra unga killar under Gutarna /Till Salu.

Daggig höstdag. På bilden fr.vä 1 rad: Chicksaw, Alskog, Carolina, Anga, Boka, Cherokee, Alva & Cherie. 2:a rad: Ceder, Celliot & Clara. 3:e rad: Carna & Beda.

Kallt ute, kallt inne

Söndagen den 17 oktober 2010
Morgonen var kall och det låg frost över hagarna. Sent i går kväll bestämde jag att hästarna fick komma in i stallet för natten. Även om de klarar sig fint ute så länge det är torrt så får de äta i lugn och ro då de inte behöver konkurera över maten inne i boxarna. Då hela familjen fortfarande är krassliga med förkylning och bihåleinflammation och feber så var det lottdragning om vem som fick ta hand om djuren på morgonen. Lotten föll på mig då Magnus faktiskt var så dåligt att han inte kom upp.. Och då är han dålig.
Så jag fick gå ut i kylan och det bet i kinderna. Baggarna verkade trivas fint i sin egna hage och tackorna kunde idag äta i lugn och ro utan att bli iväg knuffade av baggarna. Hästarna åt sin frukost ute och solen började precis värma över hagen så vissa delar hade frosten försvunnit ifrån. Det var kallt i huset så jag började eld innan jag tog Bodi på promenad. Han fick träna att gå på vägen idag då grannen åkte upp i vår skog med bössan och jakthunden, så vi tyckte att vi inte kände för ett nytt besök med älgen idag!
På eftermiddagen var det dags för hundskolan igen. Det var träning på kontakt, fokus, inkallning, sitt och ligg. Bodi svårighet är kontakt när vi vi går då marken luktar mycket godare än vad matte är rolig... så vi bestämde att det får bli onsdagstränig också så vi får träna fler gånger med störning.

Höstkontroll av gutarna

Lördagen den 16 oktober 2010
I dag tog vi in alla gutarna för kontroll av dem. De vuxna gutarna verkade vi klövarna på och så blev de avmaskade. Lammen födda i år blev öronmäkta och vi kontrollerade deras välmående. Efter kontrollen flyttades våra avelsbaggar Pelle & Bosse till bagghagen och tänkt var att ungbaggarna skulle följa efter men timmen började bli sen och då mörkret föll så fick de gå kvar sina mammor till i morgon.

Ljuvliga höst

Söndagen den 10 oktober 2010
En härlig helg med detta ljuvliga väder. Något gårdsarbete blir det inte mer än det dagliga då magnus arbetar på sitt jobb denna helgen. Jag o Wida socialiserade Bodi genom att besöka vänner som har två hundar och flera barn... vilket blev många intryck för Bodi. Han sprang o lekte och till och med den gamle New Foundland.hanen Taco på 10 år kom igång och busade... Idag har vi njutit av höstsolen med skogspromenad och sedan hjälpte Wida mig att borsta och klippa Bodis tasshår och klor.  I eftermiddag bär det av till hundskola för mig o Bodi och Magnus o Wida ska på älgmöte då jakten drar igång i morgon.

Hästarna flyttat och nya foton

Onsdagen den 6 oktober 2010
Igår som först blev den stora hagen klar med fårstängsel. Det har tagit flera veckor att få den klar. Men när den nu var klar så var det hästarna som fick inviga den då de var i större behov att få bete.

Nya foton finns nu på hemsidan på våra avelsbaggar. Dessa hittar man under Källagården (första sidan) och Gutarna/Betäckning'10 samt Våra avelsbaggar. Vår trogna fotograf Pernilla Nisson från Kronobackens Stall, som alltid ställer upp och lägger ned arbete på att få fram snygga bilder. Tack P!

Lördagen den 2 oktober 2010

Nytt under Gutarna/ Betäckning hösten '10 och Våra Ungbaggar.

Veckan OCH månaden (!) som gått

Fredagen den 1 oktober 2010
Ja, nu är september avklarad och som hobby-bonde ligger vi si så där tre steg efter. Den sista halvåret har varit trögt då så mycket kommit emellan allt som behöver göras inte bara i hemmet, utan på gården och frititden räcker inte till just nu. De sista nätterna har haft frost och det är nu en stilla avvägning inför varje natt när det är dags att ta in hästarna för vintern. Vi har börjat stödfodra hästarna med lite hö då de sedan i förra söndagen går hemma vid stallet. Ja, det var förra söndagen då jag stod och putsade ett fönster som jag såg shettisarna och Evita komma springande längs uppfarten. Suck, tänkte jag. De väntar en dag på att bli flyttade då maten börja tryta. Så det var bara till att hämta de två återstående och sedan dess har de gått hemma. Lite mysigt att ha dem vid husknuten igen.
Förra söndagen var också premiär för Bodi (och Wida) på Brukshundsklubben. Oj, oj vad många hundar och människor att hälsa på! Bodi stupade (snarkandes) som en slagen hjälte när vi kom hem. Urtrött! Fick väcka honom när det var dags för mat. Men han skötte sig utmärkt under träningen. Nästa gång är på söndag igen.
Idag har veterinären varit på gården för den årliga vaccinationen av hästarna och beslut togs att våra gravida tjejer får erhålla en dos stelkramp till innan förlossningen i vår. Och vår kära gamla Jackie (snart 25 år) beslutade vi tillsammans med veterinären att hon får hänga med ett tag till. Hon är vid god vigör!
Nu är det helg. Magnus jobbar på sitt jobb hela helgen så vi får se hur mycket gårdsarbete som hinns med. Wida o jag ska städa stallet i alla fall och kanske det blir en liten ridtur.

