Augustiblogg

Tisdagen den 19 augusti 2014


Sommaren har sprungit förbi och det händer flera saker på gården hela tiden så jag kommer få ta det hela i stora drag. Årets fölningar avslutades i början på juli då Elin fick ett mycket vackert svart stoföl. Dagarna innan fölade även Dominique men hon fick vara med om det olyckliga att ett annat sto övertog fölet så det inte fick mat i tid. Ni vi tog hem sto och föl och kämpade i några timmar förstod vi ganska snabbt att det var försent. Ännu en ny erfanrehet. För övrigt har alla fölningar gått smärtfritt och det glädjer vi oss åt. Det föddes 4 stoföl och ett hingstföl. Ett av stofölen tillhör dock Stuteri Miica. Opaal som vi sålde tidigare i år väntade även föl vid samma tidpunkt som Elin o Dominique men verkar inte varit dräktig. Eller så har hon tagit sig senare och får föl in på hösten... ;)

Vi har betäckt några av våra ston med Yaght i år och han har även haft flera gästston vilket är väldigt roligt. Melodie är det enda stoet som fått åka i väg för betäckning. Vi hoppas att nästa år kunna hålla hingst även till henne här hemma så hon slipper åka i väg. I år begick det till Almnäs Gård i Vellinge och avelshingsten Almnäs Amir. En liten svart hingst som är ung och orutinerad men med mycket goda meriter. Allt har gått bra och innan hemfärd konstaterades Melodie dräktig efter genomfört ultraljud. Hon hade ju med sig Nic Lullaby som var dryga månaden vid avfärd och när hon kom hem hade hon vuxit en aning och blivit så vacker. Var rädd att hon inte skulle känna igen oss men ack så fel vi hade!

Sommaren har även inneburit ett par nytillskott. Fotot nedan avslöjar den fantastiska Sollidens Femke som är 3 år gammal och vi beslutade redan tidigt i våras att hon skulle flytta hit men vi inväntade stopremiering i juli och det passade så bra då hon bor bara ngn mil från platsen. Detta sto är något extra. Vi har trånat länge efter henne och redan som föl/ungsto hade hon det där extra som vi eftersöker. När uppfödaren gav oss förtroendet att förvalta henne var vi inte sena till att tacka ja och sedan i mitten av juli går hon här hemma. Vi visste att hon var en mycket bra shetlandspony men inte vågar man tro att hon på premiering skall erhålla 4:a stycken 9:or.... och hela 43p med diplom så klart. Vi tackar uppföfarna Susanne o Fredrik som låter oss få ta oss an henneHjärta

Det har inte blivit så många utställningar som vi önskar men vi var i Laholm i början på augusti och är nöjda över hingsfölet MacSea's resultat på 38p. Även de 3 guld våra ston kammade hem. Altid speciellt och intressant att visa för utlänsk domare. 

Det har även blivit premiering för Just dat som fick 38p och avelsvärde G. Vi har ansökt om höjning till GI då hon erhållit flera guld på utställning som 3-åring.

Nu återstår 2st 3-åringar som skall premieras på uppsamlingen i Skåne i mitten på september. Samma helg går unghästutställningen men då det är långt i väg blir det endast ett par hästar ananrs hade vi gärna visat ett av fölen. 

De andra djuren mår fint på gården. Tackorna fick till slut komma till sin nya sommarhage och det är skönt att slippa jaga får som vi gjorde i fjol. Baggarna går på bete ett tag till sedan har sålt några och även fått ett par tingade till att utleasas. Bagglammen börjar det även komma efterfrågan på. Det könns en aning att vi sålt Atlingbo - han kommer vara saknad. 

Samtliga tacklamm är även tingade. Vi behåller endat ett par tre stycken. Så när hösten står för dörren har vi väl ungefär samma antal som förra året fast vi utökade till det dubbla efter lamning.

På återseende!