Ja och sedan har vi anmält shettisarna till utställning i Älmhult i början av november och Bodi till utställningen Blekingemästaren (Bräkne-Hoby) samt utställning i Åstorp, båda i slutet av oktober.

Godkänt stuterinamn!

Torsdagen den 23 september 2010
Ett glatt besked låg i brevlådan idag! Svenska Ponnyavelsförbundet (SPAF) har nu godkänt vår ansökan om stuterinamn. Glad och stolt hämtade jag i kväll ut registeringebeviset (plånboken inte lika glad) och nu är stuterinamnet
Lady's Holmregistrerat för vår avel av shettisarna på Källagården. Hurra! Våra väntade föl lär få detta namn som 'andranamn'... Spännande!

Mer info kommer inom kort!

Registreringsbevis från SPAF

Gårdsarbete...

Tisdag den 14 september 2010
De två dagar (av veckans 7) som Magnus är ledig från sitt vanliga jobb arbetar han till fullo på gården. Hela denna tisdagen var en typisk sådan dag. Han fick hjälp av mig att flytta hästarna till annat bete (det sista 'sommarbetet' innan höstbete) och Elin hade nog gått och blvit skogstokig! Hon var som en bråkig hingst att hantera.. drog mig genom hela skogen då vi gick till andra hagen. Alla hästarna verkade bli glada över flytten och sprang runt i full galopp (våra travare i trav, så klart) tills hagen var härligt upptrampad!
Magnus försökte sedan göra klart fårhagen, men det tar tid att gära med fårstängsel - helst när man är själv... så den är itne klar ännu! Och så fick vi köra o hämta mer hö då fåren behöver stödfodras.
Så går en dag från vårt liv och kommer aldrig åter (citat: J. Gardell).
Ser fram emot i morgon!

Besök av Pippi Långstrump...

Den 12 september 2010
Söndag och en ganska lugn dag på gården. Planerar flytt av både hästar och gutar i början av veckan. På eftermiddagen kom Mormor på besök och hon fick hjälp av självaste Pippi Långstrump att tvätta och städa bilen...

Pippi i full färd att tvätta lyktorna.

Öronproppar eller hö i öronen....!

Den 10 september 2010
I dag har djurhäslovården varit här och givit de vuxna gutarna tredje dosen av blåtunge-vaccinet. Lammen fick komma in i stallet med de vuxna. Alla rusade runt och bräkte så man får nästan ha öronproppar för att inte bli döv... eller en tuss hö funkar också (alltså inte i öronen utan till fåren så de slutar skrika). När väl rätt lamm var med rätt tacka och Stålpelle & Attlingbo fick dela box blev det lugnt. Pust, nu är det med gjort.

Besök hos veterinären

Den 8 september 2010
Idag var det dags för Bodis andra vaccination. Han fick först prova på att åka i bagageluckan på Volvon för första gången och det gick rikgtigt bra. När vi kom till veterinären var det MYCKET dofter så han var lite avvaktande. Efter att sett oss omkring gick vi in och den fine vetrinären satte sig ned på golvet och Bodi blev överlycklig som fick hälsa och kela! Veterinären sa att en gång en Sanktis så är det svårt att byta till något annat.... Just så! Allt gick fint och på vägen ut passade vi på att prova vågen - 17.5kg!
Wida har nu gjort sin premiär av gympan. Det var mest hopp och lek denna första gång. Hon tyckte det var roligt att springa runt men vill nog gärna prova på de där redskapen och mattan... Vi hoppas det blir det nästa onsdag.

En stunds vila efter besök hos veterinären...

Uppladdning inför i morgon...

Den 7 september 2010
Efter att det var kalas för Magnus igår kväll då han fyllde år, så trodde jag att Wida skulle vara aningen trött i kväll då hon la sig sent i går. Men icke... det var full laddning inför morgondagen och den efterlängtade gymnastik-debuten. Övning på 'mattan' i den nya dräkten! Hon hade knappt tid att gå den kvällsliga promenaden med Bodi o Mojje!

Wida i full färd att göra kullerbytta. Kan nu göra både framåt- och bakåt själv, samt avslutar med snygg pose!

Äpplen & gymnastik...

Den 5 september 2010
Första helgen på evigheter som vi alla var hemma och lediga från våra arbeten. Gårdsarbete och annat har fått vänta en tid, så helgen blev till att gära till gutarna så att de kan komma på nytt bete. Där de går nu så tryter betet så vi understödjer dem med lite hö. Förhoppningsvis är den nya hagen klar om några dagar. Planering är i full gång av betäckning och annat i höst. Det är snart dags att skilja lammen från sina mammor och tackorna ska då få en tids vila innan de ska betäckas på nytt. Detta innebär att baggarna får nöja sig med varandras sällskap några veckor.
Vädret har varit ljuvligt i helgen och Wida o Bodi har sprungit runt i hagen så de var trötta i benen på kvällen. De hjälpte mig även att plocka lite äpplen i hagen som vi gjorde paj på. Alla nöjda och mätta efter det. Wida har även testat nya gymnastikdräkten som hon inhandlade när hon besökte mormor i går. Premiär av barngympan som startar på onsdag. 

Syrliga äpplen blev till paj...

Peppar, peppar ta i...