JohannaGalen

 

Massor av nytt

Torsdagen den 5 juni 2014

Oj vad det hänt mycket sedan sist. Vet inte var jag skall börja, men i början på maj kom de sista lammen. Vi är så glada och nöjda med att allt gått så bra. Det blev totalt 39lamm som föddes. 33 är kvar i livet och alla tackor är välbehållna. Tackor o lamm väntar nu på sin nya sommarhage. Innan dess skall de friseras och lammen skall öronmärkas. En gediget jobb som väntar. Där någonstans i början av maj såldes även ungbaggen Källagårdens Faxe till västra Sverige för att få en egen guteflock och det är vi glada för. Jag körde honom till den nya ägaren för att sedan ha med mig en unghingst med i släpet hem. När tillfället fanns så köpte vi Auld Rocks halvbror (samma mamma) som även han har en pappa som är född på Shetlandsöarna. Han är 2 år och går nu är på tillväxt med de andra två småtingarna här hemma. Det går så bra så! Finns o läsa om honom under unghingstar - MORNING SURPRICE

Sedan blev det ett evigt vakande på första fölet. Vi förstod tidigt att två ston var tomma men den erfarne Melodie brukar vara som en klocka, men icke denna gång. Hon gick över tiden en hel vecka och vi gick i dvala efter allt vakande. Tills vi förra veckan kom hem från studentfirande på natten märkte att något var på gång. Jag vakade på henne varje halvtimme då jag anade att hon väntar in soluppgången. Mycket riktigt någon timme efter solens uppgång kommer ett rejält föl ut! Det tog på Melodies krafter men hon klarade det galant själv. I den skumma boxen fick jag det först till en hingst men när mor o föl fick komma ut i hagen så såg vi att det var en tjej! Pigg och glad och hon växer o frodas varje dag! Hon fick namnet Nic LULLABY of Lady's Holm. Vi håller ju på namnteman efter modern så vem skall inte få en vacker sång om inte Melodies dotter. 

I allt fölvak så var vi tuvngna att börja på det hårda arbete med att flytta djur till beten. De flesta stona flyttades från första sommarhagen till andra sidan sjön där de brukar gå fram till hösten. Det blev de mycket glada över! Yaght fick sitt första gäststo och fick även flyttas till ny hage. Baggar flyttade en bit till sin sommarhage och unghingstarna fick vi ordna med ny hage till och där blev det mer än att bara flytta dem. De går nu på berget här bakom huset. Där finns massor av gräs att beta men då det är ett berg vi bor på är det svårt att slå ned stolpar för att få till bra gäre. Fårnät som inte går att spänna och tråd som hänger... det bästa hade varit fårgrindar men de är mycket dyra så vi anände skogens tillgångar då det har vi ingen brist på. Så råspåntande plankor utsågade av gran och tall och sedan snickrade vi ihop dem till grindar som vi saxade som gäre, precis som fårgrindar. På så vis kunde vi omringa berget och sedan dra tråd på resten. Våra 3 unghingstar är så nöjda så! Till hösten kan lammen gå där och sedan har vi en färdig vinterhage tillbaggarna, det känns mycket bra! Se foto nedan.

Mer som hänt är att två av våra avelsbaggar blivit tingade. Atliingbo kommer säljas och Valdemar hyras ut till hösten. Valdemar vill vi ha kvar ett år till efter det. Vi har även fått flera tacklamm tingade vilket är mycket roligt! Alla går till seriös gutefårsavel.

Maj passerade även med att vi förlorade en mycket lovande ungbagge i baggflocken. Han var en av de ståtliga 1-åringarna som vi tänkt spara - Källagårdens Fardhem. Men de ståtliga är ofta de välutvecklade och modiga. Han gav sig in i uppgörelsen om rangordning i baggflocken och dog efter att han fått en smäll. Tragiskt och ledsamt men det har nu lugnat ned sig i flocken. 

Yaght har som sagt gått med gästston och har nu två av våra egna ston hos sig. Han är så fin med sina damer! Det väntas ytterligare tre gästston i år så han har fullt upp. Han kommer även betäcka ett par till av våra egna. Det är så roligt att shetlandsfolk börjar se denne hingst för vad han är! Han blir bara bättre och bättre med årenHjärta

Och så kom första veckan i juni. Vi visste att två ston väntade föl då. Vi vakade och försökte ha koll på dom. Alla ston som skall föla går kvar här hemma och vi tar in dem till natten för kontroll och övervak på natten. Tussilago väntade den 1:e junioch hon började blir trött dagarna efter. I går morse så kommer jag hem från jobbet vid halv 8 på morgonen. Magnus hade precis släppt ut dem efter natt på box. När jag kör upp för gårdsplanen till huset ser jag Tussilago ligga på sidan och krysta för fullt. Jag hinner parkera bilen och småjogga ut. Då syns huvud och framben men hon får ta i rejält för att orka krysta mer. Jag inväntar nästa värk och hjälper henne sedan att få ut en rejäl kille!! Allt verkar bra och han är snabbt på benen. Efterbörd släpper och jag går in för att byta om. Tänker att jag snart kan lägga mig efter nattpasset. Då ser jag i hagen bredvid att Glamour ligger ned. Dra på trissor men inte väntas det här... ser Melodie närma sig henne (som har föl) och börja kicka efter Glamour. Lyckas fånga in Carisma och Melodie som går i hagen så Glamour får lugn o ro. På de minutrarna har huvud o framben kikat fram. Jag hjäler även henne att föda fram fölet, men här gick det mycket lättare. På ett par krystar var en liten tjej född!!! Så nu har det kommit tre föl på Lady's Holm. Läs mer om hingstfölet Mac SEA CAMPION och stofölet Nic ALLURE på deras egna sidor!

Mitt i all fölning kom Elin hem efter varit utlånad sedan i december. Hon äkte tillsammans med Opaal till Svängsta för att göra sällskap med en vallack. Båda väntar föl i mitten av juli. Hem kom Elin men Opaal blev kvar för gott. Vi äger dock fölet som Opaal väntar men det får så klart gå med sin mamma till den klarar sig själv.

Nu är det en vecka till nästa fölning, enligt planen i alla fall. Det är Carisma som skall föla och både sto och föl ägs av Stuteri Miica. Men här blir det spänande då det inte blir ett svart föl. Båda föräldrarna har färgBlinkar

Vi hoppas om någon vecka släppa de stona som fölat på stora sommarbetet. Kvar hemma blir Elin som skall föla i juli och behöver vila från gräs just nu. Vi får hitta något sällskap till henne. Just nu går några tackor med henne.

Ha det gott i junisolen!

Johanna

Unghingstarna i sin nya hage!

Lamm, lamm och mera lamm....

Fredagen den 9 maj 2014

Idag är det precis 3 veckor sedan första lammet kom! Det var tajmat som en klocka men sedan hände något som vi inte riktigt var beredda på... sedan dess har det fötts 36 lamm (21 tacklamm + 15 bagglamm)!! Av dessa lever 31 stycken. Vi har aldrig varit med om en sådan effektiv bagge och att Valle var ung gjorde att vi trodde att lamm skulle komma med spridda skurar fram till juni. Nu när det snart är över (2 tackor kvar) så är det skönt att det är över men jisses vad vi slitigt. Vi har ju jobbat med våra vanliga jobb samtidigt. De flesta tackor med lamm har fått komma in en tid för observation och kontroll och har sedan slussats ut i hagen efterhand. Kvar på box har 9 tackor med sina lamm. Dessa mammor är förstföderskor och deras lamm har på ett eller annat sätt bhövt lite stöttning av oss och behöver tid att växa och knyta band med mamma tacka så de klarar av hag-livet sedan. Men det börjar gå riktigt bra för dem!

Några lamm har dött. Det började tragiskt påskhelgen med att Bella förlorade båda sina tvillingar. Alskog födde sedan även tvillingar men där ena lammet låg kvar i säcken och dog därmed. Anga fick även tvillingar och efter 3 dagar ligger ett lamm dött i boxen. Och det tragiska som hände för lile killen Gunde som så envetet lyckades dia på mamma Fläder som inte förstod vad han höll på med, men han forsatte och vi hjälpte honom flera ggr per dag att hålla mamma så han fick dricka lugnt. Men en morgon ligger han död i boxen. Vi förstår på sättet han ligger att mamman lagt sig på honom. Hon gjprde så när han diade med för att få honom att sluta. Det får oss att överväga att betäcka årslammen, en del har väldigt svårigheter med moderskänslorna men så finns det som som klarar det ypperligt. 