Den 30 augusti 2010 - senare på dagen
Ja, så var det vår tur. Det går någon allmän 'smita-ur-hagen-sjuka' hos alla djur verkar det som. Grannen ringer och shettisarna o Evita springer nere på vägen! Suck, dessa o-djur... idag är de billiga...
 Snälla grannar kom o hjälpte mig, Tack! Magnus kom sedan hem från jobbet då vi vet av erfarenhet att det är bäst att flytta dem till annat bete. Så i ösregn flyttade vi dem till andra sidan vägen. Tack Pappa som ställde upp och hämtade Wida på dagis mitt i kaoset!

Gäster på besök...

Den 30 augusti 2010
Under tidig morgon så är det oro bland djuren... Hästarna varnar att något är fel och fåren bräker... Magnus tror att det är älg, men vi kan inte se något från fönsten. Helt plötsligt hör vi ett välbekant ljud!! Någon råmar utanför fönstret och Wida undrar om det är Emil's kor som har kommit...!??
Nja, kanske inte enda från Lönneberga, men någons 4 kvigor har gjort ett besök på gården. Och det verkade som de visste att de varit kor på gården tidigare för de fann sin plats både i stall o annat...  Magnus lyckas locka in dem i paddockhagen så att de inte spang vidare och jag ringde runt till gårdar runt omkring tills vi fann ägaren. Och vi drog en lättnandes suck att det för en gångs skull inte var våra djur som rymt!

Kvigorna infångade i vår stallhage.

*Kinder-garden' på skogspromenad till 'dansken'..

Den 29 augusti 2010
På eftermiddagen så sken solen och det luktade höst så jag tog med mig småttingarna Mojje, Bodi & Wida på en skogspromenad med en vision om att finna lite mer kantareller... På vägen hem sprnag alla 3 hoppandes och skuttandes av glädje... Wida hade funnit kottar och Bodi pinnar... Lika glada för det!

Shettisar på rymmen...

Den 28 augusti 2010
I går ledde vi bort shettisana till grannens hage (ca 1km bort) för att beta av hagen en sita gång. Tidigt i morse väcker Magnus mig av att det springer antingen ett vildssvin eller en shettis ute på gården....Får och hästar meddelade attnågot var fel! Mycket riktigt två shettisar står utanför de stora hästarnas hage! De hade tagit sig en joggingtur på morgonen, tack o lov så tidigt att det inte var så mycket trafik. De fick komma in till de stora hästarna då Elin velat det sedan de kom hem. Det gick ganska lugnt till väga när de återförenades.

Veckan som gått...

Den 25 augusti 2010
Veckan rinner i väg och våra arbeten tar det mesta av tiden, så gård och djur får endast daglig tillsyn/omsorg och det hinns inte med så mycket mer. Leverans av nytt fårstängsel har kommit, så så fort det finns tid behöver det gäras. Någon som känner sig manad där ute...!? Hästarna behöver även beta av lite hagar innan hösten och planering att flytta dem är i full gång.
Besked från Brukshundsklubben har kommit och Bodi har fått plats i valpkursen som startar i slutet av september. Har även fått besked att det finns en dvärghöna med kycklingar att hämta om så önskas... Vi får se vad som hinns med. Först får Magnus gå tillbaka till 'vanligt' schema som inte innebär att arbeta varje dag (!) på sitt jobb och jag har lite forskning att komma igång med...hmmm.
Lite nytt finns under Familjen då Bodis stamtavla är nu upplagd samt under Hästarna där shettisarnas stamtavlor finns. Det kommer att fyllas på med stamtavlor efterhand. Om man håller pilen över det stora I:et så finns foton att kika på.

Mojje börjar bli stora killen!

Den 18 augusti 2010
Var tvungen att lägga ut en bild på Mojje som Pernilla tog när hon var på besök med barnen i går.

Mojje har nu fyllt 4 månader

Liten kvällpromenad & besök från Kronobacken

Den 17 augusti 2010
Gårdsarbetet har klingat av en aning då vi börjat arbeta igen. Det innebär inte att det finns mer att göra inför hösten... Tacksamt nog håller sig gutarna i sin hage och vi får förhoppningsvis snart flytta dem till bättre bete. Vi fick under kvällen skåda Pappa Pelle dansades med sina barn i hagen!!
Shettisarna har besökt grannens hage och städat den på lite gräs men då betet är ganska kraftigt så tar vi hem dem varannan dag så de får banta lite. Vänner från Stall Kronobacken var på kvällsbesök (mest för att se Bodi) och hjälpte mig och WIda att gå kilometern hem med hästarna... Ja, Wida gick inte så värst mycket då hon stolt satt på Carmencitas rygg!
Pernilla var snäll o fotade lite, både Bodi, gutarna, Wida & Carmen fastnade nog i linsen tror jag... Vi lär se nä de dyker upp i mailen. Tack, P!
Ja tro det eller ej men jag hinner inte mer än titta i mailen så har P redan skickat lite foton. Se även Nytt under Familjens Hund.

Wida & Carmencita

Bodis familj gör framfart...

Den 16 augusti 2010
Bodis uppfödare Karin berätade när vi hämtade Bodi att hon skulle till Norge denna helgen på utställning och vilka reultat det blev! Bodis morfar *Eddie' - Heezedoorns Limited Edition blev nu även Norskt utställninschampion och Norsk mästare 2010! För er som är inne i utställningsvärlden förstår kanske att resultaten Chkl 1 1, Ck, Bhkl1, CACIB, BIR, Norsk vinnare 2010 på en och samma utställning inte är att leka med!!! Grattis Karin!

Bodis morfar Eddie till hö - Norsk champion och Norsk vinnare i helgen!!

Avslut med Pippi efter en låång vecka...

Den 15 augusti 2010
Veckan började med sommarlovets sista dag för Wida och efter hennes första dagar på dagis så åkte vi igår till hennes efterlängtade "Pippi-land"! Oj, vad hon har längtat till detta. Hon fick träffa sin Pippi och framförallt se favoriten Emil dansa. Trots en väldigt varm dag så var det en välbehövlig tripp för hela familjen. Veckan har varit låång och tuff med massor extra  hårt arbete på alla möjliga håll. Denna veckan har det verkligen känts att vi inte vara lediga så värst mycket i sommar... tröttheten kom ifatt. Våra 'vanliga' arbeten har startat igång och jag har avslutat mitt extra-knäck som nattsyrra och fåren har gjort sig påminda varenda dag med att hitta nya kryphål att rymma ur hagen...
Nya tag i morgon!

Världens starkaste tjej!

Sista dagen på sommarlovet!

Den 9 augusti 2010
Sommarlovets sista dag för Wida. M;agnus har åter börjat jobba och jag är hemma med Wida då dagis har studiedag. Wida har lekt i trädgården med Bodi och Mojje. Bodi börjar bli hemma i trädgården och springer och hoppar och tar gärna tag i Widas kjolstyg...
Nya bilder under Familjen hund.

För säkerhetsskull så står jag stolen så han inte kommer åt mig...

Gära stängsel i regnet

Den 7-8 augusti 2010
När vi nu varit på resande fot och vänner fått reda ut förrymda gutar... igen...(Tack Josse, Robin Pernilla och Micke för er insats!) så var det bara till att fixa med att gära ännu en hage så att vi säkert kan ha alla på en plats. Den vanliga hagen är så stor att det tar dagar att få den klar så vi beslutade att gära 'hästhagen' med fårstängsel, som är aningen mindre och att de kan gå där tills den vanliga är klar. Då jag var valp-vakt så fick Magnus slita själv.. och oj, vad han slet. Som en dränkt katt, blöt och trött blev han klar i går kväll med hagen. Det är inte det enklaste att spänna fårstängsel själv...
Gutarna går nu utanför fönstret och hästarna går i sin vinterhage .

Bodi kollar in gutarna i hagen som Magnus gärat till dem

Bodi har nu anlänt!

Den 6 augusti 2010
Sent i går kväll kom vi hem från Österbybruk med lille Bodi (Bo Diddley). Resan var lång men gick bra. Den lille killen var jätteduktig och sov mestadels av vägen.
Han har under natten sovit i sitt nya hem med husse vid sin sida och idag på morgonen fick han träffa lill-matte Wida.
Mer info coh bilder kommer under Familjens hund.

På vägen hem stannade vi i Sollentuna hos fam Alehav och Bodi fick leka en stund i trädgården.

Snart bär det av...

Den 3 augusti 2010

Snart får vi träffa den lille krabaten...!

Dein Hards Bo Diddley. På bilden 5 veckor.
Foto: DH Kennel

Tidig morgon...

Den 3 augusti
Wida och Mojje myser i soffan när jag kommer hem från nattvaket. Wida har som motto att konstant hålla honom....
Ja idag var det ingen mening att lägga sig efter nattpasset... bara att åka och handla mer fårstängsel så att tackorna vet var de ska vara.

Det smittar av sig...

Den 2 augusti 2010
Ja det var inte bara Attlingbo som letade sig ut ur hagen... Suck. Halva flocken med tackor och lamm gick så fint i hästarnas hage på eftermiddagen och efter att vi vallat tillbaka dem till sin hage 3 ggr (2 ggr med hjälp av hästen Pajas som schasade från saitt håll) gav vi upp och satte dem i bagghagen där de får hoppa för att komma över... Det blir bara till att gära ytterligare...

Wida njöt i alla fall av att ha de små hästarna hemma och hon 'kammade' både Elin och Carmen när de vilade middag i sitt utestall.

Carmencita och Wida

Se vad vi fann... !

Den 2 augusti 2010
När vi kom hem i går kväll så var det sent och mörkt och vi kunde endast räkna in hästarna. Fåren var tysta och verkade lugna så vi gjorde ingen större ansträngning att de fanns i hagen, men när vi på morgonen gick ut så saknades vår nya bagge Attlingbo i sin hage... Och gissa var vi fann honom?

Ja just det... liggandes bredvid Stålpelle i hagen...

Tour for tourists

Den 1 augusti 2010
Efter en god natts sömn så tillbringade vi även söndagen med familjen Kvist och som alla turister passade vi på att se oss omkring i Borgholm då vi övernattade där. det blev Borgholms Slottsruin och Solliden... Sedan blev blev det bad och slappa resten av dagen.

Wida kollar in fiender från ruinen

Ledig helg!

Den 31 juli 2010
Denna helgen hade vi tagit ledigt och åkte till Öland för att ha det skönt tillsammans med vänner. Lördagen var det djurparken för hela slanten. Vilda djur, karusseller och bad hela dagen. Wida var mest fascinerad av Tigrarna och radiobilarna så klart! Kvällen vilade vi upp oss på en härlig restaurant och sedan blev det Strand Hotel.
Familjen från Stall Kronobacken var snälla och skötte om gården.