För en vecka sedan flyttade vi alla baggar till sommarhagen. Efter några dygn så finner vi en årsbagge, Fardhem, liggandes sjuk i hagen. Vi tar hem honom och det tar något dygn innan vi förstår vad som hänt. Han får intensivbehandling men det uppdagas att han varit med om en stångolycka och var förlamad pga av den. I ondags fick vi ta bort honom. Sorgligt då han var en kille vi tänkt spara. redan som liten var han något extra och hade en sådan bagg-utstrålning, men det kan också vara avgörandet att han förödande gick in o 'lekte' med de stora baggarna. 

Om en dryg vecka väntas första fölet! Två ston har varit tomma- Operette och Anneke. 

Och sedan har Opaal sålts till sin fodervärd. Hon väntar föl i juli och fölet kommer återvända till oss när den är redo. Vi önskar den nya ägaren all lycka till med denna tjej!

Ha det gott i majsolen,

Johanna

P.S. Glöm inte kika på alla fina foton under LAmning 2014 - det är Pernilla som haft kameran framme Galen

April april... Mor o son sålda!

Fredagen den 4 april 2014

Så var april kommen med sol och 15 grader varmt enda dagen till att slå om till snörusk och kyla andra dagen. En del har hänt sedan sist och för en vecka sedan så åkte Mac Cunningham till sitt nya hem i Kallinge, Blekinge. Allt gick ganska fort men han kom till ett väldigt fint hem och vi önskar dem all lycka till med denna fina kille. Jag var riktigt rörd när han skulle åka. Han hade blivit så stor med en gång och klarade sig så fint själv. Annat mot de andra 2 små-killarna som bara vill vara med Yaght hela tiden. Dagarna efter det var det årsmöte i Shetland Syd och Lady's Holm fick ta emot pris för 1:a på 10-i-toppen SYD med flest inkammade utställningspoäng året 2013. Det var vi glada för! Det var ett trevligt årsmöte och jag valdes på nytt in som ledamot i styrelsen så nu blir det tilll att jobba på våra aktiviteter under året. Skall bli kul! Någon dag efter det får jag en förfrågan på Ottilia och det känns en aning i mitt shetlandshjärta men i bland dyker de där bästa hemmen upp! Ja, där man vet att hästen kommer få det jag inte kan ge dem och med Ottilia ser vi förrutom hennes fantastiska modersegenskaper att hon behöver användas inom bruks. Hon är nu såld till Uppsala och avresa blir i nästa vecka! All lycka med denna underbara tjej!

I helgen blir det avelsvärdering för hingstar i Tenhult. Vi har ingen hingst med oss men jag är funktionär och skall resa tidigt på lördag för att hjälpa veterinären med besiktning av hingstarna. Så jag lär få se godingarna på nära håll. Jag kommer även spana på Yaghts son Eroz af Jäboruder som skall visas fram. Vore underbart om Yachen får en godkänd son till efter sig! Sedan skall Ottilias helbror Danstorps Moltas visas och hingsten som Anneke betäcktes med förra året skall visas fram här i Sverige och honm måste jag spana in  extra! Kommer säkerligen bli en härlig dag.

Ha det gott i vårsolen!

/Johanna

Vårstädning

Onsdagen den 19 mars 2014

Mars har verkligen visat att det är en vårmånad. Härliga vårblommor kikar fram och djurens vårkänslor är på topp! Har flyttat om lite i hagarna för att koncentrera de dräktiga djuren så nära stallet som möjligt. Vi tog därav hem Operette som står först till att föla men jag tvekar när jag ser hennes mage. Däremot har under skett förr när vi inte trott på de smalare men högre magarna. Låter henne vara någon vecka till och får sedan bestämma om jag skall kolla upp henne. Man vill ju inte fölvaka i onödan när man har så må nga stundande barnafödslar... Och småtjejerna fick komma upp i ungstohagen! Tror mammorna tog det sämst... Jappa stod o gnäggade i 2 dar efter sin tjej. Melodie sa inte ett knyst, hon är klok og att förstå att hon måste vila inför nästa föl. Glamour var orolig ett tag men mår nu bra. Småtjejerna har det så bra så och Just Dat tar så fint hand om dom.