Nu har vi fått besked!

Den 30 juli 2010
Vi har nu fått besked vilken valp som blev vår och det blev den första av de långhåriga - Dein Hards Bo Diddley! Se foto på Karins hemsida: http://www.algonet.se/~deinhard/ under B-kullen. Om en vecka har han kommit hem!

Attlingbo G945 har kommit till Källagården

Den 29 juli
Idag har vi varit och hämtat vår nya bagge Attlingbo i Mörrum. Han går just nu i en 'slusshage' för att isoleras från de andra någon vecka. För att itne vara helt ensam går flocken i hagen intill. Det första mötet blev via fårstänglet.
Se nytt under Gutarna/Gårdens avelsbaggar samt första sidan.

Attlingbo möter Stålpelle och flcoken via stänglset.

Mina tjejer har nu kommit hem!

Den 28 juli 2010
Efter 7 veckor har nu shettisarna kommit hem och de ser ut att må fint. Carmens mamma Kastanj gick med dem i hagen när vi kom. Båda är nu förhoppnignsvis dräktiga. Ingen av dem har brunstat de sista veckorna vilket tyder på att det är som vi hoppas. De fick komma till paddockhagen och de andra hästarna stod inne när de kom, så det blev en del hälsningar genom dörren...
Se ny info under Gårdens hästar.

Carmen i regnet.

Stålpelle klarade baggbesiktningen!!

Den 26 juli 2010
I dag har Anders Larsson från Föreningen Gutefåret varit här och baggbesiktigat Stålpelle. Pelle klarade sig med bravur! Vi hade vissa farhågor om hans vänstra klöv att den skulle fälla honom, men den bedömdes inte som bredklöv vilket gjorde att han till övrigt klarade sig utmärkt. Vi har alltså en GODKÄND bagge, nu kallad Stålpelle G 946 i vår hage!!
Och för att slå på stort så var Anders och bedömde vår tingade bagge på Hultagården och han klarade sig utmärkt och blev G-bagge 945.

Vår besättning bedömdes också och de visade på fina anlag och avkommorna var utmärkta. De är en s.k. certifierad flock vilket innebär lämpliga för att ansöka om att gå med i genbank.

Fortsatt blåsigt...

Den 25 juli 2010
När jag kom hem från mitt nattpass vid 7.30 så hade hästarna torkat till i sina boxar och jag tog ut dem på det gröna fina fältet utanför huset. Jackie fick faktiskt en tunt regntäcke på sig då det skulle fortsätta regna och blåsa idag. När alla tre var i hagen så fick de fart... några ärevarv och bocksprång senare stannade de för lite grön frukost...

Bestämt med Karin på Dein Hards Kennel att vi hämtar valpen den 5 augusti. Då är den på dagen 8 veckor.

Ruggigt kallt

Den 24 juli 2010
Över natten så blev det höst... känns det som. Tolv grader, regn och blåst. Hästarna  njöt till en början då flugorna försvann i regnet... men efter att varit ute i regn och blåst en hel dag så tog vi in dem sent på kvällen. Gamla Jackie frös så hon skakade.

Bye bye Jeep Wrangler...

Den 22 juli 2010
Idag har vi sålt vår Jeep. Många goa minnen med bilen och när den svängde ned från gården såg vi en liten klisterlapp bak på rutan med en ST Bernardshund. Och just så var det.. alla bilar Igor åkt i är märkta med denna klisterlapp. Och så stannade tiden en stund och vi mindes de stunder vi åkt tillsammans med Igor där bak i den brummande jeepen.
 Vi hoppas killarna som köpte bilen kommer säkert hem till Jönköping!

Och så fick vi åka till Tingsryd för att inhandla flughättor och flugpannband till hästarna. Hästarna var så irriterade på flugorna att de fick komma in i stallet under kvällen.

'Vår' Jeep Wrangler 4.2 från '87,

Shettisarna snart på hemgång...

Den 20 juli 2010
Varit i kontakt med Danstorps Stuteri och Carmencita har gått över nästa brunst vilket tyder på att hon är dräkitg!! Elin väntar vi in tills på söndag då hon skulle brunstat ganska exakt nu... och om även om hon går över så tyder det på att hon också är klar. Planen är att de kommer hem söndag alt. måndag.

Vår katt Myra har varit hos veterinären för andra gången på 1 vecka med sin ömmande tass. En rejäl infektion var kvar i kroppen och hon får en ny dos med anitibiotka-injektioner och så måste hon stanna inne så hon inte smiter och gömmer sig som hon gjorde i helgen när hon blev dålig.

Och så har lille Mojje blivit som ett med familjen och det innebär inte bara oss utan även hönorna... när vi slänger mat till hönorna så sitter han och äter ris med dem!!

Mojje tittar på när hönorna äter havrekross...

Ny avelsbagge tingad!

Den 19 juli 2010
I dag har vi varit på Hultagården i Mörrum och tingat en avelsbagge till våra egna lamm. Han är vit (född skäck) och är 1 1/2 år gammal. Han kommer till Källagården i nästa vecka.

Pilutta dig!

Den 18 juni 2010
När mamma och pappa jobbade så smet Wida på teater och såg Madicken med kusinerna Hanna & Patricia. Farmor och Faster Linda var också med!

Wida med kusinerna Hanna (till vä) och Patricia (till hö)

Nya bilder på valpen!

Den 15 juli 2010
Vår valp har nu blivit 5 veckor och vi har inte sett bilder sedan han var 3 veckor och mycket har hänt! Vi kommer den närmaste veckan få besked om vilken valp det blir då de som tingat hund från Indien nu är på besök ch kommer då att välja sin. Det står fortfarande mellan Bo Diddley och Burning Love. Gå in på hemsidan för att se bild: http://www.algonet.se/~deinhard/

Hästarna bytt hage

Den 14 juli 2010
I går kväll så flyttade vi hem de stora hästarna till huset igen. Innan vi släppte dem intill stallet så tog vi in dem för att kolla upp dem och de ställde sig för att sova och vila från alla flugor med en gång... När vi kom tillbaka senare på kvällen från Stall Kronobacken så låg alla tre ned i sina boxar och sov så gott så de fick vara kvar inne under natten. På morgonen fick de komma ut i värmen i gen.

Jackie, Evita & Pajas i paddockhagen hemma vid stallet.

Stålpelle fick komma till sin flock!

Den 13 juli 2010
I dag var det dags för Stålpelle att flytta in till tackorna. Han har gått själv sedan Buffalo flyttade i fredags. Han brukar alltid följa med välvilligt men när Magnus skulle ta honom så la han sig ned... Troligen med vetskapen att Buffalo hade vi tagit från hagen i fredags och han har ju inte kommit tillbaka! Så jag fick hjälpa till och när Stålpelle fattade att vi vände mot tackhagen så gick det undan. Han hälsade som en gentleman ska och sedan gick han förnöjt och betade...

Och så har vi äntligen fått tid för baggbesiktning! Det blir den 26 juli. 

Pelle tvekar när vi ska flytta honom. 'Säkrast att lägga sig ned så han fattar att jag inte vill gå...'

Hästvakt på Stall Kronobacken

Den 12 juli 2010
Denna veckan är familjen 'Stall Kronobacken' på semester så vi sköter om deras hästar! Det blir en visit på morgonen och en på kvällen.

Ledig söndag!

Den 11 juli 2010
Lite paus i gårdsarbete och köksrenovering! Var på släktkalas hela eftermiddagen och kvällen! För att inte få överkokta barn i hettan blev det dopp i poolen... Det var kusiner och nästkusiner i en enda röra!

Wida med kusin Nelly, med puffarna på!

Lilla Pluttan har avlidit

Den 11 juli 2010
Vår kanin, lilla Pluttan har idag avlidit. Hon blev 8 år gammal.

Nytt!

Den 10 juli 2010
Nytt under Gutarna/Till Salu och Gutarna/Sålda Gutar.
Samt ny sida: Gårdens skog!

Buffalo flyttat hemifrån...

Den 9 juli 2010
Då Buffalo idag skulle hämtas av sina nya ägare så flyttade vi in honom och pappa Stålpelle till gamla vinterhagen som ligger precis vid trädgården. Dår fick de äta nykommet gott gräs och kika på tackorna och lammen som går i hagen intill. På kvällen så kom hans nya ägare och nu är han troligen hemkommen till sitt nya hem I Lönashult, Småland där han får en egen flock på 7 gutetackor att rå om. Vi önksar honom all lycka till!

Buffalo främst och Stålpelle bakom.

Tingad bagge och tackor på rymmen...

Den 8 juli 2010
Denna varma sommardag började med att en gäng tackor med lamm envidas med att rymma till den kommande hagen, så det var bara till att ställa om dagens uppdrag och börja gära fårstängsel så att de kunde flyttas till sommarhagen. Blod, svett och kanske inga tårar men i stekande sol och ett jagande av tackor då två inte ville följa med och det blev ihopblandade lamm så kom de till sist sent på eftermiddagen till sin nya hage.

Och så har vår ungbagge Buffalo blivit tingad! Flytt till Småland blir i morgon fredag.  

Vid 17-tiden när vi var klara ramlade vi ned i trädgården och blickade ut över vårt gäre...

Gotlandsruss för hela slanten!

Den 7 juli 2010
Magnus och Wida har idag varit hemma på gården och fixat med traktor och förrymda gutar... Några av våra tackor med lamm hade funnit ett kryphål någonstans och gick i fel hage...
Jag har varit med vänner från Kronobackens stall på russutställning i Tommelilla hela dagen. I stekande sol och vind har jag varit hästskötare åt Kronobackens Embla som är ett 1-årigt sto som fick fina 39p och silver! Den 3-åriga halvbrodern Kronobackens Elliot fick Guld och 40p, klassvinnare, BIS 7 och Bästa valack!
Trötta, varma men glada åkte vi hem med bilen full av rosetter...

Fr vä: Kronobackens Elliot e: Engelbrekt 520 u: Idunn 4200 med Pernilla samt Kronobackens Embla e: Emanuel 578 u: Idunn 4200 med Marielle.

Bra väder för bra arbete!

Den 6 juli 2010
En härlig sommardag för gårdsarbete! En lagom bris gjorde att höet torkade och man frustade inte av värmen utan orkade arbeta. Magnus har kört hö och så har det blivit fortsatt restaurering av köket... Wida och Mojje leker för fullt och Mojje har idag för andra gången blivit fast högt uppe i vårt plommonträd i trädgården så vi har fått hjälpa honom ned. En av hönorna har även blivit så tam att hon beökte hallen idag när dörren stod öppen...

Wida & Mojje på jakt i gräset...