I går kväll kom Elmer hem efter varit uthyrd under betäckningssäsongen. Allt hade funkar bra tills för några veckor sedan då han börjat göra utfall mot de som hyrde honom. Detta tar vi på allra största allvar då vi är noga med avelsbaggarnas lynne och vi har inte haft ngn innan som betett sig så. När han kom hem var han rädd och skygg. Svårt o säga vad det beror på. Kan vara flera komponenter. Vi ställde honom på box och han var lugn men lite skärrad. I dag var det annorlunda. Som om han kände igen sig och bräkte. Han får stå innan någon dag till så vi ser lite hur han är. Vi riskerar inget när vi ska släppa honom till vår baggflock. Men vad vi kan se nu är det inte andra får han är rädd för utan något annat. Vi hoppas det rättar till sig men vi får se. Magnus upptäckte att ett av bagglammen var lite hängiga och fick ställas på sjukbox idag. Hoppas han repar sig. Inte roligt att behöva ta bort dem.

Nu har jag vårstädat hemsidan! Det var ju det jag skulle komma till. Varit o lagt in lite nya foton på ungstona och Yaght sida har fått lite nytt. Har även samlat sådant som inte är aktuelt men fortfarande viktigt för oss under Gården Minns! Hoppas nu de förre antalet sidor med Stuteriets sidor första skall göra sidan lättare att se över! Nu återstår vårstädning av gårdenBlinkar

/J

Våren är här!

Söndagen den 9 mars 2014

Ja nu är verkligen våren här! Kan inte minnas en mars månad då vi hade öer 10 grader varmt men så är det nu. Man känner för vårstädning, plantering av blommor och förberedelse för barnkammaren. Det kommer säkert bli bakslag med lite snö om några veckor men just nu nuter vi av varma vindar och att djuren trivs i solen.

I mitten på februari kom våra efterlängtade hästar från Hannigarth Stuteri. Vi gör ett viktigt avstamp i att ta in rena engelska stammar med mycket goda linjer och i och med det får vi även stuteriets första skimmel! Just nu är hon mörk grå (föddes svart) men om några år kommer hon vara helt vit. Hannigarth Just Dat är 4år och om allt vill sig så planeras hon betäckas med Yaght till sommaren. Lill-killen (Hannigarth Memory of the Auld Rocks) som kom med var verkligen liten i jämförelse med våra med trivs fint i hingstflocken och tar för sig mer och mer varje dag. Mer finns att läsa om dessa lovande individer på dera egna sidor!

I går var det dags för årets första utställning och inte har vi varit på en vinterutsällning någon gång med så vackert väder! Inte heller har vi haft med oss 3 egna uppfödningar på en och samma gång. Det är liksom nu det roliga börjar när man får visa fram det man själv tänkt ut och se hur bra det blir. Man lär sig hela tiden men vi behöver kvitton på att vi går rätt väg och när Symphonie kammar hem klassvinsten bland 5 jättefina 1-åringar då är lyckan gjord! Denna tjej har varit vacker som en dag sedan hon föddes men allt handlar om tajmingen när man skall visa och att vara 1 å är en känslig tid då de växer så ojämnt. Vi blev även fantastiskt glada över lovorden till Camelia då domaren sa att detta sto har mycket att växa i och vänta bara till hon är en si så där 3år... då ni! Juni som var med första gången fick fin kritik men är annorlunda i modellen med sin grovhet och kompakthet. Ger henne kanske mer att visas i sommarskrud. Lite tid så blir även hon en svan! Ja det var en trevlig dag på alla sätt. Så mysigt att bara få vara bland shetlandsintresserade och prata häst hela dagen lång.

Nu går vi mot barnkammartider och resten av mars månad skall ägnas till vårstädning och förbereda lamm och fölboxar.

Hoppas ni har det bra där ute!

/Johanna

 

Tussilago är SUCH!

Måndagen den 3 februari 2014

Måste berätta den roliga nyheten att vi idag fått besked att vår fina Tussilago erhållit utmärkelsen SUCH = Svenskt UtställningsChampion 2014! Hon har under sin karriär i ringen erhållit fantastiska poäng som 43-42-40-42-41p! Har blivit ungstochampion, blivit Bästa gångartsponny och blivit Best IN show-3!! Vi är ju extra glada att hon erövrade de sista poängen under 2013 då året började tufft för henne med sjukdom. Och hon var såå fin i somras! Fast inte manen... som fölen ätit upp men i övrigt! Diplomet kommer väl på posten inom kort. Då blir det inraming bredvid hennes avelsdiplom! Vi gratuerlar Tussilagos uppfödare på Stuteri Almnäs för en fantastisk individ!