Alla lammen ute

Den 5 juli 2010
Nu är samtliga lamm ute i hagen. Även de minsta lammen börjar få fart och skuttar runt.

Lite vila

Den 4 juli 2010
Efter hela veckans hårda arbete så tog vi en ledig dag och åkte på loppis och sent påe ftermiddagen så åkte vi till Halen och plockade upp Morfar på vägen för ett dopp med Wida.

Wida & Morfar

Fullt ös på gården...

Den 2 juli 2010
I dag har det varit fullt ös som vanligt. Magnus började tidigt med att slå gräs... kom inte så långt då något i roterslottern gick sönder och så blev det till att leta fram någon som kunde hjälpa till att svetsa.. så musten gick ur honom och han följde med oss och badade i Orlunden. Efteråt släppte vi ut Ala med lammen Cheyenne & Chinook (9 dagar gamla) så de fick gå i hagen för första gången sedan födseln. Nu är det bara Alskog kvar inne. Fast Ala stod vid stallet på kvällen så vi släppte in henne för natten igen. Jag fortsatte mitt projekt inomhus - att måla köket och Wida tog sig an att måla gungan och sig själv! Mojje var ute en stund på eftermidagen för andra dagen i rad och somnade så gott i husses famn när vi kom in.

News...

Den 1 juli 2010
Ny bild på valparna - 3 veckor gamla idag! Kolla Dein Hard Kennels hemsida: http://www.algonet.se/~deinhard/ Vår valp är i B-kullen och de har nu fått namn, det är antingen Bo Diddley eller Burning Love som är vår...!

Vår shettis Elin har nu brunstat och är förhoppningsvis betäckt. Hon slår fortfarande efter hingsten så vi vet inte säkert... De får nu stanna ytterligare 3 veckor för att se att de går över nästa brunst.

De stora hästarna till sommarbete

Den 30 juni 2010
Idag gjorde vi klart hagen som de stora hästarna ska beta av. På kvällen fick de tre en promenad till den nya hagen. Gräset nådde manken på Pajas som når 167 cm över havet...

Ett kort siesta i gårdsarbetet...

Den 29 juni 2010
Semestertider... vilket innebär mer intesivt arbete på gården. Då lamningen är avklarad fast det återstår en del arbete med gutarna innan de ska gå till sommarhagen, så var det dags för hästarna att byta miljö. Det var till att bråttas med mygg och värme för att gära stängsel till ännu en hage... men mitt på eftermiddagen blev det ett par timmars siesta med  bad!

Wida njuter vid sjön...

Sista lammningen för i år!

Den 27 juni 2010
För cirka 1 timme sedan (kl 9.00) så lammade vår sista tacka för i år - Alskog! Även här blev det tvillingar! 
Foton och mer info finns under Gutarna/ Lamning 2010.

Lilla Ceder längst fram med tviliingbrodern Celliot bakom.

Mojje har nu kommit!

Den 26 juni 2010
Idag var dags att hämta Lille Mojje. Han hade blvivit så stor! Han kom springande mot oss i dörren... cirka 10 veckor gammal. Han har nu kommit hem och fick möta Myra som lugnt ville hälsa på honom men han fräste och morrade så efter stund släppte vi ut Myra så Mojje själv får upptäcka sitt nya hem.

Första dagen i det nya hemmet. Vilar gott i soffan på sin nya filt som Wida köpt till honom.

Gruppfoto!

Den 24 juni 2010
Idag på eftermiddagen fick även Alva, Beda och Boka med lamm komma ut i hagen. Lammen är så pigga och stabila att de klarar sig alldeles utmärkt ute, det är mer vi som vill ha dem inne för man får så fin kontakt med dem då!
Ala är fortfarande inne med sina tvillingar som hon fick igår.
Nu väntar vi på sista tackan Alskog...

Vä längst bak: Beda med Carna.
Hö längst bak: Alva med Creme Cherie och Cherokee.
Vä fram: Anga med Carolina & Clara. Hö fram: Boka med Chickasaw.

Ny familjemedlem väntas i augusti

Den 24 juni 2010
Nu kan vi äntligen fått besked att vi får en valp i augusti! Det var inget svårt belut får oss, däremot ett viktigt beslut att få en hund till familjen. Den lille krabaten föddes den 10 juni på Dein Hards Kennel hos uppfödare Karin Byrevik, Östhammar/Österbybruk.
Det är Igors kullsyster Inez barnbarn. Mamma till valpen är
 SE UCH FI UCH Dein Hards Reason To Talk och pappa kommer urspungligen från Slovakien men är exporterad till Finland och heter Int FI EE SE UCH BALTICW-09 Eron Jurastic Bernaros.
För mer information och foton på valpen gå in på Karins hemsida: http://www.algonet.se/~deinhard/
Det finns endast 2 långhåriga hanar (de två sista på hemsidan innan tikarna kommer) i kullen och den ena är tingad till Indien och de har fortfarande inte valt vilken av dem de vill ha, men den andra går till oss efter många om och men pg a andra intressänter från Finland... Karins hundar ÄR eftertraktade! Men nu är en av dom vår!!

Carolina & Clara trivs i hagen...

Den 23 juni 2010
Lammen Carolina & Clara verkar trivas i hagen med mamma Anga.

Ala har fått tvillingar!

Den 23 juni 2010
På morgonen fanns två nyfödda lamm i hagen. Tackan Ala hade fått ett svart bagglamm och ett vitt tacklamm!

Fler bilder kommer inom kort under Gutarna/Lammning 2010

Ala med sina lamm.

Lammen fick gå ute i dag...

Den 22 juni 2010
Anga med tvillingarna Clara & Carolina samt Beda med Carna fick var ute med de andra tackorna idag och sola sig. På kvällen fick de komma in och sova i den trygga boxen igen.

Anga med tvillingar under björken...
Gamla stallet i bakgruden.

Baggarna fått ny hage

Den 22 juni 2010
Äntligen så har baggarna fått ny hage! I väntan på att alla tackorna ska lammat så får far och son gute gå själva och i kväll fick Magnus hjälp av pappa att slå ned stolpar och dra fårnät... och det är en stenrik gård vi bor på, det kan man lugnt säga då alla stolpar knappt kommer ned i jorden!
Det är så mycket sly att Stålpelle och Buffalo knappt hittade i djungeln...

Är det en gris eller är det en grådvarg....? Nej det är Pelle som letar sig fram i slyn... Först vid 22-tiden stod hagen klar efter fyra timmars slit...

En härlig försommardag...

Den 21 juni 2010
Det var en sådan härlig förmiddag i försommarens tecken... Gården var liksom full av liv!

Tuppen Sixten på promenad med sina hönor...

Vi besökte shettisarna i Danstorp

Den 20 juni 2010
I dag var vi och besökte shettisarna Elin & Carmen i Danstorp. De stod och sov middag i hagen tillsammans med Pompe när vi kom. Carmen hade brunstat med en gång när hon kom dit så hon är betäckt och förhoppningsvis med föl. Så nu väntar vi bara på Elin...

Pompe längst fram och Carmen o Elin bakom.

Och så var det dags för fjärde lammningen....

Den 19 juni 2010
Vid 18.00 så fick Boka ett litet svart bagglamm i hagen. Boka är som Beda ett våra inköpta lamm från förra året. Boka är även helsyster med Alskog från vår ursprungsbesättning. Se bilder under Gutarna/Lammning 2010.

Boka med sonen Chickasaw

Tredje lammningen för i år...

Den 18 juni 2010
I dag på eftermiddagen var det lilla Bedas tur att lamma. En svart liten tjej med vit stjärn fanns i hagen när jag kom hem.
Beda är en av våra inköpta lamm från förra året och detta är hennes första bebis. Beda är skygg så det var lite klurigt att få in henne i stallet. Hon hade troligen vaktat på sin lilla tjej hela eftermiddagen för när de kom in i boxen la hon sig och vilade direkt.
Foton kommer inom kort.

Nu har Anga fått tvillingar!

Den 16 juni 2010
I dag på morgonen var det dags för Anga att lamma. Det blev tvillingar och två små tjejer!

Bilder och namn finns nu under Gutarna/Lammning 2010.

Årets första lamm är födda!

Den 14 juni 2010
Då har äntligen årets första lamm anlänt till Källagården! Det har varit en lång väntan då lammen var planerade sent i år.. men nu har första tackan Alva fått tvillingar! Först kom ett tacklamm (brunt) och sedan ett bagglamm (svart). Alva och lamm mår väl. Bilder och mer info kommer under Gutarna/Lamm 2010 inom kort.

Shettisarna till Danstorp

Den 11 juni 2010
I kväll var den stora dagen då shettisarna Elin & Carmen skulle åka 'hem' till Danstorp och sin uppfödare för betäckning.
Pernilla fick som vanligt komma och hjälpa till att lasta Elin som idag gick sidleds, baklänges in i transporten... Men jag tror inte hon ångrade att hon gick upp när hon såg vart vi kom! Hon kände verkligen igen sig... Och så mötte hingsten Pompe dem i grindhålet. Mats höll honom i pannluggen så att han släppte in damerna. Alla tre sprang runt och gjorde upp om rang. När vi skulle gå så sprang Carmen o Elin med oss till grinden och ville följa med oss ut... men de lämnade sedan nöjt grinden och gick och betade.
Fler bilder läggs efter hand ut undet fotoalbum/shettisarna

Carmen vid grinden

Virke till gården

Den 5 juni 2010
I dag var det dags för att hämta hem lite virke. Wida passade på att sitta i den stora lastbilen.

Vi gick Igors runda...

Den 4 juni 2010
För att hedra Igor så gick vi hans runda idag. Det kändes så tomt och konstigt så vi tog med oss shettisen Carmen som hade en egen relation till Igor. Kopplet ersattes idag med grimskaftet...

Från skogen kan man blicka ned över gården.

Igor till sin sista vila

Den 3 juni 2010
Idag fick Igor komma till sin sista vila.
Varje morgon sedan vi flyttade till gården gick Igor och husse samma runda runt vår sjö, lilla svartasjön. Och på höjden innan man kom ned till sjön så fanns en plats där Igor satte sig varje morgon för att titta på utsikten och framförallt spana på vilt... Han kunde sitta där och titta länge.
Så vi bestämde att där var hans plats. Mellan en ek och en bok och i skuggan av en björk är han nu begravd, vär älskade vän.

Detta träd står intill Igors hundgård hemma i trädgården. Då den har varit Igors 'parasoll' och blommade så vackert nu så tog vi med och satte lite vid hans grav.

Vår älskade Igor är död

Den 2 juni 2010
Vår älskade och trofaste familjemedlem Igor dog klockan 18.00 i vårt hem. Han blev 5 år gammal.
Han lämnar ett enomt tomrum efter sig.