Vi kan även berätta att vi tingat vårt första skimmelsto! Vi har då länge drömt om ett Black-and-White stud där vi föder upp bra inidivdier i färgerna svart och vitt. Vi har ju redan en svartskimmel och svartskäck och nu återstod att hitta en bra skimmel. Hannigarth Just Dat är född 2010 och har en fantastisk engelsk stam. Vi ser mycket fram emot att följa denna tjej och planen är att hon skall betäckas med Yaght till sommaren. Vi hämtar hem Just Dat så fort snön töat! Vi har även tingat ett hingstföl som vi hoppas kan får en lovande framtid! Mer info kommer när han kommit till stuteriet!

Livet rullar på för övrigt på här på gården! Det har kommit massor av snö men vi njuter av att djuren hålls rena och de gillar att busa i snön! Får berätta mer en annan dag! Nu väntar djurskötsel!

Vinterskydd klart - igen!

Den 5 januari 2014

Måste göra en snabb blogg att vi nu restaurerat lösdriften som gick sönder i stormen. I den stunden vi såg att vårt nya stall låg omkullvällt och inte gick att resa så var jag nära o ge upp. Vi hade slitit med den i en månad, investerat pengar och den skulle ge bo till 8-10 hästar och så var allt på en natt bara sönder... Vi har nu tack o lov fått hjälp (på nytt) och den har delats i sektioner och byggts på nytt! Det tog ytterligare en månad men nu är den klar!!! Vi är såå tacksamma för den hjälp vi fått, det går inte i ord beskriva hur avgörande det var i allt annat slit som detta medförde. Allt annat har stått stilla då vi fått ta in hästar på dagarna som inte haft skydd på natten. Tycker inte vi gjort annat än mockat och fodrat, tagit in och ut hästar. Det var inte bara bygge att utföra. Än en gång fick vi städa efter bygget... plocka spik, skruv och plank i hagen. Samt ta undan all takplåt som blåst sönder. En del av staketet hade även gått sönder i blåsten... bara till o gära om! Vi slet i ösregn idag och lilla Wida hjälpte så snällt till och plockade skruv på marken. Till slut kunde vi fylla de 35kvm med härlig gul halm och slöppa in stona i hagen! Gissa vad de gjorde.... de trevade rakt fram till den lilla boden vi haft till baggarna (som vi inte hunnit ta bort) och som stod kvar efter stormen... inte mer än 120cm hög och ganska trång... där skulle de in o mysa! Efter en stund kollade de även in halmen i den nya lösdriften. Jag kan sova gott i natt i alla fall, vetandes att mina ungston kan ligga torrtHjärta! Däremot fasar jag för vad regnet o kylan gjorde mot familjens långvariga hosta o feber..... SjukÅterstår att se!

/JNJ

 

Nytt år - nya tag

Den 1 januari 2014

Var tvungen och prova på att skriva det nya åretVinkar

Nyårsafton är förbi och det var en lugn och ganska harmonisk kväll på på Källagården. Djuren hade det bra och det är skönt när det inte smäller några raketer i närheten. Det hördes dock längre i väg men jag tror inte vi såg ljusskenet av någon raket här hemma. Magnus o Wida körde i väg o sköt sina och jag låg på soffan och försökte kurrera mig med Bridget Jones på TV'n. Hästar, får, grisar o hundar mådde bra så här första dagen på nya året. Familjen är sjuka allihopa och vi försöker vila mellan alla in och utfodringar. 

Vi fortsätter arbetet med restaureringen av den nya lösdriften som blåste sönder. Vi hoppas att den snart är klar (på nytt) så vi kan slappna av till snön kommer. Yaght o Dominique kommer in om dagarna när det så behövs. I veckan som kommer blir det ursolling av bagglamm som skall till slakt o Stålpelle börjar bli otålig i sin box... Han får vara där någon vecka till så vi vet att alla tackor är fördigbrunstade. Skulle vara olyckligt om han lyckades ta sig in till dom nu när Valle går där.

Jaha gott folk, då var det nytt år! Undrar vad detta året har att erbjuda?

/J